Debat

TechVelopment: Innovation og socialt iværksætteri skal styrke fremtidens udviklingssamarbejde

Der er bred enighed om, at udviklingspolitisk samarbejde skal gøres langt mere bæredygtigt både klimamæssigt, socialt og økonomisk. Visionerne er klare, men hvordan skal vi opnå denne, når innovation og iværksætteri er oversete redskaber for at realisere visionen, spørger TechVelopment.

Der skal investeres i innovation som et tværgående satsningsområde, hvis små og mellemstore danske virksomhed fortsat skal være med til at udvikle løsninger i det globale syd, skriver TechVelopment.
Der skal investeres i innovation som et tværgående satsningsområde, hvis små og mellemstore danske virksomhed fortsat skal være med til at udvikle løsninger i det globale syd, skriver TechVelopment.Foto: Francis Kokoroko/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark er førende inden for udviklingssamarbejde med årtiers erfaring og tilstedeværelse i de prioriterede udviklingslande.

Danske virksomheder har dermed et rigtigt godt udgangspunkt for at bidrage på velkendte udviklingsproblematikker ved at møde den kraftigt stigende efterspørgsel på klimavenlige, nytænkende og effektive løsninger inden for blandt andet bæredygtigt byggeri, adgang til vand, grøn energi, uddannelse, sundhed, landbrug/fødevarer og finansiel inklusion.

Et stærkt udviklingsfokuseret erhvervsfremmemiljø, som kan facilitere partnerskaber, innovation og iværksætteri, er en forudsætning for bæredygtige resultater, men er desværre ikke prioriteret i Danmarks udviklingspolitiske satsning i dag. 

Der mangler støtte fra det udviklingspolitiske system
Danske små og mellemstore virksomheder bidrager til Danmarks udviklingsindsats ved at være aktivt til stede i en lang række lande og samarbejde tæt med lokale partnere for at imødekomme specifikke ønsker og behov.

Indlæggets afsendere
  • Mathilde Byskov, sekretariatsleder, TechVelopment Denmark
  • Charlotte Rønje, co-Founder & CEO, Jamii.One
  • Johan Juul Jensen, co-Founder, 4LifeSolutions (tidligere SolarSack)

TechVelopment Denmark er en forening af 15 formålsdrevne SMV’er og iværksættere, der udvikler bæredygtige og innovative løsninger målrettet befolkningsgrupper i det globale syd.

TechVelopments medlemmer bidrager til at løse globale udfordringer inden for blandt andet bæredygtigt byggeri, adgang til vand, energi, uddannelse, sundhed og landbrug/fødevarer samt større finansiel frihed for millioner af mennesker i udviklingslandene.

De 15 medlemmer er BlueTown, 4Life Solutions (tidligere SolarSack), JamiiOne, Hive Online, Lulu Lab, Maternity Foundation, LifeShelter, SkyGarden, CanopyLab, Africa Reframed, Unumed, Peshito, SoilSense, Linkaiders og X-SOLAR.

Når Pesitho leverer solcelledrevne løsninger til madlavning i Ugandas landområder, når 4Life Solutions (tidligere SolarSack) udvikler genbrugelige plastikposer, som kan rense drikkevand ved hjælp af solens stråler, når BlueTown skaber internetforbindelse for tusindvis af mennesker på tværs af Ghana, eller når LuluLabs oplysende spil uddanner børn i tabuiserede emner som menstruation og teenagegraviditet, er det dansk innovation og iværksætteri, der bringer fremtidens løsninger ind i nutidens udviklingssamarbejde.

Den stærke drivkraft hos denne type virksomheder gør, at de ikke lader vente på sig. De har taget sagen i egen hånd og har af samme årsag stiftet foreningen TechVelopment Denmark, som arbejder i krydsfeltet mellem innovation, teknologi og udvikling – heraf navnet.  

Da vores medlemmerne i TechVelopment Denmark oplever meget få muligheder for relevant støtte fra det udviklingspolitiske system, hjælper vi i stedet hinanden frem i verden. Foreningen hjælper medlemmerne med at dele lokalt netværk, markedsindsigt, samarbejdspartnere, erfaringer og mobilisere kapital til vores projekter.

Et tættere og mere struktureret samarbejde med det udviklingspolitiske system ville forbedre forudsætningerne for at bidrage med adgang til de nødvendige produkter og services, social udvikling, økonomisk vækst og jobskabelse, der er behov for.

Vi kunne løse problemstillinger langt hurtigere og opnå langt mere, hvis arbejdet blev støttet af og accelereret igennem det udviklingspolitiske system. 

Støtte til tværgående innovation og socialt iværksætteri
Innovation og teknologi er en afgørende drivkraft for udvikling i alle brancher, og internationalt udviklingssamarbejde er ingen undtagelse.

For at kunne fortsætte med at udvikle løsninger i det globale syd er der brug for stærkere finansieringsmekanismer for små og mellemstore virksomheder og iværksættere. 

Mathilde Byskov med flere
Se afsendere i faktaboks

Eksempelvis har sociale virksomheders innovative tilgang været afgørende for, at globalt udviklingsarbejde ikke er gået i stå under coronapandemien. Maternity Foundation udviklede tidligt i pandemien digitalt covid-19-undervisningsmateriale til sundhedspersonale gennem deres Safe Delivery App.

JamiiOne, som normalt fremmer etiopiske kvinders økonomiske inklusion via digitale opsparingsløsninger i Etiopien, brugte deres platform og digitale kompetencer til at udbrede information om covid-19, og CanopyLab gjorde deres digitale uddannelsesmateriale tilgængeligt for studerende på tværs af kloden, som ikke kunne komme i skole.

På sigt er ambitionen for TechVelopment Denmark at samle et ellers fragmenteret økosystem; mobilisere samarbejdspartnere, investeringer og drive horisontal innovation – på tværs af privat, offentlig og civilsamfundsaktører.

Det handler ikke kun om at forbedre eksisterende partnerskabsmuligheder, men om at forbedre vilkårene for næste generation af virksomheder og sociale iværksættere, der udvikler løsninger på morgendagens udfordringer.

Invester i et tværgående satsningsområde
For at kunne fortsætte med at udvikle løsninger i det globale syd er der brug for stærkere finansieringsmekanismer for små og mellemstore virksomheder og iværksættere. Innovation skal ikke blot støttes som et internt satsningsområde i NGO’er og FN, såsom det er i dag. 

Det skal investeres i som et tværgående satsningsområde, ved at lave puljer af risikovillige, innovationsfremmende midler, som også mindre aktører, virksomheder, iværksættere kan få gavn af. 

Derfor peger vi på tre overordnede emner i vores anbefaling til den nye udviklingspolitiske strategi:

  1. Benyt innovation og grøn teknologi som en strategisk drivkraft for fremtidens bæredygtige udviklingssamarbejde.
  2. Skab bedre finansieringsmekanismer for danske små og mellemstore virksomheder og iværksættere, der leverer på den udviklingspolitiske målsætning.
  3. Bak op om et dansk innovationsmiljø, der fungerer som samlingspunkt for partnerskaber, vidensdeling og investeringer på tværs af udviklingsprogrammer og -lande. 

Styrket økosystem og samarbejde kan skabe globale resultater
Vi mener, at de danske styrkepositioner og potentialet for innovation og socialt iværksætteri skal udnyttes langt bedre i Danmarks nye udviklingspolitiske strategi. 

Danmark har et unikt potentiale for at accelerere bæredygtig udvikling for mennesker og lokalsamfund. 

Vi tror på, at et styrket økosystem og tværgående samarbejde skaber flere bæredygtige løsninger og globale resultater. Vi glæder os meget til det fremtidige samarbejde for at skabe et så stærkt fundament for Danmarks udviklingspolitiske samarbejde som overhovedet muligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00