Debat

DA: Hjemmearbejde har skabt resultater, men de sociale behov trænger sig på

DEBAT: Hjemmearbejde har givet fleksibilitet, mindre sygefravær og større produktivitet. Men den fulde trivsel vender først tilbage, når vi igen kan møde fysisk på arbejde, skriver Christina Sode Haslund.

7 ud af 10 danskere siger, at de generelt har været tilfredse med hjemmearbejde. Men nok er nok, skriver Dansk Arbejdsgiverforenings arbejdsmiljøchef.
7 ud af 10 danskere siger, at de generelt har været tilfredse med hjemmearbejde. Men nok er nok, skriver Dansk Arbejdsgiverforenings arbejdsmiljøchef.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Corona-pandemien har gjort hjemmearbejde til reglen mere end undtagelsen. Rigtig mange danskere har mere eller mindre arbejdet hjemme siden marts sidste år, og det begynder – forståeligt – at kunne mærkes.

Telefonrådgivningen om stress og trivsel er steget med 20 procent hos Djøf og HK under corona-krisen. Det er desværre ikke overraskende, for det tærer på kræfterne at være tvunget til hjemmearbejde i så lang en periode.

Mange medarbejdere føler sig socialt underernærede både på jobbet og i privatlivet. Det tager de danske arbejdsgivere meget alvorligt. Samtidig må vi også erkende, at den fulde trivsel formentlig først vender tilbage, når vi kan møde fysisk ind på arbejde igen.

Det vender jeg tilbage til.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Først er det vigtigt at holde fast i, at danskerne generelt har taget godt imod den omfattende mængde hjemmearbejde, som mange har været udsat for siden nedlukningen i marts.

Det ved vi fra en stor undersøgelse i sommer fra Eurofund, som er EU's institut til forbedring af leve- og arbejdsvilkår.

Lige nu er opgaven at holde ud. For den trivsel i verdensklasse, der normalt kendetegner danske arbejdspladser, vil formentlig først nå sit høje niveau igen, når vi får en hverdag, hvor vi er mere på arbejdspladsen.

Christina Sode Haslund
Arbejdsmiljøchef, Dansk Arbejdsgiverforening

Her svarer cirka 7 ud af 10 danskere, at de enten er enige eller meget enige i, at de generelt har været tilfredse med hjemmearbejde. Det er fjerdebedst i EU.

Arbejdsgiverne tager ansvaret seriøst
Nu er vi dog så langt henne i pandemien, at behovet for at være tæt på de arbejdsfællesskaber, vi er en del af, for alvor begynder at trænge sig på. Nok er nok.

Selv om de virtuelle hjælpemidler har vist sig som et godt værn om vores gode arbejdsliv, vil de aldrig helt kunne erstatte betydningen af det kollegiale fællesskab på arbejdspladsen.

Det stiller store krav til arbejdsgiverne at sikre medarbejderes trivsel i en tid under massiv forandring, og det ansvar tager danske arbejdsgivere meget seriøst.

Faktisk er Danmark kun overgået af Sverige, når det kommer til, hvorvidt arbejdsmiljø diskuteres regelmæssigt mellem medarbejdere og ledelsen.

Ligeledes inddrager cirka fire ud af fem danske virksomheder medarbejderne i håndteringen af det psykiske arbejdsmiljø. Det viser nye tal fra Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur.

Det er de erfaringer, og den tradition om samarbejde, som arbejdsgivere og lønmodtagere skal holde fast i, mens vi venter på, at vaccinationsprogrammet slår igennem.

Læs også

Hjemmearbejde har skabt resultater
Lige nu er opgaven at holde ud. For den trivsel i verdensklasse, der normalt kendetegner danske arbejdspladser, vil formentlig først nå sit høje niveau igen, når vi får en hverdag, hvor vi er mere på arbejdspladsen end på hjemmekontoret.

Hvis man tager de positive briller på og kigger godt efter, er der dog også lidt godt at sige om 2020.

Hjemmearbejdet har nemlig skabt øget fleksibilitet, bedre udnyttelse af arbejdstid og mindre sygefravær. Over halvdelen af private og offentlige ledere vurderer, at hjemmearbejde har gjort deres medarbejdere mere produktive. Det viser forskning fra Københavns Universitet og CBS.

Det er gode perspektiver. Lige nu vil vi dog bare gerne tilbage til arbejdspladsen, for det er der, vi har det bedst.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Sode Haslund

Politisk chef for arbejdsmiljø og sundhed, Dansk Arbejdsgiverforening
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00