Debat

3F: Regeringen bør gøre det lettere for danske virksomheder at hente ledige fra Sverige

Der er 50.000 ledige svenskere i Skåne, og dermed et stort uudnyttet potentiale for at hente arbejdskraft på den anden side af Øresund. Derfor skal regeringen skabe initiativer, der skal øge incitamenterne for et fælles arbejdsmarked, skriver 3F.

Der er masser af ledig arbejdskraft i Sydsverige. Mere end 50.000 ledige bare i Skåne. Så antallet af svenskere på det danske arbejdsmarked kunne nemt være meget større, hvis ellers de danske virksomheder var lidt vakse ved havelågen, skriver forbundsformand i 3F.
Der er masser af ledig arbejdskraft i Sydsverige. Mere end 50.000 ledige bare i Skåne. Så antallet af svenskere på det danske arbejdsmarked kunne nemt være meget større, hvis ellers de danske virksomheder var lidt vakse ved havelågen, skriver forbundsformand i 3F.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Søren Heisel
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

17.000 svenskere pendler hver dag til Danmark for at arbejde. Det er en god forretning. De svenske lønmodtagere får i gennemsnit en højere løn i Danmark end i Sverige, og kursværdien af den svenske krone er i øjeblikket så lav, at den danske løn bliver ekstra meget værd for pendlerne.

Der findes masser af arbejdskraft i Sverige, som de danske virksomheder kan hente helt uden bureaukratisk bøvl.

Søren Heisel
Forbundssekretær, 3F

Der er masser af ledig arbejdskraft i Sydsverige. Mere end 50.000 ledige bare i Skåne. Så antallet af svenskere på det danske arbejdsmarked kunne nemt være meget større, hvis ellers de danske virksomheder var lidt vakse ved havelågen.

Men nej, de danske virksomheder og danske erhvervsorganisationer har indtil nu primært talt om at importere billig arbejdskraft fra Fjernøsten.

Men noget tyder på, at arbejdskraft fra vores nærområder også er ved at blive en del af arbejdsgivernes tankegang. I mandagens udgave af Berlingske gav DI's topchef, Lars Sandahl Sørensen, sammen med Linus Eriksson, direktør i Øresundsbroen, i et læserbrev udtryk for, at der er et uudnyttet arbejdskraftpotentiale for de danske virksomheder ved at kigge mod Sverige efter en svensker. 

Læs også

Vi skal speede op 

Jeg er glad for, at DI nu også kigger til Sverige efter arbejdskraft. Jeg håber også, at den danske regering kommer med initiativer til at skabe et fælles arbejdsmarked på tværs af regionen. Ved trepartsaftalen i oktober 2021 blev der afsat midler til at etablere et øresundsarbejde om rekruttering af svenske ledige til brancher i Danmark med mangel på arbejdskraft. Det er mere end to år siden, og der har været enkelte initiativer. Men her kunne vi godt speede ekstra op.

Vi skal ikke importere social dumping og arbejdskriminalitet fra den anden side af jordkloden, når vi kan hente god og stabil arbejdskraft i vores umiddelbare nærområder.

Søren Heisel
Forbundssekretær, 3F

Der findes masser af arbejdskraft i Sverige, som de danske virksomheder kan hente helt uden bureaukratisk bøvl – præcist som det er tilfældet med de knap 13 millioner ledige i det øvrige EU, som dansk erhvervsliv kan sende bud efter. Der er derfor ingen grund til at trygle om ekstra muligheder for at hente arbejdskraft i tredjeverdenslande, medmindre det handler om at presse danske løn- og arbejdsforhold, og dermed mindske virksomhedernes omkostninger og øge deres profit.

Vi skal ikke importere social dumping og arbejdskriminalitet fra den anden side af jordkloden, når vi kan hente god og stabil arbejdskraft i vores umiddelbare nærområder. Det håber jeg, at arbejdsgiverne og regeringen er enig med 3F i. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Heisel

Forbundssekretær, 3F, formand, SkillsDenmark
Tømrer (1984)

0:000:00