Debat

Flere virksomheder skal tage del i grøn vækst

DEBAT: Virksomheder har allerede spillet en vigtig rolle i skabelsen af grøn vækst i ulande. Men vi må give flere virksomheder mod til at satse i trængende lande, mener Lone Loklindt, udviklings- og miljøordfører for Radikale.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lone Loklindt
Udviklings- og miljøordfører for Radikale.

Globalt set står vi foran enorme udfordringer, som Danmark ikke kan løse alene, men vi kan sikre en bedre anvendelse af ressourcerne. Derfor handler grøn vækst hovedsageligt om to ting:

  1. at skærpe kampen mod fattigdom gennem jobskabelse.
  1. at sikre en grøn dagsorden i udviklingslandene og globalt. Dette vil gavne det enkelte udviklingsland, Danmark og verden.

Vi skal tage udgangspunkt i de lokale forhold, vi skal engagere lokalsamfund, dets borgere og virksomheder, hjælpe dem med at stille krav til miljø og ressourceforvaltning og prioritere aktiviteter, som reducerer fattigdom og ulighed.

Vækst og grøn omstilling går i hånd
Satsningen på grøn vækst er helt i tråd med udviklingslandenes øgede fokus på, at fattigdomsbekæmpelse går hånd i hånd med bæredygtig vækst. Men landene mangler ofte den fornødne teknologi, viden og ekspertise til at realisere ambitionerne.

Derfor kan Danmark bidrage med sine erfaringer til at skabe incitament for grøn omstilling gennem blandt andet miljølovgivning. Samtidig er det centralt, at landene selv bliver bedre til at stille krav til brugen af naturressourcer og produktion.

Fakta

Fra 1. oktober og en måned frem handler Udviklingsdebatten om, hvordan Danmark sikre en miljøvenlig og bæredygtig udvikling i fattige lande.

Mød denne måneds debatpanel her.

Udviklingsdebatten på Altinget | Udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget l Udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til kafr@altinget.

Afrika er den region med højest vækstpotentiale – et potentiale, som bare venter på at blive aktiveret. Her skal Danmark trække i den rigtige retning og investere støttekroner, så det giver afkast både på den korte og lange bane – og det kan investeringer i grøn vækst.

Udviklingsbistanden skal fokusere på styrkelse af den regionale udviklingspolitik, blandt andet gennem Den Afrikanske Udviklingsbank og udviklingskontrakter med partnerlande.

Grøn vækst bidrager til fattigdomsbekæmpelse gennem jobskabelse og ved at skabe bæredygtig produktion i udviklingslandene, samtidig med at de eksisterende ressourcer kan udnyttes bedre

Lone Loklindt
Udviklings- og miljøordfører for Radikale

Et af de mest presserende problemer er, at udviklingslandene mangler tekniske og juridiske kompetencer inden for miljøbeskyttelse. Derfor skal Danmark medvirke til at øge viden om ansvarlig regeringsførelse – også på det grønne område.

Vidensdelingen skal både ske gennem multilateralt og bilateralt samarbejde, for at give udviklingslandene de nyeste værktøjer til at sikre, at vækst og grøn omstilling foregår parallelt.

Danske spidskompetencer skal i spil
Helt konkret skal danske spidskompetencer sættes i spil i arbejdet med at skabe grøn vækst. Danske virksomheder har længe specialiseret sig i bæredygtige teknologiske løsninger inden for klimavenlighed og energibesparelser, landbrug og vandressourcer.

I takt med øget global efterspørgsel på bæredygtige løsninger bliver flere og flere danske kompetencer efterspurgt rundt om i verden. Og de danske kompetencer kan gøre en stor forskel i udviklingslandene! Derfor skal virksomhederne opmuntres til at tage del i projekter i udviklingslande, der kan sikre grøn vækst og bæredygtig udvikling.

Danske virksomheder har allerede været med til skabe grøn vækst i udviklingslande, og der er masse succeshistorier, hvor danske virksomheder har været med til at øge fødevaresikkerheden, sikre adgang til vand, øge udnyttelsen af naturressourcer osv. Men vi skal have iværksat endnu flere projekter. En af måderne er at mindske risikoen og give virksomhederne mod til at satse i trængende lande, eksempelvis gennem Danida og Eksport Kredit Fonden.

Øget dansk eksport af grønne løsninger til udviklingslande er godt for Danmark, men det er vigtigt, at udviklingslandene får en bid af kagen! Vi skal sikre, at vidensdelingen også skaber bæredygtig vækst og beskæftigelse lokalt. Der skal ganske enkelt være en balance, for at grøn vækst ikke blot er en pengemaskine, da det ikke handler om at udvande udviklingspolitikken, men om at forstærke den.

Grøn vækst skal tage udgangspunkt i villighed til grøn omstilling, hvis støttekronerne skal give størst værdi. Det er altafgørende, at projekterne har stærk støtte lokalt for at skabe forankring og således sikre, at projekterne er gennemtænkte og langsigtede. Projekterne skal have fokus på bæredygtighed i landene og fokusere på de områder, hvor der er mulighed for konkrete gevinster, eksempelvis gennem energieffektivisering og udnyttelse af vandressourcer.  

Fattigdomsbekæmpelse og medansvar
Satsningen på grøn vækst kan være med til at sikre løsninger inden for klimaforandringer, fattigdomsbekæmpelse og fødevaremangel, hvis vi kombinerer udviklingspolitik og handelspolitik.

Der er et potentiale i at tænke vækst-orienteret med en grøn dagsorden. Grøn vækst i udviklingspolitikken kan skabe momentum for at bekæmpe fattigdom, samtidig med at udviklingslandene kan blive "klædt på" til at tage medansvar.

Kort sagt er der masser af muligheder ved at satse på grøn vækst i udviklingspolitikken. Grøn vækst bidrager til fattigdomsbekæmpelse gennem jobskabelse og ved at skabe bæredygtig produktion i udviklingslandene, samtidig med at de eksisterende ressourcer kan udnyttes bedre.

Grøn vækst er derfor ikke bare en sympatisk drøm om bæredygtighed, men det er vejen til fattigdomsbekæmpelse og miljømæssige løsninger på presserende problemer. Problemer, som kun kan løses gennem globalt samarbejde. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lone Loklindt

1. viceborgmester (R), rådmand og medlem af økonomiudvalget, Frederiksberg Kommune, formand, By- og Erhvervsstrategisk udvalg, medlem, Klima, Plan og Boligudvalget m.fl., formand, Frederiksberg Forsyning, bestyrelsesmedlem, Danva, forperson, Nyt Europa
BA i fransk og engelsk (CBS 1985), cand.merc.int. (CBS 2007), MBA (Bruxelles 1988)

0:000:00