"Ngo-partnerskaber skal demokratiseres”

INTERVIEW: Ngo'er i udviklingslande har fået langt større kapacitet og vil ikke længere finde sig i, at danske ngo'er definerer deres behov og mål, lyder det fra Cowan Coventry, der stod i spidsen for evalueringen af civilsamfundsstrategien.
Ngo'er i udviklingslande vil i højere grad selv definere deres behov og mål, lyder det fra den britiske civilsamfundsekspert Cowan Coventry (billedet).
Ngo'er i udviklingslande vil i højere grad selv definere deres behov og mål, lyder det fra den britiske civilsamfundsekspert Cowan Coventry (billedet).
Kasper Frandsen

Danmark er i en potentielt lederskabsposition i forbindelse med at støtte civilsamfundet. Skal positionen fastholdes, kræver det investeringer i at lede verden i en ny retning af nye innovative partnerskaber.

Cowan Coventry
Civilsamfundsekspert og konsulent
Fakta
Cowan Coventry har mere end 30 års erfaring med international udvikling og er specialist i social- og organisatorisk udvikling.

Han er uddannet i sociologi og politik fra Edinburgh University og har taget en lederuddannelse på Harvard Business School.

Han har haft ledende stillinger i en række internationale ngo'er og arbejdet som konsulent for bilaterale agenturer og internationale ngo'er.

Han har for nylig stået for en række seminarer for britiske NGO topledere om tendenser i udviklingssektoren.

Han er i øjeblikket selvstændig konsulent. Desuden han har stået i spidsen for evalueringen af den danske civilsamfundsstrategi.

Den sidste rest af kulturimperialisme skal børstes af.

Når danske ngo'er inden for udviklings- og nødhjælpsarbejde samarbejder med ngo'er i udviklingslande, skal de indgå i langt mere ligeværdige partnerskaber - ellers er Danmarks førerposition truet.

Sådan lyder det fra civilsamfundsekspert og konsulent Cowan Coventry.

Dokumentation
I evalueringen af civilsamfundsstrategien er der tre overordnede anbefalinger:
  • Erstat den nuværende civilsamfundsstrategi med en civilsamfundspolitik, der er tænkt ind i den danske strategi for udviklingssamarbejde "Retten til et bedre liv".

  • Tydeliggør, hvordan danske ngo'er bidrager gennem fleksible og effektive partnerskaber med ngo'er i Syd.

  • Udvikl et større mangfoldighed i støttemuligheder for at imødekomme forskellighederne i civilsamfundene.

Kort om evalueringen:

Danidas civilsamfundsstrategi blev til i 2000 og opdateret i 2008. I 2012 blev der iværksat en evaluering for at undersøge, om og hvordan strategien er blevet anvendt og for at give anbefalinger til fremtidig dansk støtte til civilsamfundsudvikling i Syd.

Evalueringen blev gennemført i perioden september 2012 - februar 2013 af konsulenter fra det britiske firma INTRAC, svenske Indevelop og danske Tana. Den er baseret på studier og landebesøg i Uganda og Nepal, suppleret med fjernstudier af civilsamfundsstøtte til Tanzania og Somalia, interview med aktører i både Danmark og i Syd samt et elektronisk spørgeskema udsendt til ca. 1.000 civilsamfundspartnere i 11 lande i Syd.


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00