Antallet af nye faglærte falder markant

NEDGANG: Færre og færre elever fuldfører en erhvervsuddannelse, viser nye tal. Udviklingen ærgrer på Christiansborg, som dog ser håb forude.

Færre og færre bliver færdige med en erhvervsuddannelse.
Færre og færre bliver færdige med en erhvervsuddannelse.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Tyson W. Lyall

Fra 2017 til 2018 faldt antallet af elever, der gennemførte en erhvervsuddannelse, med 10 procent.

Året før var nedgangen den samme, og ifølge Danmarks Statistik ligger niveauet for nyuddannede faglærte lige nu historisk lavt.

Udviklingen ærgrer en række ordførere på Christiansborg, da erhvervsuddannelserne i forvejen er langt fra at opfylde de politiske målsætninger for området.

Men med erhvervsuddannelsesaftalen fra november sidste år forventer de også, at tallene snart vender igen.

”De her år er rædselsår i statistikkerne. Men samtidig er jeg meget optimistisk. Vi har lavet en rigtig, rigtig god aftale, som virkelig tager fat på en række områder,” siger Dansk Folkepartis erhvervsuddannelsesordfører, Marlene Harpsøe.

Læs også

Mangel på faglærte
Flere prognoser forudser, at Danmark kommer til at mangle faglærte i de kommende år – eksempelvis Danske Regioner, der vurderer, at hele 70.000 vil mangle i 2025.

Når tallene dykker i disse år, skyldes det ifølge politikerne og erhvervsskolerne selv især reformen af uddannelserne i 2015.

Her blev der indført et adgangskrav på mindst 02 i dansk og matematik, hvilket har indsnævret optaget.

Socialdemokratiets erhvervsuddannelsesordfører, Mattias Tesfaye, mener dog, at politikerne har taget en række modtræk til udviklingen.

”Vi har lavet en erhvervsskoleaftale, der er indgået praktikpladsaftale på sosu-området, der er FGU, mere praksisfaglighed i folkeskolen, nyt adgangskrav på gymnasierne og meget mere. Der er vedtaget mange ting politisk, som endnu mangler at vise deres effekt i virkeligheden,” siger han.

Dette er en kort version af to artikler bragt på Altinget: uddannelse i denne uge.

Læs hele historien med erhvervsskolernes kommentarer her, og læs en længere artikel, hvor S, SF, DF og V giver deres bud på, hvordan området skal styrkes fremadrettet.

Dokumentation

Om de politiske målsætninger:

Med reformen af erhvervsuddannelserne fra august 2015 blev S, R, V, DF, SF, K og LA enige om følgende mål:

Andelen af elever, der vælger en erhvervsuddannelse efter 9. eller 10. klasse, skal op på 25 procent i 2020. Den andel skal stige til mindst 30 procent i 2025.

Andelen af elever, der fuldfører en erhvervsuddannelse, skal stige fra 52 procent i 2012 til mindst 60 procent i 2020 og mindst 67 procent i 2025.

19,4 procent søgte sidste år en erhvervsuddannelse. Cirka 53 procent af de elever, som begynder en erhvervsuddannelse, forventes i dag at blive færdige med et svendebrev i hånden.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marlene Harpsøe

MF (DD), byrådsmedlem og formand for Omsorgs- og Sundhedsudvalget, Helsingør Kommune
kontorassistent (Accoat 2006), sygeplejerske

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

0:000:00