Debat

Sosu-skoler før ældretopmøde: Sæt rekruttering højt på agendaen

DEBAT: Vi skal have fokus på den brede rekrutteringsindsats. Et godt eksempel er de nye FGU'er, der har succes med at rekruttere elever til sosu-forberedende forløb, skriver Danske Sosu-skolers formand.

Alle involverede parter kender til udfordringerne med at rekruttere sosu-elever, skriver Danske Sosu-skolers formand.
Alle involverede parter kender til udfordringerne med at rekruttere sosu-elever, skriver Danske Sosu-skolers formand.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lisbeth Nørgaard
Formand, Danske Sosu-skoler

Nu, hvor regeringen, KL, FOA og Ældre Sagen har indkaldt til topmøde om ældreplejen, skal rekrutteringen af elever til sosu-skolerne og dermed personale til morgendagens ældrepleje være det afgørende spørgsmål.

Demografiske faktorer tilskriver, at vi står over for en tredobbelt udfordring i de kommende år: Et forholdsmæssig stort antal sosu-medarbejdere nærmer sig pensionsalderen, ungdomsårgangene bliver mindre, og antallet af ældre over 80 år stiger meget.

Et af kardinalpunkterne i den diskussion, som sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) har lagt op til, bliver at få flere til at søge uddannelserne, hvis vi skal sikre kvaliteten i fremtidens ældrepleje.

Uden tilstrækkeligt med kvalificerede og engagerede elever og personale går det simpelthen ikke.

Lisbeth Nørgaard
Formand, Danske Sosu-skoler

Ingen nemme løsninger
Alle involverede parter kender til udfordringerne med at rekruttere sosu-elever. Der er mange konstruktive drøftelser, og der tages rigtige og gode initiativer.

Det er glædeligt, at regeringen, KL og Danske Regioner i juni 2020 blev enige om en aftale med forskellige initiativer, der blandt andet indeholder øget brug af løn til sosu-elever, der ansættes fra begyndelsen af grundforløbet, og at der skal sættes fokus på en øget rekruttering af nyledige og brancheskiftere. Det er også positivt, at der i 2019 var fokus på at øge antallet af praktikpladser.

Alligevel vil vi i Danske Sosu-skoler opfordre til, at den demografiske udvikling og udfordringerne med at rekruttere elever og personale bliver sat særskilt til diskussion.

Vi tror, at det er vigtigt at erkende og være åbne om, at der ikke synes at være nemme løsninger og derfra i fællesskab finde ud af, hvad vi bedst gør for at løse udfordringerne.

FGU har succes med rekruttering
Vi skal have fokus på den brede rekrutteringsindsats.

Et godt eksempel er de nye forberedende grunduddannelser (FGU), der flere steder har succes med at rekruttere elever til deres sosu-forberedende forløb.

Jeg tror, at vi skal være meget opmærksomme på, hvad der kommer ud af sådanne forløb, og om sådanne indsatser kan udvikles til at blive en ny vej i hele landet til at rekruttere endnu flere sosu-elever.  

Men vi skal også anerkende, at sosu-uddannelserne for de fleste er et valg, der tages senere i livet. Gennemsnitsalderen for elever, der begynder på social- og sundhedsskolerne, er således cirka 30 år.

Derfor tror vi i Danske Sosu-skoler, at vi skal sætte endnu mere fokus på de unge voksne og de lidt ældre.

Læs også

Sæt rekruttering højt på dagsordenen
Uddannelserne og rammerne om dem skal være attraktive for både Mia, der kommer direkte fra niende klasse, Susanne, der er alene med to små børn, og Thomas, der må skifte branche, samt nytilkomne Mahmoud, der gennem uddannelse skaber sig et fodfæste i samfundet.

Min opfordring til ældretopmødet skal derfor være at sætte rekruttering af elever højt på agendaen med fuld åbenhed om, at der er brug for, at alle står sammen om at finde løsninger. Ellers risikerer vi, at vi ikke kan nå i mål med kvalitet i fremtidens ældrepleje.

Uden tilstrækkeligt med kvalificerede og engagerede elever og personale går det simpelthen ikke.

Dokumentation

Temadebat: Kan Heunickes topmøde forhindre mere omsorgssvigt i ældreplejen?

Skjulte videooptagelser på plejehjem i Aarhus og Randers har fået borgere, politikere og interesseorganisationer til at debattere forholdene i ældreplejen vidt og bredt.

TV 2 sendte i juli dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden', som gennem familiers udsagn og videooptagelserne viste, at to demente borgere på 90 år blev udsat for omsorgssvigt.

Optagelserne fik sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) til at indkalde et topmøde, hvor borgere, pårørende, ledere og medarbejdere over to dage skal komme med konkrete forslag til retningen for fremtidens ældrepleje.

Forud for topmødet samler Altinget en række aktører til en temadebat om ældreplejen. Hvordan kan vi forhindre omsorgssvigt i ældreplejen? Hvilke løsninger skal vi satse mere på end andre? Og hvordan undgår vi, at topmødet munder ud i skåltaler fremfor konkrete resultater?

Her er deltagerne:
 • Bettina Graae, medstifter, Værdig Pleje & Omsorg
 • Bjarne Hastrup, direktør, Ældre Sagen
 • Grete Christensen, formand, Dansk Sygeplejeråd
 • Helle Linnet, formand for Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark (FSD) og direktør i Vordingborg Kommune
 • Jakob Scharff, branchedirektør, DI Service
 • Jette Skive (DF), rådmand for sundhed og omsorg i Aarhus Kommune og formand for KL's sundheds- og ældreudvalg 
 • Jon Krog, branchedirektør, Selveje Danmark 
 • Lisbeth Nørgaard, direktør, Danske SOSU-skoler
 • Magnus Heunicke (S), medlem af Folketinget og sundheds- og ældreminister
 • Mogens Rasmussen, formand, Danske Ældreråd
 • Nis Peter Nissen, direktør, Alzheimerforeningen
 • Per K. Larsen, landsformand, Danske Seniorer
 • Tine Rostgaard, professor i socialt arbejde og velfærdspolitik, Institut for socialt arbejde, Stockholms Universitet og Institut for Samfund og Erhverv, Roskilde Universitet
 • Torben Klitmøller Hollmann, formand for social- og sundhedsektoren i FOA
 • Troels Yde Toftdahl, velfærdspolitisk chef, Dansk Erhverv.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Nørgaard

Formand, Danske Sosu-skoler, direktør, Social- og Sundhedsskolen Esbjerg

0:000:00