Debat

Borger: Ældreplejen må aldrig ende som et sted, hvor vores ældre bare venter på at dø

Det kræver en omfattende omlægning af ældreplejen, hvis vi skal sikre vores ældre en værdig alderdom. Lokalt skal flere unge ansættes i fritidsjobs i ældreplejen, og nationalt skal forskningsmidler prioriteres til demensområdet, skriver borger og kandidat til Ældrerådet i Frederikshavn Lilly Pedersen.

De ældre skal igen være synlige i den politiske samfundsdebat. Og os, der står på tærsklen til alderdommen og seniorlivet, har et ansvar for at kæmpe for en attraktiv ældrepleje, skriver Lilly Pedersen.
De ældre skal igen være synlige i den politiske samfundsdebat. Og os, der står på tærsklen til alderdommen og seniorlivet, har et ansvar for at kæmpe for en attraktiv ældrepleje, skriver Lilly Pedersen.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Som borger i Danmark er jeg spændt på, hvordan regeringens nye udspil “Danmark kan mere 1” vil komme den ældre generation i Danmark til gode. For Danmark kan mere, men mere hvad inden for ældreplejen? Jeg er spændt på, hvordan det vil være synligt, når vi alle skal kunne mere.

Jeg drømmer om en ældrepleje, hvor pengene følger den ældre og hvor pengene ikke kanaliseres til udenomsmidler, der ikke er synlige i den nære pleje. Jeg drømmer om, at vi sammen skaber rammer for en værdig alderdom. 

Vi skal tage hånd om hinanden og sikre, at det sker med værdighed for den enkelte ældre med et plejebehov, men også for familien bag den ældre. Jeg drømmer om, at de ældre igen bliver synlige i den politiske samfundsdebat. De skal høres, de skal ses og os, der står på tærsklen til alderdommen og seniorlivet, har et ansvar for at kæmpe for en attraktiv ældrepleje. Ældreplejen er et område, der kræver en plan.

Vi skal sammen skabe en ældrepleje med lyst til at leve og ikke opbevaringspladser, hvor de ældre bare sidder og venter på at dø. Men det kræver en enorm omstilling.

Lilly Pedersen
Borger og kandidat til Ældrerådet i Frederikshavn Kommune

Logisk samspil mellem unge og ældre

Vi skal ikke tale jobbet i sundhedssektoren op, for allerede der starter en nedgørelse af faget. Vi skal have fat i uddannelsessystemet, så det gøres langt mere attraktivt at tage en sundhedsfaglig uddannelse, der giver adgang til de højere uddannelser.

Vi skal have fokus på en uddannelse, der giver grobund for et værdigt liv for den unge med lyst til livet og med lyst til at gøre en forskel – også i ældreplejen. Unge og ældre skal ikke være hinandens modsætninger. Vi skal sikre et logisk samspil, hvor erfaring og viden deles medens tid er.

Tænk på alle de ressourcer, der går til spilde, ved at vi ikke spørger den ældre generation til råds. Som nyuddannet skal man lade være med at tro, man ved alt, og i stedet have ydmyghed i forhold til at kontakte en ældre kollega eller en ældre borger for at stille et spørgsmål.

Skab flere fritdsjobs i ældreplejen

Vi skal sammen skabe en ældrepleje med lyst til at leve og ikke opbevaringspladser, hvor de ældre bare sidder og venter på at dø. Men det kræver en enorm omstilling, hvor de ansatte i plejen får mulighed for at tilrettelægge deres arbejde uden at skulle dokumentere alt, hvad de foretager sig.

Der skal udvises tillid og retfærdighed og være en åben dialog, hvor der lyttes dobbelt så meget som der snakkes. På den måde kan flere medarbejdere få tid til at give den livsforlængende og værdige pleje, som de ældre har fortjent.

LÆS OGSÅ: Ensomhed koster både millarder og leveår - spørgsmålet er, hvad vi skal gøre ved det?

Der er mange ældre som kan og vil selv. Dem må vi ikke glemme, og de skal have mulighed for fortsat at komme ud i livet. Mulighed for oplevelser og samvær.

Samtidig bør flere kommuner overveje at ansætte unge mennesker i fritidsjob, hvor de skal holde de ældre i hånden og yde noget af den daglige omsorg, som det øvrige personale ikke har tid til i en travl hverdag med plejekrævende opgaver, underbemanding og dokumentationsarbejde. På den måde får de unge indsigt i de ældres liv og omvendt – det er en win-win.

På nationalt plan bør regeringen bruge nogle af de afsatte midler på ældreområdet til mere forskning i demenssygdomme.

Lilly Pedersen
Borger og kandidat til Ældrerådet i Frederikshavn Kommune

Indsats kræver lokal og national handling

Lokal politisk kan der gøres en stor forskel. Derfor er det min klare opfordring til enhver lokalpolitikere at bruge sin stemme på at sætte fokus på forholdene på ældreområdet. Det er kommunalt valgår, og det bør udnyttes til at skabe forandringer og til at sætte fokus på at alle ældre har ret til en værdig alderdom. 

Drømme gør det ikke alene, men jeg håber og tror på, at vi sammen lokalt kan gøre en forskel og sikre vores ældre en værdig pleje og, når tiden kommer, en værdig afslutning på livet. 

På nationalt plan håber jeg desuden, at regeringen vil bruge nogle af de afsatte midler på ældreområdet til mere forskning i demenssygdomme. For det er et område, hvor vi i Danmark virkelig har brug for at vide mere. Som det ser ud i dag, er vi slet ikke klar til at varetage det stigende antal demente. Det er trist både for de demente, men sandelig også for dem, der skal pleje dem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00