Debat

Professorer: Løft af ældrevelfærden kræver kun samarbejde mellem forskere og fagfolk i kommunerne

KRONIK: Tæt samarbejde mellem aldringsforskere og kommunale fagfolk skal sikre, at den nyeste forskning i sund aldring og geriatri skaber relevante løsninger til seniorborgere, skriver professorer.

Centeret Copenage vil samarbejde med fysioterapeuter og ergoterapeuter fra kommunale genoptræningscentre og sikre, at den nyeste forskning gavner ældre, skriver professorer.
Centeret Copenage vil samarbejde med fysioterapeuter og ergoterapeuter fra kommunale genoptræningscentre og sikre, at den nyeste forskning gavner ældre, skriver professorer.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Charlotte Suetta og Flemming Dela
Professor og overlæge, Center for Klinisk Aldringsforskning (Copenage), Københavns Universitet, og professor, Center for Sund Aldring, Københavns Universitet

Så kom finansloven. Og en ny "ældredagsorden". Begge med fokus på løft af ældrevelfærd gennem tværfaglige løsninger tæt på borgeren i det nære sundhedsvæsen.

Og det er godt, for det er nødvendigt med netop nye løsninger, hvis sundhedssystemet skal håndtere det demografiske træk med 120.000 flere patienter i 2025 og imødegå sundhedsudgifter, der stiger med 7 til 13 procent.

I sidste uge åbnede Center for Klinisk Aldringsforskning (Copenage) på Københavns Universitet med samme adresse som Center for Sund Aldring, der gennem 12 år har stillet skarpt på danske seniorborgeres livskvalitet, sociale relationer, ensomhed, ulighed samt fysisk og kognitiv sundhed.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Centrenes formål er kort sagt at bringe evidensbaseret viden i spil til gavn for patienter i hele landet. Det kræver imidlertid, at gabet mellem forskning og fagprofessionelles hverdag tæt på borgerne bliver mindre, hvis resultaterne skal bruges til at mindske antallet af genindlæggelser, genhenvisninger til genoptræning og håndtering af et stigende antal multisyge patienter.

Centre skal arbejde tættere på praksis
Mange ældre patienter er kronisk syge, har flere konkurrerende lidelser og ofte komplicerede kliniske problemstillinger og behandlingsforløb.

Når vi taler med fagfolkene i kommunerne, lader de os forstå, at de har brug for at finde ud af, hvilke indsatser der har størst og vedvarende effekt. Der mangler ganske enkelt evidens for, hvilke metoder der virker bedst.

Charlotte Suetta og Flemming Dela
Professor og overlæge, Center for Klinisk Aldringsforskning (Copenage), Københavns Universitet, og professor, Center for Sund Aldring, Københavns Universitet

Op mod hver fjerde ældre patient genindlægges kort tid efter, at de er blevet udskrevet, og for ældre patienter øger hospitalsindlæggelse risikoen for funktionsnedsættelser betydeligt. Mange borgere bliver også genhenvist til genoptræningscentre adskillige gange uden vedvarende effekt.

Forskning peger dog på, at genindlæggelser og genhenvisninger blandt ældre kan forebygges med den rette indsats på det rette tidspunkt. Derfor har Copenage allerede indledt et samarbejde med 40 fysioterapeuter og ergoterapeuter fra genoptræningscentre i 19 danske kommuner, der skal sikre, at den nyeste forskning kan implementeres i praktikernes og de ældres nære hverdag.

Ved at afdække faglige behov blandt de professionelle fagfolk, der til dagligt er tæt på patienterne i kommunalt regi, kan forskerne bedre målrette både deres forskning og undervisningstilbud, så forskningen reelt kan bruges til at sammensætte bedre patientforløb, genoptræning og ikke mindst styrke en forebyggende indsats.

Læs også

Stort behov for fælles løsninger
Når vi taler med fagfolkene i kommunerne, lader de os forstå, at de har brug for at finde ud af, hvilke indsatser der har størst og vedvarende effekt. Der mangler ganske enkelt evidens for, hvilke metoder der virker bedst.

De mangler også nye måder at genoptræne patienterne på, så de bliver mere selvhjulpne. Men mange kommuner gør brug af lokale og meget forskellige løsninger, og fagfolkene savner erfaringsudveksling og bud på fælles vedvarende løsninger, der sikrer, at de mange nye undersøgelses- og behandlingstilbud, som gives til stadig flere og ofte skrøbelige patienter, også får de ønskede virkninger.

Hvis det nære sundhedsvæsen skal imødekomme fremtidens udfordringer på ældreområdet, kræver det derfor et stærkt samarbejde mellem læger, aldringsforskere og praktikere, der kan omsætte den nyeste viden om aktiv livsstil, ulighed, kognitiv sundhed og livskvalitet – og samtidig indsamle data og dokumentation for, hvad der virker og ikke virker i kommunerne.

For at sikre den højest mulige kvalitet i behandlingen af de ældre medicinske patienter har vi brug for mere evidensbaseret klinisk aldringsforskning, så vi sikrer den bedst mulige behandling før, under og efter sygehusindlæggelse og øger sammenhængen på tværs af sektorer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00