Debat

Udviklingskonsulent: For palæstinenserne vil selv et sønderbombet Gaza altid være hjem

Gaza er palæstinenserne, og palæstinenserne er Gaza. Derfor bliver det umådeligt svært at besejre dem – og dermed også Hamas. Det viser historien om min palæstinensiske ven, skriver Malene Sønderskov.

Gaza er min vens hjem. Hans identitet. Hans fællesskab. Det kan vedvarende bombardementer ikke lave om på, skriver Malene Sønderskov.<br>
Gaza er min vens hjem. Hans identitet. Hans fællesskab. Det kan vedvarende bombardementer ikke lave om på, skriver Malene Sønderskov.
Foto: Mohammed Talatene/AP/Ritzau Scanpix
Malene Sønderskov
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

5. oktober 2023 fik jeg en besked på WhatsApp fra min tidligere kollega og ven. En palæstinenser, hvis efternavn henviser til den del af Israel, hvor hans familie blev fordrevet fra i 1967, og som har boet hele sit liv i Gaza, indtil det for nogle år siden lykkedes ham, hans kone og fire børn at få permanent opholdstilladelse i Canada.

Beskeden lød: "Jeg er i Gaza. Her er fantastisk!"

Min ven var taget til Gaza for at besøge sine gamle forældre og sine ti søskende og deres familier.

Har man fulgt bare lidt med i de rapporter, FN har udgivet om den humanitære situation i Gaza gennem årene, kan det være ret svært at forstå, at nogen vil kalde Gaza fantastisk.

15 års blokade har gjort levevilkårene så godt som umulige. 80 procent af befolkningen er afhængige af nødhjælp. Alt for mange børn og voksne er traumatiserede efter tidligere luftangreb og invasioner. Her mangler næsten alt. Og det var før 7. oktober 2023, hvor Hamas brød gennem muren og slagtede 1200 israelere og tog flere hundrede som gidsler i et forsøg på at skabe øget opmærksomhed på 75 års besættelse.

Så kom 7. oktober, og min ven blev ufrivilligt fanget – og sikkert også følelsesmæssigt revet midt over.

Malene Sønderskov
Partner og seniorkonsulent, Strategyhouse

Gaza er hjem

Men for min ven var – og er? – Gaza fantastisk. For selvom han havde skabt sig en tilværelse i Canada med arbejde og børn i videregående uddannelser, så var og vedblev Gaza at være hans hjem. Det var her hele hans familie var. Her vennerne var. Og alle de andre med hvem han delte et skæbnefællesskab. Her han gerne ville arbejde igen.

Det er i Gaza, de laver verdens bedste mad, hvis man spørger palæstinenserne. Og for min ven i en grad, hvor jeg ikke måtte lave mad til ham, de gange han besøgte mig i Danmark. Så aftalen blev, at jeg betalte, og han lavede maden.

Det er i Gaza, min ven kan finde vej i systemet og fikse alt: Fra hjælp til andre, når israelske angreb gjorde det for usikkert for internationale nødhjælpsorganisationer at operere, til ordinære hospitalsoperationer for familiemedlemmer, tilladelser og identitetspapirer. Min ven var som en dråbe vand: Han fandt altid sprækken, talte for sig og hægtede sig fast, indtil han fik det, som han ville. 

Også dengang jeg havde overset en tilladelse fra Hamas til at rejse ind i Gaza. Mens jeg fik serveret the i plyssofaen på kommandantens kontor, løb min ven rundt inde i Gaza by og samlede de nødvendige underskrifter og stempler. Et par timer senere kunne jeg rejse videre. 

Læs også

Flugt efter 125 dage

Så kom 7. oktober, og min ven blev ufrivilligt fanget – og sikkert også følelsesmæssigt revet midt over – imellem ønsket om at hjælpe sine søskende og forældre, og ønsket om at komme hjem til sin kone og sine fire børn. Som udenforstående var det svært. Der var stor set intet, vi kunne gøre. Så det blev til små beskeder over WhatsApp om, at vi tænkte på ham og familien og håbede det bedste. Et forsøg på at sige: Vi har ikke glemt jer. Det stod på i tre måneder.

Og så, ud af det blå, som min ven har for vane, kommer der pludselig en ny besked fra ham:

Vender min ven tilbage til Gaza, når han er kommet sig over det værste traume? Det tror jeg.

Malene Sønderskov
Partner og seniorkonsulent, Strategyhouse

"Kære ven, efter 125 dage, hvor jeg måtte flygte ti gange, hvor mit hjem blev ødelagt, hvor jeg mistede 130 fjernere familiemedlemmer, sultede og tørstede, mistede alle identitetspapirer og ejendele da vores hjem blev bombet, sov i et telt, i klasselokaler, på skadestuer, i en bil, på gaden;

Efter 125 dage, hvor jeg gjorde mange ting, du vil blive stolt af at høre, hvor jeg mobiliserede mange mennesker, der hjalp hinanden gennem det ekstreme chok, hvor vi oprettede suppekøkkener og nåede mange tusinder;

Efter 125 dage, hvor jeg har mødt så mange traumatiserede skæbner og hørt så mange traumatiske historier, føler jeg, at jeg må tage en pause. I dag lykkedes det mig at krydse grænsen til Egypten, og jeg er på vej til Cairo. Tak for din hjælp."

Vender min ven tilbage til Gaza, når han er kommet sig over det værste traume? Det tror jeg. For bemærk, hvad han skriver i sin besked: Han tager en pause. Gaza er hans hjem. Hans identitet. Hans fællesskab.

Eller som palæstinenserne generelt siger om sig selv og deres tilknytning til Gaza og Vestbredden: "Vi er stenene i dalen". Det kan vedvarende bombardementer ikke lave om på. Måske snarere tværtimod.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Malene Sønderskov

Partner og seniorkonsulent, Strategyhouse
cand. scient. soc. i udviklingsstudier (Roskilde Uni.), master i evaluering (Melbourne Uni.)

0:000:00