Kommentar af 
Nima Zamani

Tesfaye og Kofod bør gå af. Deres inkompetence kommer til at koste menneskeliv

En minister må gerne begå fejl. Men det skal have konsekvenser, når fejlene er baseret på forsømmelighed, der kan føre til både henrettelser af danskere i Afghanistan og afghanere hjemsendt af den danske regering. 

Når stormen over Talibans tilbagevenden i Afghanistan har lagt sig, bør Mattias Tesfaye og Jeppe Kofod udstede en offentlig undskyldning og forlade deres respektive poster, skriver Nima Zamani. 
Når stormen over Talibans tilbagevenden i Afghanistan har lagt sig, bør Mattias Tesfaye og Jeppe Kofod udstede en offentlig undskyldning og forlade deres respektive poster, skriver Nima Zamani. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Nima Zamani
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

At være minister betyder, at man har et udvidet ansvar, hvilket selvsagt kræver udvidede kompetencer. Den seneste tids kaos i Afghanistan har sat vores ministre på prøve.

Allerede i starten af juni måned advarede chefen for de danske styrker i Afghanistan regeringen om, at den afghanske hær var i total opløsning, og at Taliban nærmede sig Kabul med hastige skridt.

På trods af disse advarsler hjemsendte integrationsminister Mattias Tesfaye (S) afghanere helt indtil slutningen af juli måned. De af Danmark tiltrådte konventioner - som forpligter, at man ikke må sende nogen tilbage til forfølgelse, tortur eller død - kan således umuligt være blevet overholdt.

Dette understøttes da også af, at Tesfaye for nylig satte alle hjemsendelser af afghanere i bero, fordi han netop er velvidende om, at Taliban vil udgøre en forfølgelse, der ville være konventionsstridigt at sende mennesker tilbage til.

90 danskere er blevet evakueret, og vi ved ikke, hvor mange, der grundet Kofods inkompetence er strandet og efterladt under Talibans henrettende regime.

Nima Zamani

Det er underordnet, at Tesfaye muligvis ikke har været bekendt med de tidlige efterretninger om Talibans overtagelse af magten. Det eneste relevante er, at dette har været en tilgængelig viden. Som minister har han forsømt sit ansvar, fordi han hverken har søgt, tilgået eller reageret på den tilgængelige og vitale viden.

Om skribenten

Nima Zamani (f. 1988) er jurist, debattør, radiovært på 'Den uafhængige' og underviser i debat og etik.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

En anden, der i endnu højere grad har forsømt sit ministeransvar er udenrigsminister Jeppe Kofod (S). Det står faktisk så slemt til, at listen over dét, han ikke har udrettet, snart må være længere end listen over dét, han har udrettet.

Alt for længe efter offentligheden var blevet bekendt med, at Taliban var ved at overtage magten, var Kofod stadig på sommerferie. Men længe inden, altså allerede i starten af juni, havde også han adgang til de efterretninger, der lød på, at Taliban nærmede sig Kabul med hastige skridt.

Kofod fortalte befolkningen - og vigtigst af alt de danskere, der havde brug for evakuering - at han umuligt kunne vide, at det ville gå så stærkt. Nu står vi i en situation, hvor vi har måttet indstille evakueringen, fordi det simpelthen er for farligt at fortsætte. 90 danskere er blevet evakueret, og vi ved ikke, hvor mange, der grundet Kofods inkompetence er strandet og efterladt under Talibans henrettende regime.

Det er igen fuldstændigt ligegyldigt, om Jeppe Kofods embede ikke har informeret behørigt om, hvad de danske styrker allerede berettede om i juni måned. Som minister og dermed øverste ansvarlige bærer Kofod ansvaret for ikke at have tilgået og reageret på den for regeringen forelagte og dermed tilgængelige viden.

Konklusionen må således være, at afghanere, som følge af Tesfayes manglende evne eller lyst til at lave lektier, er blevet hjemsendt til forfølgelse og drab, i strid med menneskerettighedskonventionerne. Og konklusionen må ligeledes være, at også danskere - der blandt andet varetager regeringens interesser i Afghanistan - potentielt er blevet efterladt i stikken til forfølgelse og drab.

Når stormen vedrørende Talibans tilbagevenden i Afghanistan har lagt sig, bør integrationsminister, Tesfaye og udenrigsminister, Kofod udstede en offentlig undskyldning og forlade deres respektive poster. Det må være den selvfølgelige konsekvens, når man som minister ikke reagerer på tilgængelig information, der kan redde danske menneskeliv og sikre overholdelsen af menneskerettigheder.

Men retfærdigheden vil nok aldrig ske fyldest. Mogens Jensen har allerede forladt sin ministerpost, fordi han ignorerede eller overså embedsværkets vurderinger af lovbrud i forbindelse med tilintetgørelsen af et helt mink-erhverv. Mette Frederiksen er nok for stolt til at have hele tre afgående ministre inden for ét år siddende som en skamplet på sin statsminister-periode.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nima Zamani

Kommentarskribent og cand.jur.
cand.jur. (Københavns Uni.)

0:000:00