Debat

Ngo: Her er syv forslag til udviklingssamarbejde og global klimapolitik

Klimaet hænger uløseligt sammen med spørgsmål om udvikling, fattigdomsbekæmpelse og håndtering af naturkatastrofer. Derfor hilser vi den nye minister på området velkommen, skriver Rasmus Stuhr Jakobsen. 

Den bedste måde, Dan Jørgensen kan komme godt i gang sit nye arbejde, er ved at besøge de lande, hvor klimakatastroferne rammer hårdest, skriver Rasmus Stuhr Jakobsen.
Den bedste måde, Dan Jørgensen kan komme godt i gang sit nye arbejde, er ved at besøge de lande, hvor klimakatastroferne rammer hårdest, skriver Rasmus Stuhr Jakobsen.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Rasmus Stuhr Jakobsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kære Dan Jørgensen  Danmarks nye minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik. Sikke en overraskelse, men en rigtig god en af slagsen. Fantastisk at få en minister med din internationale erfaring, ministererfaring og ikke mindst store viden om klima som ny minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik.

Klimaet hænger uløseligt – og i stigende grad – sammen med spørgsmål om udvikling, fattigdomsbekæmpelse og håndtering af naturkatastrofer. De seneste år har klimakatastrofer og ekstremt vejr årligt været skyld i flere end 20 millioner fordrivelser – vi kalder det klimaflygtninge, selvom den officielle betegnelse ikke findes endnu.

Hvert år bliver tusinder af mennesker skubbet ud i fattigdom, fordi de ikke længere kan leve af at dyrke jorden, der enten får alt for lidt eller alt for meget vand.

Syv forslag til udviklingssamarbejde og global klimapolitik

På den baggrund stiger spændingerne, og der bliver kæmpet om de knappe ressourcer, og på den måde bliver klimaforandringer også hurtigt et sikkerhedspolitisk problem. Og lige nu går det kun den gale vej. Men jeg ved, at du først og fremmest vil tale til alt det, vi kan gøre og forandre til det bedre – og der er heldigvis rigtigt meget, vi kan gøre:  

  • Gør Danmark førende på den udviklingspolitiske klimadagsorden. Gør klima til Danmarks nye bilaterale programmer. I dag bliver klimamidlerne overført til det multilaterale system. Det er dyrt, og det giver slet ikke den synlighed til Danmark, som der er mulighed for. Tag det tilbage og arbejd mere direkte, mere risikovilligt og med større indvirkning.
  • Klimakatastrofer kommer til at fylde mere – så meget, at det kommer til at udfordre det samlede humanitære system. Lad os sætte os for bordenden af den internationale dialog, der skal modernisere den humanitære sektor, så den bliver klar til fremtiden.  
  • Lad os spille en større rolle inden for alt, der handler om early warning, early action. Vi bliver nødt til at flytte penge fra den direkte nødhjælp til alle de handlinger, der bidrager til at reducere de omfattende negative konsekvenser. Hvis vi handler i tide, sparer vi liv og penge.  
  • Politisk har vi allerede godt fat i loss and damage-dagsordenen. En dagsorden, der ikke kan undervurderes. Lad os fortsætte, og lad Danmark være med til at vise vejen frem i solidaritet med de mest klimaudsatte og hårdest ramte lande.    
  • Klima handler også om rettigheder – ”climate justice”. Piger og kvinder rammes hårdest i klimakatastrofer. ”Gender justice” og ”climate justice” er to sider af samme sag. En rettighedsbaseret tilgang til arbejdet med køn vil betyde, at kvinder og piger bedre vil kunne overleve klimakatastrofer.  
  • Vigtige sektorer som energi, vand og fødevaresikkerhed er og bliver endnu mere centrale. Det er her, klimaudfordringerne for alvor mærkes, og derfor skal der skrues yderligere op for vores indsatser med klimatilpasning.    
  • Lad os styrke tilliden i samarbejdet med regeringerne i de mest klimaudsatte lande ved at overholde vores forpligtigelser om de 100 milliarder som hjælp til grøn omstilling og tilpasning.  

Den bedste måde, du kan komme godt i gang med dit nye spændende arbejde, er ved at besøge de lande, hvor klimakatastroferne rammer hårdest, og lytte til alle de stærke, lokale stemmer, deres oplevelser og historier og ikke mindst de mange gode forslag til løsninger. Vi i Care ser frem til samarbejdet og til at tage imod dig.   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Stuhr Jakobsen

Adm. direktør og generalsekretær, Care Danmark, forperson, Globalt Fokus
cand.scient.soc., (RUC 2003)

0:000:00