Søren Gade vil have Danmark længere frem på banen i EU

Danmark misser chancen for at påvirke EU, hvis ikke Folketinget får defineret sine europæiske prioriteter inden EU-valget, lyder det fra Folketingets formand.

Folketingets formand, Søren Gade, kender EU-systemet indefra og ved, at det betyder noget at blande sig.
Folketingets formand, Søren Gade, kender EU-systemet indefra og ved, at det betyder noget at blande sig.Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Politikerne på Christiansborg bør gribe chancen for at få sat danske mærkesager på dagsordenen i Bruxelles, inden der næste år er vagtskifte i toppen af EU-institutionerne og en ny EU-Kommission sættes ind.

Sådan lyder opfordringen fra Folketingets formand, Søren Gade (V), der selv kender systemet indefra fra sin tid som EU-parlamentariker.

"Jeg ved, at det betyder noget, at man prøver at spille ind på, hvad Kommissionens prioriteter skal være. Og det ville være fint, hvis nu Danmark havde et samlet billede af, hvad Danmark mener EU-Kommissionen skal beskæftige sig med," siger Gade.

Han gør klart, at det sker "helt lidenskabsløst" i rollen som Folketingets formand

"Når jeg siger det her, så er det jo ikke for at lave et politisk indspark for eller imod EU. Jeg siger det, fordi jeg mener, at diskussionen om EU, og hvilken vej EU skal udvikle sig, er noget, som bør optage os alle sammen, både Folketinget og borgerne."

50 år senere

Opfordringen kommer, efter formanden mandag på Christiansborg lagde hus til en stor debat, der inviterede borgere, interesseorganisationer og erhvervsliv til at diskutere, hvad de danske prioriteter i EU bør være, med et bredt udsnit af partiformænd og EU-ordførere.

Det skete af to årsager. Den ene er, at Danmark nu kan fejre guldbryllup med Unionen. I den forbindelse er der blevet iværksat borgerhøringer, hvis resultat nu er blevet overleveret til Folketinget.

Den anden er, at vi nu nærmer os slutspurten for den siddende EU-Kommission, der er dem, der foreslår EU-lovene.

Det betyder, at det er i det næste års tid, at der skal spilles ind med gode ideer og inspiration til, hvad der skal stå i den kommende EU-Kommissions arbejdsprogram for de næste fem år, sådan så de danske holdninger ligger klar i skufferne hos de nye kommissærer, når de engang finder deres kontorer.

Bedre end sit rygte

For Søren Gade giver det også mening i forhold til det forestående valg til Europa-Parlamentet, der med stor sandsynlighed kommer til at ligge i juni næste år, fordi det vil kunne styrke debatten.

"Det er jo ikke en del af valgkampen. Partierne går til valg selv. Men landet kan jo godt sige, at her er nogle prioriteter, som man gerne vil arbejde med. Og det er jo bredere, end hvad regeringen vil," siger han.

Hans egen oplevelse fra Europa-Parlamentet er, at det rent faktisk nytter noget at melde sig på banen.

"EU er bedre end sit rygte. For der er faktisk indflydelse at få, hvis du gider at søge den," siger Søren Gade.

Derfor bør de danske politikere komme i gang, lyder opfordringen.

"Nu er der godt og vel et år til europaparlamentsvalget. Det er jo masser af tid til at få det op at flyve," lyder det fra Folketingets formand.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

0:000:00