Debat

Dansk Erhverv: På lige vilkår kan friplejehjem løse kritisk plejeboligmangel

Der er kritisk mangel på plejeboliger i landets kommuner. Friplejehjem være en del af løsningen, hvis de får lov at agere på samme vilkår som kommunale tilbud, skriver Christian Keller Hansen.

Hvis velfærdsaktørerne ikke afregnes fair for den velfærd, de leverer til borgerne, kan de ikke opretholde deres plejevirksomhed, skriver Christian Keller Hansen.
Hvis velfærdsaktørerne ikke afregnes fair for den velfærd, de leverer til borgerne, kan de ikke opretholde deres plejevirksomhed, skriver Christian Keller Hansen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Christian Keller Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Danmark kommer der flere ældre, hvor der bliver cirka 425.000 danskere i alderen fra 80 år og op frem mod 2030. Det er en stigning på 46,2 procent i forhold til 2022, men antallet af plejeboligpladser følger ikke med, hvis ikke vi gør noget.

Friplejehjem er en fleksibel og hurtig vej til at få et nyt moderne plejehjem ind i kommunen og imødekomme behovet for flere plejeboligpladser. Det er vigtigt, så de ældres selvbestemmelse og velfærd har gode betingelser.

Private, selvejende og kommunale kan yde mere sammen

For nyligt havde Danmark Radio en historie om, at kombinationen af kommunernes budgettering og færre plejehjemspladser per ældre betyder, at der kun er plads til de allermest plejekrævende på plejehjemmene.

Det er oplagt, at private og selvejende leverandører i højere grad tænkes ind som en del af løsningen lokalt

Christian Keller Hansen
Chefkonsulent, Dansk Erhverv

Det udfordrer den ældre borgers individuelle behov, når de ældre står tilbage og venter for længe, før de bliver visiteret til en plejeboligplads. Spoler vi tiden frem til den kommende generation af ældre med høje krav til velfærden, varsler det, at vi er nødt til at tænke velfærden på en ny måde.

Derfor er det foruden de kommunale plejeboliger også oplagt, at private og selvejende leverandører i højere grad tænkes ind som en del af løsningen lokalt. For friplejehjem er en del af løsningen på fremtidens store mangel på plejeboligpladser og den ældres behov for selvbestemmelse.

Det er leverandøren af friplejehjemmet, som afholder omkostningerne i forbindelse med etablering af friplejehjemmet. Ofte lægges det økonomiske fundament med midler fra pensionskasser og ejendomsinvestorer. Det er også godt for kommunen, fordi det ikke belaster kommunens anlægsramme i modsætning til etableringen af et kommunalt plejecenter, og samtidig får kommunen et nyt plejehjem.  

Frihed og selvbestemmelse

Udover at skåne den kommunale anlægsramme, så giver friplejehjem også borgerne større mulighed for selv at bestemme, hvordan de vil bruge deres alderdom.

Selv små forskelle i en døgntakst kan have stor betydning for et friplejehjems økonomi

Christian Keller Hansen
Chefkonsulent, Dansk Erhverv

Men for at styrke disse muligheder skal friplejehjemmene have fair rammevilkår, så det er muligt at etablere sig i kommunerne. Det handler i høj grad om fair afregning og et velfungerende samarbejde baseret på tillid.

Selv små forskelle i en døgntakst kan have stor betydning for et friplejehjems økonomi, og hvis et friplejehjem underfinansieres, så kan det bidrage til at udvande velfærden.

Vives rapport Evaluering af afregningssystemet for friplejehjem viser, at døgntaksten varierer med 39 procent.

Det kan ikke forklares med forskelle i serviceniveau, men handler derimod om uigennemskuelige afregningspriser og mangel på gennemsigtighed i økonomien. Hvis velfærdsaktørerne ikke afregnes fair for den velfærd, de leverer til borgerne, kan de ikke opretholde deres plejevirksomhed, og så eroderer grundlaget for borgernes frie valg.

Det kan i sidste ende betyde, at Danmark ikke får dækket manglen på plejeboligpladser. Det kan vi ikke tillade os, når der allerede i dag er mange ældre, som venter på en plejehjemsplads.

Derfor opfordrer Dansk Erhverv landets kommuner til at sikre det store behov for plejeboligpladser både nu og i fremtiden. Det opnås ved at inddrage private og selvejende friplejeboligleverandører på fair og lige vilkår med kommunens plejeboliger.

På den måde kan velfærden blive fremtidssikret, så der er plejeboligpladser nok, og så borgeren får en alderdom med livsglæde og livskvalitet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Keller Hansen

Velfærdspolitisk fagchef, Dansk Erhverv
MS. public administration and communication (Roskilde Uni. 2016)

0:000:00