Debat

Gruppeformand i SF: Nye profilplejehjem skal bane vej for et mangfoldigt ældreliv

De ældre er ligeså mangfoldige som resten af københavnerne, og det skal vi imødekomme med nye profilplejehjem med specialiseret fagpersonale, der kan tage hånd om eksempelvis LGBT+-ældre og arabisksprogede ældre, skriver Klaus Mygind (SF).

Fremtidens byrum skal tage højde for, at de ældre bliver mere aktive, skriver Klaus Mygind (SF).<br>
Fremtidens byrum skal tage højde for, at de ældre bliver mere aktive, skriver Klaus Mygind (SF).
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Klaus Mygind
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvilken aldersgruppe vokser hurtigst i København? Få ville gætte på de ældste. Men det er ikke desto mindre sandheden. 

Andelen af borgere over 80 år i København stiger nemlig markant. Faktisk vil andelen af ældre over 80 år stige med hele 58 procent fra 2020 til 2030, viser Københavns Kommunes egne tal. Det er et helt vildt tal. Det er uden sammenligning den aldersgruppe, der stiger mest de næste år.

Overrasket? Det er selvfølgelig en rigtig god nyhed. Men hvordan får vi skabt nogle gode liv i København for alle de nye ældre? Jeg har flere bud, for de ældste fortjener det bedste. De har været med til at bygge det København op, som vi elsker.

Bedre plejehjem og nye profilplejehjem
Den første ting, der skal gøres, er at styrke plejehjemmene i København. Der skal være plejehjem i alle bydele. I dag har Christianshavn og Holmen for eksempel slet ikke noget plejehjem. Det skal der bygges.

Flere og bedre plejehjem løser dog ikke det hele. Ældrelivet uden for plejehjemmene skal også være bedre

Klaus Mygind (SF)
Gruppeformand, Københavns Borgerrepræsentation

Vi skal dog ikke bare have flere plejehjem, men også bedre plejehjem. For eksempel er det vigtigt, at plejehjemmene har en tæt kontakt til nærmiljøet, så det ikke bare bliver en isoleret plejeø.

Nærmiljøet som skoler, daginstitutioner, museer og grønne områder skal kunne bruges aktivt af de ældre. Og når vi bygger nye plejehjem, skal de fra start integreres i dynamiske, levende miljøer, som vi gør på Islands Brygge, hvor det kommende plejehjem ligger sammen med daginstitutioner og skolehaver og har direkte udgang til Amager Fælled.

Råd skal inddrage de pårørende
Det handler dog ikke kun om nærmiljøet uden for plejehjemmet. Vi skal også huske roen, plejen og omsorgen indenfor. I SF mener vi, at faste teams på plejehjemmene vil kunne sikre omsorgen og trygheden.

Derfor skal der være bedre vilkår for plejepersonalet, for kun sådan kan vi fastholde det dygtige personale i sektoren. Gode arbejdsforhold for vores velfærdsmedarbejdere er en altafgørende forudsætning for at skabe et dejligt plejehjem. Der bør også oprettes råd eller forum på plejehjemmene, hvor pårørende, ledelse og beboere kan mødes og tale om livet på plejehjemmet.

Endelig er det vigtigt, at plejehjemmene har plads til forskellighed. I SF foreslår vi, at vi fortsætter med at opbygge såkaldte profilplejehjem. Det er plejehjem, der specialiserer sig i for eksempel natur, musik, særlige værksteder, eller plejehjem, der har et specialiseret personale, der kan tage hånd om LGBT+-ældre, arabisksprogede ældre og ældre med et særligt hårdt liv bag sig. Vores ældre er lige så mangfoldige som resten af københavnerne, og det skal plejehjemmene jo afspejle.

Læs også

Værksteder, bofællesskaber og Ældreråd
Flere og bedre plejehjem løser dog ikke det hele. Ældrelivet uden for plejehjemmene skal også være bedre.

SF foreslår at oprette værksteder for ældre i byrummet. Det kunne være praktiske værksteder, grønne værksteder og byhaver. Generelt skal fremtidens byrum i højere grad tage højde for de ældre og for, at ældre i dag er mere og mere aktive.

Senest har jeg personligt fået vedtaget, at der kommer seniorbofællesskaber og ikke kun ungdomsboliger i det nye Tunnelfabrikken i Nordhavn – et eventsted, der vil kombinere erhverv, kultur, idræt og boliger. 

Derudover skal der bygges mange flere seniorbofællesskaber i København. Seniorbofællesskaber skal tænkes ind i alle kommende lokalplaner og almene boligbyggerier. 

Til sidst har København et velfungerende ældreråd, der kommer med indspark til politikerne. Jeg foreslår, at ældrerådet også skal have mulighed for at fremsætte forslag direkte i Borgerrepræsentationen.

København får mange flere ældre de kommende år. Heldigvis. Nu skal vi sikre, at det også bliver muligt at leve et endnu mere aktivt, meningsfuldt og dejligt ældreliv i byen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00