Debat

Minister og centrale aktører: Topmøde skal sikre København vigtig klimarolle

DEBAT: Københavner-topmøde kan blive en milepæl i arbejdet med at hjælpe udviklingslande og vækstøkonomier videre med den grønne omstilling og nødvendige klimatilpasning, skriver Rasmus Prehn (S), Peter Damgaard, Birgitte Qvist-Sørensen og Niels Ingemann Møller.

Topmødet om klimainvesteringer skal gøre København til knudepunkt og videnscenter i klimakampen, skriver Rasmus Prehn (S), Niels Ingemann Møller, Birgitte Qvist-Sørensen og Peter Damgaard. 
Topmødet om klimainvesteringer skal gøre København til knudepunkt og videnscenter i klimakampen, skriver Rasmus Prehn (S), Niels Ingemann Møller, Birgitte Qvist-Sørensen og Peter Damgaard. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Prehn (S), Peter Damgaard, Niels Ingemann Møller og Birgitte Qvist-Sørensen
Hhv. Udviklingsminister, kommissær i den globale kommission for klimatilpasning, bestyrelsesformand for Ingemann og generalsekretær Folkekirkens Nødhjælp. 

København skal være knudepunkt og videnscenter for klimainvesteringer til gavn for den grønne omstilling og klimatilpasning i verdens fattigste lande. Det er vores ambition på tværs af sektorer – det offentlige, private og civilsamfund. Og vi er allerede på vej.

Investeringer søger mod de bedste løsningsmodeller, partnerskaber, politiske ambitioner og villigheden til at tænke nyt og innovativt, og vi har meget at byde på i Danmark, når det kommer til klima og bæredygtighed. Det understreges af klimainvesteringstopmødet Climate Investment Summit, som finder sted i København i disse dage.

Topmøde med penge til klimaet
Topmødet afholdes af en koalition for klimainvesteringer Climate Investment Coalition med et kraftigt dansk pengeaftryk. Startskuddet og kapitalindsprøjtningen på 350 milliarder kroner til koalitionen kommer således fra en række danske pensionsselskaber – og blev lanceret af statsminister Mette Frederiksen (S) på FN's generalforsamling sidste år. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Bag koalitionen står den danske regering, den danske finanssektor, en international institutionel investeringsgruppe og World Climate Foundation. Målet er at investere klimamilliarderne i klimaprojekter frem mod 2030 og dermed bidrage til opfyldelsen af FN's verdensmål og Parisaftalen.

Koalitionens initiativ og det gigantiske investeringsbeløb, der svarer til 12 procent af Danmarks BNP, har fået andre internationale investorer i klimafinansiering til at spærre øjnene op. Det kommer blandt andet oveni Danmarks ambitiøse klimamål om en 70 procent reduktion af drivhusgasser, og vores evne til at samarbejde på tværs af myndigheder, erhvervsliv og civilsamfund. Og det tiltrækker nu institutionelle investorer, asset managers, finansielle investorer, virksomheder og regeringer, der søger mod København til klimafinansieringstopmødet.

Investeringer søger mod de bedste løsningsmodeller, partnerskaber, politiske ambitioner og villigheden til at tænke nyt og innovativt, og vi har meget at byde på i Danmark, når det kommer til klima og bæredygtighed.

Rasmus Prehn (S), Peter Damgaard, Niels Ingemann Møller og Birgitte Qvist-Sørensen
Hhv. Udviklingsminister, kommissær i den globale kommission for klimatilpasning, bestyrelsesformand for Ingemann og generalsekretær Folkekirkens Nødhjælp

Danmark har mulighed for at blive det lille grønne tandhjul, der gennem eksemplets magt kan bevæge en global dagsorden. 

Tørke, sult og klimakonflikter

På Københavner-topmødet skal der arbejdes med planer og best practice eksempler for investeringerne.  Det handler om udvikling af investeringsklare projekter inden for grøn energi, infrastruktur og lagring, sikring af innovative investeringsmiljøer mod risici og finansielle lokomotiver for klimainvesteringer etc.

Men det handler også om investeringer i klimarelaterede projekter i ulande, som forventes at stige kraftigt i de kommende år. Om at sikre den nødvendige klimatilpasning i verdens fattigste og skrøbeligste lande, der allerede mærker konsekvenserne af klimaforandringer med ekstreme temperaturer, tørke, sult, klimarelaterede konflikter og fordrevne.

Den globale kommission for klimatilpasning, der ledes af erhvervsmanden Bill Gates og FN's tidligere generalsekretær Ban Ki-moon, lancerede sidste år en rapport, der viser, at klimatilpasning ikke alene er en nødvendighed i solidaritet med de fattigste og mest sårbare lande, men også er en god investering.

Læs også
 

En bæredygtig forretningsmodel i Kenya

Et konkret eksempel på et klimatilpasningsprojekt er et partnerskab i Kenya mellem Folkekirkens Nødhjælp, den danske virksomhed Ingemann Components og en lokal mikrofinans-institution.

Projektet støtter klimavenlige landbrug og dyrkningen af chiafrø og grøntsager. Det er støttet af Udenrigsministeriet og har en målsætning om at øge 3000 småbønders produktion ved hjælp af ny investeringskapital og digitale redskaber. Det skal hjælpe bønderne med information om tilpasset landbrugsproduktion i takt med, at vejr og jordforhold ændrer sig.

Det er den slags klimatilpassede løsninger, der kombinerer investeringer, en bæredygtig forretningsmodel og lokal udvikling, vi skal bygge videre på for at sikre, at pensionsmilliarder skaber en positiv forandring og bæredygtig udvikling.

Københavner-mødet kan blive en milepæl i arbejdet med at hjælpe udviklingslande og vækstøkonomier videre med den grønne omstilling og nødvendige klimatilpasning. At det samtidig kan være med til at gøre København til et videnscenter og knudepunkt for verdens klimainvesteringer viser bare, at det i bredeste forstand kan svare sig at investere i klimaløsninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Qvist-Sørensen

Fhv. generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp, formand for 'Verdens Bedste Nyheder'
cand.theol. (Aarhus Uni. 1991), MMD (CBS 2006)

Niels Ingemann Møller

Ejer, Ingemann Components & Ingemann Supply, Ingemann Data, bestyrelsesformand, Ingemann Fine Cocoa, Nicaragua
HD (CBS 1981), HH (Niels Brock 1975)

Peter Damgaard Jensen

Fhv. adm. direktør, PKA, formand, IIGCC, kommissær, Global Commission on Adaptation
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981)

0:000:00