Debat

UNEP DTU Partnership: Dansk udviklingsbistand skal hjælpe lokale regeringer med den grønne omstilling

For at sikre udbredelsen af grøn energi i hele verden, skal vi sørge for, at den grønne udvikling ikke kun kommer vesten til gode. Derfor skal udviklingsbistanden fokuseres mod at hjælpe lokale regeringer med den grønne udvikling, skriver Susanne Pedersen.

Donorer, investorer og regeringer skal fokus på udvikling af de lokalsamfund, som bliver berørte af nye grønne projekter, skriver Susanne Pedersen.&nbsp;<b>&nbsp;</b>
Donorer, investorer og regeringer skal fokus på udvikling af de lokalsamfund, som bliver berørte af nye grønne projekter, skriver Susanne Pedersen.  Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix
Susanne Pedersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I bund og grund ser det lovende ud med massiv udbygning af vind og sol i udviklingslandene, men får alle lige gavn af det grønne boom?

Både udviklingslande og donorlande som Danmark står i en ny virkelighed, hvor prisen på vedvarende energi skaber sin egen efterspørgsel. Sol og vind kan producere strøm, der kan udkonkurrere fossile brændstoffer på lige markedsvilkår, hvilket borger godt for udbygningen af vedvarende energi.

Men lige nu er det lukrative og stærkt konkurrenceprægede marked domineret af internationale projektudviklere, internationale energiselskaber og producenter. Udviklingslandene mangler akut viden og værktøjer til at udnytte det enorme potentiale for jobskabelse, udvikling af lokalsamfund og bredere socioøkonomisk udvikling, som den grønne omstilling rummer.

Det er simpelthen ikke bæredygtigt i længden, hvis udbredelsen af grøn energi i udviklingslandene mest kommer vesten til gode. Derfor er der brug for, at dansk udviklingsbistand fokuserer mere på at hjælpe lokale regeringer med regulering og med at opsamle og udmønte de internationale erfaringer med grønne udbud.

Hvis vi skal bevare chancen for, at fremtiden kan blive grøn, bæredygtig og uden altødelæggende temperaturstigninger, er der ingen tvivl om, at vedvarende energi skal indfases i stor skala overalt i verden. Og her har dansk udviklingsbistand en vigtig rolle at spille.

Uden de rette rammer, kan vindmøller og solceller i udviklingslande ende med at gavne multinationale firmaer med adresse i verdens rigeste

Susanne Pedersen
Direktør, UNEP DTU Partnership

Uden de rette rammer, kan vindmøller og solceller i udviklingslande ende med at gavne multinationale firmaer med adresse i verdens rigeste lande langt mere, end lokalbefolkning og lokal industri.

Vi skal derfor tilpasse vores udviklingsbistand til at rådgive lokale regeringer i at agere i den virkelighed, hvor prisen på vedvarende energi kan konkurrere på markedsvilkår, og hvor lokale regeringers rolle flyttes fra økonomisk støtte til at stå for regulering og design af programmer til at opnå både klima- og samfundsmæssige mål.

Forskning: Sydafrikas rolle som foregangsland

I UNEP DTU Partnership har vi gennem mere end tre års forskning har set på, hvordan Sydafrika som foregangsland har integreret krav om lokal jobskabelse, lokal produktion af elementer og socialøkonomisk udvikling af lokalsamfund i deres udbud af vind- og solenergi projekter. Kravene er kommet gennem et statsligt program, der i alt har mobiliseret private investeringer på mere end 86 milliarder kroner.

Ud fra vores forskning kan vi nu komme med tre klare anbefalinger til donorer og andre danske aktører i udviklingsarbejde, som kan bruges i lande, der endnu ikke er kommet lige så langt i deres opsætning af udbud:

  • Konkurrenceudsatte udbud  er nøglen til udbredelse af vedvarende energi i stor skala.
    Forskning, teknisk support, kapacitetsopbygning og styrkelse af institutioner er nødvendige for at skabe udbud med kontinuitet, troværdighed og effektive betingelser for lokal udvikling.
  • For at den grønne omstilling kan være med til at styrke det lokale marked og skabe værdi i udviklingslandet, kræver det forudsigelige markedsvilkår. Deriblandt at udbud og betingelser tager højde for styrkepositioner i den lokale industri, og for at nye levedygtige industrier kan opbygges.
  • Der skal fokus på udvikling af de lokalsamfund, som bliver berørte af nye grønne projekter.
    Donorer, investorer og regeringer skal have fokus på medejerskab, involvering og udvikling af lokalsamfund. Både for at sikre opbakningen til grøn omstilling, men også for at sikre, at eventuelle negative konsekvenser ved projekter bliver afledt.

Det er også værd at nævne, at de relativt strenge rammer i Sydafrika for levering af grønne ydelser indenfor en fastsat tidsramme, rent faktisk har betydet, at der er en realiserings rate på næsten 100 procent på de projekter for grøn energi, som blev udbudt. Det er langt mere end i de EU lande, som vi har sammenlignet med, hvor både krav og eventuelle sanktioner er mere vage.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00