Debat

Spot på forholdet mellem sikkerheds- og udviklingspolitik

PRÆSENTATION: Et nyt debatpanel skal den kommende måned diskutere forholdet mellem sikkerhedspolitik og udviklingspolitik, som igen er højaktuelt med situationen i Mali og den nye danske Afghanistan-strategi. Mød debatpanelet og læs mere her.
Altinget | Udvikling inviterer den næste måned til politisk og faglig debat om forholdet mellem dansk sikkerheds- og udviklingspolitik.
Altinget | Udvikling inviterer den næste måned til politisk og faglig debat om forholdet mellem dansk sikkerheds- og udviklingspolitik. Foto: Forsvarets Mediecenter
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ny Afghanistan-strategi og dansk deltagelse i bekæmpelsen af oprøret i Mali. De de sidste måneder har sammenhængen mellem udviklingsarbejde og militære indsatser endnu en gang været til debat.

Derfor handler Udviklingsdebatten de kommende fire uger frem til 19. marts 2013 om forholdet mellem dansk sikkerhedspolitik og udviklingspolitik.

Efter 11. september 2001 er udviklingspolitik blevet tænkt og udført som en understøttelse af dansk sikkerhedspolitik med store ændringer i prioriteringen af udviklingsbistand til følge. Blandt andet har den danske regering flere gange lagt vægt på, at der skal være en klar sammenhæng mellem dansk udenrigspolitik, udviklingspolitik og sikkerhedspolitik, blandt andet i forhold til skrøbelige stater og i krise- og konfliktområder.

Men udfordringerne er mange, når man begynder at sammentænke krudt og kugler med traditionelle udviklingsprojekter: Kommer udvikling eller sikkerhed først? Hvordan kan udvikling skabe sikkerhed? Findes der overhovedet en klar opskrift på, hvordan sikkerhedspolitik skal indtænkes i dansk udviklingsbistand?

Det er blandt andet disse spørgsmål, Altinget | Udviklings debatpanel af eksperter, politikere og NGO'er vil forsøge at svare på, når Altinget l Udvikling inviterer til politisk og faglig debat inden for udviklingsområdet i Danmark.

Foto:
Foto:
Foto:

Men alle er meget velkomne til at blande sig i debatten. Send blot en mail eller et bud på et debatindlæg til [email protected].

Debatpanel
Debatpanelet består af otte personer, som har særlig viden om og erfaring med forholdet mellem sikkerheds- og udviklingspolitik. Panelet består af følgende deltagere:

Foto:
Foto:
Foto:

<img align="left" src="@nyimg=13228@" />Jeppe Kofod, udviklingsordfører for Socialdemokraterne og formand for Det Udenrigspolitiske Nævn.
Jeppe Kofod er uddannet master i Public Administration fra Harvard University. Han er valgt til Folketinget for Socialdemokratiet i Bornholms Storkreds. Fra 2001 har Jeppe Kofod været udenrigspolitisk ordfører for sit parti. Han er i internationalt regi Vice-President for AWEPA, European Parliamentarians with Africa.

<img align="left" src="@navn=Christian Juhl@" />Christian Juhl, udviklingsordfører for Enhedslisten.
Christian Juhl er uddannet lærer, men har efter endt uddannelse arbejdet som bl.a. miljøkonsulent, skovarbejder, jord- og betonarbejder samt chauffør. I Silkeborg har han har været fagforeningsformand for 3F fra 1998-2011. 15. september 2011 blev han valgt til Folketinget for Enhedslisten i Sjællands Storkreds. Christian Juhl er medlem af Det Udenrigspolitiske Nævn og Udenrigsudvalget. Derudover er han medlem af bestyrelsen for Institut for Flerpartisamarbejde (DIPD).

<img align="left" src="@nyimg=13227@" />Mona Kanwal Sheikh, postdoc forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).
Mona Sheikh er ph.d. fra statskundskab og har tidligere været gæsteforsker ved the Orfalea Center for Global and International Studies på University of California Santa Barbara. Hun har specialiseret sig i sikkerhedsstudier og særligt terrorisme-relaterede spørgsmål. P.t. forsker hun i Taleban i Pakistan og deres argumenter for voldsanvendelse. 

<img align="left" src="@nyimg=13231@" />Anders Ladekarl, generalsekretær for Dansk Røde Kors.
Anders Ladekarl blev efter endt uddannelse som cand.polit fra Københavns Universitet i 1989 ansat som generalsekretær i Dansk Ungdoms Fællesråd. I 1994 kom han til Dansk Flygtningehjælp som leder af organisationens internationale afdeling. I 2002 blev han international chef i Dansk Røde Kors, og blev ved Jørgen Poulsens fratræden generalsekretær fra 1. marts 2008. Fra 1990 til 1994 og igen fra 2005 har Anders Ladekarl været medlem af styrelsen i Danida og er desuden næstformand i Rådet for Samfundsansvar.

<img align="left" src="@nyimg=13230@" />Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet.
Peter Viggo Jakobsen er uddannet cand.scient.pol. og ph.d. i statskundskab og har tidligere været ansat på Københavns Universitet og Dansk Institut for Internationale Studier. Primære interesser er forsvars- og sikkerhedspolitik, civilt-militært samarbejde, samtænkning, brug af magt og tvangsdiplomati (coercive diplomacy), international krisestyring og konflikthåndtering. Han bruges flittigt som konsulent, rådgiver, foredragsholder og kommentator på det forsvars- og sikkerhedspolitiske område i såvel Danmark som udlandet.

<img align="left" src="@nyimg=13229@" />Bjørn Møller, professor (mso) på Aalborg Universitet i København.
Bjørn Møller benyttes flittigt som underviser på bl.a. Center for Afrikastudier, Københavns Universitet, og Forsvarsakedemiet. Desuden er han del af forskerteamet på Centre for Resolution of International Conflicts (CRIC), der forsker i konfliktløsning i verdens brændpunkter. Hans forskningsområder er bl.a. sikkerhedspolitik og konfliktteori, terrorisme samt Afrikas Horn. Bjørn Møller er forfatter til en lang række bøger og artikler bl.a. (sammen med Louise Andersen og Finn Stepputat): Fragile States and Insecure People? Violence, Security, and Statehood in the Twenty-First Century.

<img align="left" src="@nyimg=13232@" />Henrik Nielsen, akademisk medarbejder for NGO forum.
Henrik Nielsen er uddannet cand.scient.soc et ph.d. Han har tidligere arbejdet på DIIS, på Institut for Menneskerettigheder og på Center for Udviklingsforskning. Derudover har Henrik Nielsen været selvstændig konsulent og arbejdet i Serbien samt i forskellige afrikanske lande. Han har beskæftiget sig med effekter af udviklingsbistand, med rettighedsbaseret udvikling og med støtte til eksportsektorerne i u-landene. I øjeblikket arbejder han bl.a. med Post-2015-dagsordenen, NGO'ernes nye rammebetingelser, revisionen af civilsamfundsstrategien, ny krav om resultatmåling og effektivitet af bistand. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Christian Juhl

Fhv. MF (EL) 2011-22
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

Mona Kanwal Sheikh

Seniorforsker og enhedsleder, Diis
ph.d., statskundskab (Københavns Uni. 2011), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00