Debat

Dansk Erhverv: Debat om hjemmearbejdsmiljø er stort ståhej

DEBAT: Coronakrisen minder os om, at der er brug for mindelige og fornuftige aftaler og ikke politiske hovsa-løsninger i diskussionen om arbejdsmiljø, skriver Anne-Marie Røge Krag fra Dansk Erhverv. 

Under coronakrisen har mange danskere måtte vende sig til at arbejde hjemmefra.
Under coronakrisen har mange danskere måtte vende sig til at arbejde hjemmefra.Foto: Liselotte Sabroe Ritzau/Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anne-Marie Røge Krag
Arbejdsmiljøchef i Dansk Erhverv

Den øgede brug af hjemmearbejde på grund af coronakrisen har skabt en del debat om arbejdsmiljøreglerne. Debat er altid velkommen, men her er der så at sige tale om stort ståhej for ikke ret meget.

Først og fremmest: Alt arbejde, uanset hvor det udføres, skal ske under forsvarlige forhold. Det er arbejdsgivers ansvar, at det sker.

Arbejdsmiljølovgivningens regler gælder, uanset hvor arbejdet udføres. Der gælder dog visse regler om arbejdsstedets indretning og inventar ved arbejde hjemmefra, hvis arbejdet hjemmefra har et vist omfang.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

En ofte gentaget misforståelse kan ryddes af vejen med det samme: Der er ikke et krav om hæve-sænkeborde hverken på arbejdspladsen, i virksomheden eller derhjemme.

Derudover skal inventaret og belysningen være passende.

Der er ikke et krav om hæve-sænkeborde hverken på arbejdspladsen, i virksomheden eller derhjemme.

Anne-Marie Røge
Arbejdsmiljøchef i Dansk Erhverv

Læs også

Tilstrækkelig plads til arbejdet 
Konkret er der dog noget ved de særlige regler for arbejde ved skærmterminaler, som godt kan adresseres. De regler har afsæt i et EU-direktiv, som godt kan siges at være af ældre dato.

Men det er så også til en vis grad gjort ligegyldigt på grund af den teknologiske udvikling. Den udvikling har nemlig sikret, at der i dag ikke er en større udvikling af stråling, varme og støj fra det elektroniske udstyr.

En ændring er imidlertid ikke i udsigt, og de fortsat relevante regler træder i kraft, når arbejdet har et vist omfang.

De krav, der herefter består som relevante, er, at der skal være tilstrækkelig plads til arbejdet og herunder til en fleksibel opstilling af udstyret, som skal bestå af separate enheder.

Aftale på vej
Den bærbare pc er sig selv ikke ikke velegnet til brug ved længere tids arbejde ved skærm. Derudover er der et krav om en arbejdsstol, hvor sædet kan indstilles i højden, ligesom stoleryggen skal kunne det.

For rigtig mange er det ikke en stor udfordring. Separat tastatur og mus kan snildt bringes frem og tilbage med den bærbare. Og de, der ikke selv har en højdeindstillelig stol derhjemme, behøver ikke at væbne sig med umenneskelig tålmodighed.

Kravet er nemlig allerede under saglig behandling. Her kan det sagtens være, at vurderingen af, hvor lang tid man forsvarligt kan arbejde ved en skærm uden behov for særlige foranstaltninger, ender med at blive lempet.

Men det arbejde er Arbejdstilsynet og arbejdsmarkedets parter allerede i gang med, så her er der altså (heller) ikke behov for politiske hovsa-løsninger.

Her er der hverken tale om at forringe et beskyttelsesniveau eller at flygte fra et ansvarsgrundlag.

Der er tale om en grå og kedelige betragtning om, at almindeligt arbejde ved skærmterminaler i dag selvsagt skal, og også kan, ske fuldt forsvarligt – også hjemmefra – uden megen anden ståhej end mindelige og fornuftige aftaler herom.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne-Marie Røge Krag

Arbejdsmiljøchef, souschef, Dansk Erhverv

0:000:00