Messerschmidt-forslag om deltid til seniorer vækker undren: “Jeg tvivler på, at det er et reelt problem”

I store dele af den private sektor har seniorerne allerede i dag mulighed for en firedages arbejdsuge, lyder det fra Dansk Arbejdsgiverforening. Messerschmidt: Det skal gælde for alle.

Partiformand Morten Messerschmidt (DF) vil udbrede mulighederne for en firedages arbejdsuge for seniorer til hele det danske arbejdsmarked.
Partiformand Morten Messerschmidt (DF) vil udbrede mulighederne for en firedages arbejdsuge for seniorer til hele det danske arbejdsmarked.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Jakob Krarup Bjerregaard

Partiformand Morten Messerschmidt (DF) sparker en åben dør ind med sit forslag om, at seniorer skal have ret til en firedages arbejdsuge.

Det mener Dansk Arbejdsgiverforening, der peger på, at mange privatansatte allerede i dag kan gå betydeligt ned i tid, når de nærmer sig pensionsalderen.

DF vil give seniorer ret til 4-dages arbejdsuge

Dansk Folkeparti foreslår, at seniorer skal have ret til en firedages arbejdsuge. 

"Enhver skal, når der er fem år til pensionsalderen, have ret til en fire dages arbejdsuge," lyder forslaget i udspillet 'Ingen skal knokle, til man segner'.

Udspillet er fra april 2023, men er på ny blevet aktuelt, efter at partiformand Morten Messerschmidt har fremhævet det ved flere debatter, for eksempel grundlovsdag og på Folkemødet.


Kilde: Udspil fra DF

”Jeg tvivler på, at det er et reelt problem, at der er mange seniorer, der ønsker sig en fire dages arbejdsuge, men som ikke kan få det,” siger Martin Steen Kabongo, underdirektør i DA.

Han henviser til, at en lang række af de store overenskomster på det private arbejdsmarked allerede i dag giver mulighed for nedsat tid for seniorer. Det sker i form af seniordage, som man får ret til at holde, når man er fem år fra folkepensionsalderen.

Læs også

Seniorerne kan finansiere deres seniordage med penge fra fritvalgskontoen, der ved de seneste runder af private overenskomstforhandlinger er vokset betydeligt i størrelse. Det er ifølge DA også muligt for seniorerne at veksle de løbende pensionsindbetalinger til seniordage.

”På den måde kan man få 40 seniordage om året. Så nærmer vi os noget, der kunne minde om en fire dages arbejdsuge,” siger Martin Steen Kabongo.

Overenskomst eller ej

Lektor og arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl fra Aalborg Universitet bekræfter, at man via de eksisterende ordninger stort set kan stykke en fire dages arbejdsuge sammen som senior.

“Men det gælder kun på de dele af arbejdsmarkedet, der er dækket af overenskomster,” pointerer han.

Høgedahl forklarer, at mens det for eksempel i industrien er langt de fleste virksomheder, der er dækket af en overenskomst, er billedet et helt andet i en branche som hotel og restauration.

Ifølge arbejdsmarkedsforskeren er mulighederne for seniordage heller ikke helt de samme i den offentlige sektor, som de er i den private sektor.

Politisk indblanding

Både Laust Høgedahl og Dansk Arbejdsgiverforening peger på, at løn og arbejdstid normalt aftales mellem arbejdsgivere og lønmodtagere i overenskomster.

“Så det vil jo være en politisk indblanding i den danske aftalemodel, hvis man fra politisk hold går ind og dikterer, at der er nogle grupper, her seniorer, der skal have en rettighed til eksempelvis fire dages arbejdsuge,” siger Laust Høgedahl.

”Rent principielt er vi stærke modstandere af politisk indblanding i den danske model. Og helt konkret ser vi heller ikke noget behov, for mulighederne er der allerede i dag, hvis man vil,” siger Martin Steen Kabongo fra Dansk Arbejdsgiverforening.

I et interview med Altinget understreger Morten Messerschmidt, at retten til en fire dages arbejdsuge skal indføres med respekt for den danske arbejdsmarkedsmodel.

Læs også

Derudover er det ikke nok for DF-formanden, at en firedages arbejdsuge er en mulighed på store dele af det private arbejdsmarked.

“Du siger store dele af det private arbejdsmarked? Vi vil gerne have det til at gælde for alle. Der er også en del, som er ansat på det offentlige arbejdsmarked. Vi ser for eksempel, at der er mange sosu-assistenter og sygeplejersker, som trækker sig tilbage tidligt og inden pensionsalderen. Derfor vil det være relevant, at man udbreder det her til hele det danske arbejdsmarked,” siger Morten Messerschmidt.

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) har ingen kommentarer.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Laust Høgedahl

Lektor, AAU
cand.scient.adm., Ph.D

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00