Debat

3F: Dybt bekymrende, at der ikke er fokus på nedslidning i forhandlinger om arbejdsmiljø

Forhandlingerne om en ny arbejdsmiljøaftale er fuld i gang, men lytter man til Christiansborgs vandrør, er der ikke lagt op til, at forebyggelse af nedslidning spiller en rolle i den nye aftale. Det er dybt bekymrende, skriver Lene Krabbe Dahl.

Over to tredjedele af 3F's medlemmer må tage smertestillende for at passe deres arbejde, viser en undersøgelse foretaget af 3F. Derfor må arbejdsmiljøaftalen fokusere på nedslidning, skriver Lene Krabbe Dahl.
Over to tredjedele af 3F's medlemmer må tage smertestillende for at passe deres arbejde, viser en undersøgelse foretaget af 3F. Derfor må arbejdsmiljøaftalen fokusere på nedslidning, skriver Lene Krabbe Dahl.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Lene Krabbe Dahl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Smerter er blevet dagligdag for rigtig mange danskere. Det viser tal fra Sundhedsstyrelsens seneste smerterapport, Trygfondens seneste tryghedsmåling og 3F’s egne tal.

Derfor er det så meget desto mere dybt, dybt bekymrende, når der i de nuværende forhandlinger om en ny arbejdsmiljøaftale ikke er lagt op til at sætte nævneværdig fokus på forebyggelse af smerter og nedslidning.

Faktisk kan jeg slet ikke forstå, hvorfor politikerne ikke har mere fokus på det. I Sundhedsstyrelsens rapport er smerter i nakken, lænden og ryggen noget af det, der topper listerne over danskernes årsager til mange sygedag, sygehusbesøg og tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Det er alt for alvorligt til at ignorere.

Det er mig en gåde, at de politikere, der er ved at forhandle en ny arbejdsmiljøaftale på plads, ikke har mere fokus på nedslidning

Lene Krabbe Dahl
Forbundssekretær, 3F

Bedre arbejdsmiljø kan spare penge
I Tryghedsfondens seneste tryghedsmåling fremgår det, at fire ud af ti danskere går på arbejde med hyppige smerter. 22 procent af danskerne har simpelthen daglige smerter.

Og i 3F’s egen undersøgelse fra 2022 svarede 67,5 procent af medlemmerne i alderen 40-59 år, at de måtte tage smertestillende for at passe deres arbejde.

Det er mig en gåde, at de politikere, der er ved at forhandle en ny arbejdsmiljøaftale på plads, ikke har mere fokus på det her. Fordelene ved at sikre en bedre forebyggelse af fysisk nedslidning er åbenlyse – og for dem, der ikke kan se det, vil jeg lige ridse op.

Udover at sikre danskerne bedre arbejdsmiljø og forebygge ulykker, så kan en forebyggende indsats spare samfundet og statskassen penge og sidst men ikke mindst øge udbuddet af arbejdskraft – noget som den nuværende regering efterlyser gang på gang.

Målrettede tilsyn og nationalt program
For 3F er det ret simpelt. Arbejdstilsynet skal have en større og permanent bevilling, og det er af stor vigtighed, at tilsynsarbejdet målrettes indsatser, der skal undgå tunge løft og bedre brug af tekniske hjælpemidler. Det kan dog ikke stå alene. Vi skal have det rette vidensgrundlag i form af forskning.

Skal vi sikre vores medlemmer og den almene dansker færre smerter i muskel og skelet, skal vi have et flerårigt nationalt program til forebyggelse af fysisk nedslidning.

Der er brug for en helhedsorienteret tilgang for at undgå den fysiske nedslidning, hvor man ser på de fysiske, organisatoriske og psykosociale faktorer i arbejdet

Lene Krabbe Dahl
Forbundssekretær, 3F

Programmet er en investering i en fremtid med mindre muskel- og skeletbesvær blandt danskerne, mindre nedslidning, mindre sygefravær og mindre førtidig ufrivillig tilbagetrækning.

Det konkrete formål er at understøtte arbejdspladsernes indsats for at forebygge fysisk nedslidning. Det er i arbejdsmiljøet ude på arbejdspladserne, at nedslidningsproblemerne skabes og mærkes, og det er derfor helt afgørende, at handlingsprogrammet fokuserer på at understøtte og fremme arbejdspladsernes forebyggende indsats.

Der er brug for en helhedsorienteret tilgang for at undgå den fysiske nedslidning, hvor man ser på de fysiske, organisatoriske og psykosociale faktorer i arbejdet. Det arbejde bør vi som arbejdsmarkedets parter selvfølgelig inddrages i.

Så stop med nøleriet og gør noget ved problemet, før endnu flere danskere skal leve et liv i smerter og på smertestillende. Hvis ikke der gøres noget nu, vil endnu flere få behov for at trække sig tidligere fra arbejdsmarkedet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lene Krabbe Dahl

Forbundssekretær, 3F

0:000:00