Her er danske politikeres reaktioner på Talebans indtog i Kabul: "Vores soldater døde ikke forgæves"

De konservative opfordrer den amerikanske præsident Joe Biden til at gå af oven på Talebans hurtige indtog i Kabul. SF er bekymret for fremtiden for Afghanistans kvinder og Dansk Folkeparti understreger, at de danske soldater ikke døde forgæves.

Amerikanske militærhelikoptere fløj søndag i pendulfart mellem den amerikanske ambassade i Kabul og Kabuls lufthavn, hvorfra diplomaterne blev sat på fly ud af landet.
Amerikanske militærhelikoptere fløj søndag i pendulfart mellem den amerikanske ambassade i Kabul og Kabuls lufthavn, hvorfra diplomaterne blev sat på fly ud af landet.Foto: Wakil Kohsar/AFP/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Søndag har Taleban gjort sit indtog i Afghanistans hovedstad Kabul, mens diplomater og almindelige borgere fra en lang række lande er hastet mod Kabuls lufthavn for at komme ud af landet.

Afghanistans præsident Ashraf Ghani er flygtet ud af landet og Taleban forventes ifølge flere internationale medier snart at erklære sig som magthavere over landet.

Udviklingen i Kabul udløste søndag reaktioner fra danske politikere i begge lejre.

Mest markant fra de konservatives Rasmus Jarlov, der på Twitter opfordrede den amerikanske præsident Joe Biden til at gå af. 

De radikales udenrigsordfører Martin Lidegaard har også været til tasterne søndag.

SF's formand Pia Olsen Dyhr er særligt berørt over udsigterne for Afghanistans kvinder under et kommende Taleban-styre.

Lykkedes med
En anden, der har reageret på Talebans indtog i Kabul, er Venstres Søren Gade, der i dag er medlem af Europa-Parlamentet. Fra 2004 til 2010 var han dansk forsvarsminister, mens danske soldater kæmpede mod Taleban i Helmand-provinsen i det sydlige Afghanistan.

"Det billede, der bliver tegnet i pressen i dag, er noget ensidigt. Man skal huske, hvorfor vi tog til Afghanistan. Det gjorde vi på ryggen af en hel verden, som rædselsslagen så til, at Osama bin Ladens terrorister fløj ind i to tårne i New York og dræbte flere tusinde mennesker. Vi tog til Afghanistan for at fjerne det styre, der tillod Osama bin Laden at træne terrorister. Det lykkedes vi med 100 procent," siger Søren Gade til TV MIDTVEST.

Fred og tryghed
Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen understreger, at de danske soldater ikke døde forgæves.

"Vi må indse, at 20 års krig er forbi, og det er en krig, som vi har tabt. Men vores soldater døde ikke forgæves. I de mange år, hvor danske soldater var til stede i Afghanistan, har de holdt al-Qaeda fra at begå terror. De har ydet en indsats, som har betydet, at vi andre kunne leve i fred og tryghed herhjemme. Det har været meget værdifuldt," siger Søren Espersen til BT.

I den anden side af folketingssalen er Enhedslistens udenrigsordfører Eva Flyvholm bekymret over den i gang værende evakuering.  

Forsvarsminister Trine Bramsen oplyste søndag eftermiddag, at Forsvaret assisterer Udenrigsministeriet i arbejdet med at evakuere danskere og afghanere, der har arbejdet for Danmark, fra Kabul. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00