Peder Hvelplund
 svarer 
Magnus Heunicke

Peder Hvelplund (EL) og Per Larsen (K) spørger sundheds- og ældreministeren, Magnus Heunicke, om ministeren vil kommentere høringssvaret fra Kræftens Bekæmpelse, som med henvisning til, at den gældende ordning omfatter ansøgninger, der er indgivet senest 31/12-25, mener, at ordningen bør forlænges, idet problemet med asbestudløst kræft ikke er løst ved udgangen af 2025

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 121, Spørgsmål 2
Vil ministeren kommentere høringssvaret fra Kræftens Bekæmpelse, som med henvisning til, at den gældende ordning omfatter ansøgninger, der er indgivet senest den 31. december 2025, mener, at ordningen bør forlænges, idet problemet med asbestudløst kræft ikke er løst ved udgangen af 2025?

Svar fra torsdag den 14. januar 2021
”Vil ministeren kommentere høringssvaret fra Kræftens Bekæmpelse, som med henvisning til, at den gældende ordning omfatter ansøgninger, der er indgivet senest den 31. december 2025, mener, at ordningen bør forlænges, idet problemet med asbestudløst kræft ikke er løst ved udgangen af 2025?” Svar:

Som det fremgår af lovforslaget, blev der ved satspuljeaftalen for 2016-2019 afsat 10 mio. kr. i perioden 2016-2025 til godtgørelsesordningen for ægtefælle/samlever, tidligere ægtefælle/samlever eller forælder til en person, der har været erhvervsmæssigt eksponeret for asbestfibre og har fået diagnosticeret lungehindekræft. Beløbet dækker selve godtgørelsen samt de udgifter, der er forbundet med administration af ordningen.

Ved satspuljeaftalen for 2018-2021 blev der afsat 0,9 mio. kr. årligt i perioden 20182025 til at udvide godtgørelsesordning, der fulgte af satspuljeaftalen for 2016-2019, således at målgruppen fremadrettet omfattede alle andenhånds-eksponerede personer, der var eller havde været i samme husstand som personer, der havde været direkte erhvervsmæssigt eksponeret for asbestfibre, og således, at ordningen udover asbestudløst lungehindekræft også kom til at omfatte asbestudløst bughindekræft eller testikelhindekræft.

Lovforslaget som udvider godtgørelsesordningen til andenhåndseksponerede asbestofre, følger lovforslaget fra 2018, hvoraf fremgår, at:

”Det er ikke he sigte at æ dre vilkåre e for at op å godtgørelse, e ale e at sikre, at ordningen, der vil være gældende til og med 2025, af hensyn til de potentielle ansøgere, hviler på en særskilt lov, der specifikt regulerer og opregner kriterierne for at op å godtgørelse.” Såfremt ordningen skal gælde efter 2025, vil der skulle findes yderligere finansiering hertil.
0:000:00