Byggeriet i oprør mod forslag til nye EU-regler

EU: Både fagforeninger og arbejdsgivere raser over, at EU-Kommissionen foreslår at give små virksomheder lempelser fra arbejdsmiljøregler og udstationering. De frygter frit slag for social dumping. EL kræver handling fra regeringen, som foreløbig tier.
Foto: colourbox.com
Jørgen Skadhede
Hos både lønmodtagere og arbejdsgivere i byggeriet frygter man, at der bliver frit slag for social dumping, hvis en ny række forslag fra EU-Kommissionen bliver til virkelighed.

EU vil gerne mindske de administrative byrder for små virksomheder. Derfor har Kommissionen i en ny rapport foreslået, at små og mellemstore virksomheder med under 250 ansatte skal fritages for en række arbejdsmiljøregler og have lempeligere regler for udstationering af medarbejdere. Men forslagene vækker harme herhjemme.

"Det er et sindssygt frontalangreb på udstationeringsreglerne og de europæiske lønmodtagere," siger Gunde Odgaard, sekretariatschef i BAT-kartellet, der omfatter alle byggeriets fagforeninger.

Arbejdsmiljø under pres
Forslagene handler blandt andet om lempelser af udstationeringsdirektivet, et direktiv om beskyttelse mod kræftfremkaldende stoffer og kravet om at lave arbejdspladsvurdering.

"Man kan også få kræft af at arbejde i en lille virksomhed. Og helt generelt, så har de store virksomheder jo et væsentlig bedre arbejdsmiljø end de små virksomheder. Hvis man vil lempe reglerne for nogen, så skulle man da gøre det for dem, der har deres arbejdsmiljø i orden, og ikke for dem, der notorisk har problemer med det," siger Gunde Odgaard.

De forslag støtter vi ikke. Hvis det bliver en realitet, så åbner man døren på vid gab for udenlandske firmaer, der har en interesse i at tilsidesætte alle tænkelige regler om arbejdsmiljø og ansættelsesvilkår.

Mette Møller Nielsen
Arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri

Han undrer sig over, at et genraldirektorat i EU-kommissionen kommer med den slags forslag, mens et andet direktorat netop nu er ved at se på, hvordan man kan styrke håndhævelsen af udstationeringsdirektivet.

"Det er ikke mindre regulering, vi skal have for at undgå social dumping og unfair konkurrence. Vi skal som minimum have en meget stærkere håndhævelse af den regulering, som allerede eksisterer," siger Gunde Odgaard, der understreger, at fagbevægelsen i resten af Europa også er stærkt kritisk over for forslagene.

Dansk Byggeri enig i kritikken
Fagforeningerne får støtte i deres kritik fra arbejdsgiverne i Dansk Byggeri.

"De forslag støtter vi ikke. Hvis det bliver en realitet, så åbner man døren på vid gab for udenlandske firmaer, der har en interesse i at tilsidesætte alle tænkelige regler om arbejdsmiljø og ansættelsesvilkår," siger Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri.

Hun understreger, at det generelt er fornuftigt at kigge på, hvordan det kan gøres lettere at drive virksomhed uanset størrelse.

"Men i Dansk Byggeri har vi den holdning, at det godt kan betale sig at have styr på arbejdsmiljøet. Det er en langsigtet investering, som giver færre ulykker, bedre trivsel, mindre nedslidning, mindre sygefravær og sørme også en bedre produktivitet," siger Mette Møller Nielsen.

BAT-kartellet har i breve til både statsministeren, beskæftigelsesministeren, europaministeren og erhvervsministeren opfordret den danske regering til med alle midler at gå imod de forslag, som EU-Kommissionen har fremlagt.

Enhedslisten kræver handling
Desuden vil forslagene fra Kommissionen gå stik imod den aftale om bekæmpelse af social dumping, som regeringen netop har indgået med Enhedslisten.

"Det kan ikke være rigtigt, at EU-Kommissionen skal have lov at ødelægge den gode aftale, vi lige har lavet om at bekæmpe social dumping," siger Enhedslistens Finn Sørensen, der er partiets EU arbejdsmarkedsordfører, i en pressemeddelelse.

Han kræver handling fra regeringen og har stillet statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) et paragraf 20 spørgsmål om, hvorvidt regeringen vil følge BAT-kartellets opfordring og kæmpe imod forslagene.

Tavshed fra regeringen
Statsministeren har endnu ikke svaret på det spørgsmål, og Altinget.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Hos regeringspartiet SF melder man dog klart ud, at den danske regering bør forsøge at samle flertal i EU for at droppe de omtalte forslag.

"Det er helt klart, at vi som parti er imod, at der bliver indført den slags regler. Vi vil gøre, hvad vi kan, for at det ikke bliver til virkelighed," siger arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen (SF) til dagbladet Arbejderen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Finn Sørensen

Fhv. MF (EL), medlem, Enhedslistens hovedbestyrelse
student (1965)

Eigil Andersen

journalist (DJH 1976)

0:000:00