Debat

DA: Firmaer fremfor Arbejdstilsynet skaber det gode arbejdsmiljø

DEBAT: Dele af fagbevægelsen mener, at Arbejdstilsynet skaber et godt arbejdsmiljø. Men uden tilsynet går arbejdet med arbejdsmiljø sin vante gang, skriver DA's arbejdsmiljøchef.

Dele af fagbevægelsen tror, at hvis ikke Arbejdstilsynet konstant holder øje med virksomhederne, falder det gode arbejdsmiljø fra hinanden, skriver DA's arbejdsmiljøchef.
Dele af fagbevægelsen tror, at hvis ikke Arbejdstilsynet konstant holder øje med virksomhederne, falder det gode arbejdsmiljø fra hinanden, skriver DA's arbejdsmiljøchef.Foto: Pressefoto/DA
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christina Sode Haslund
Arbejdsmiljøchef, Dansk Arbejdsgiverforening

I de seneste uger har der været heftig debat om Arbejdstilsynets tilsyn på danske virksomheder. Den debat har haft en skæv underliggende tone om, at virksomhederne ikke tager ansvar for arbejdsmiljøet, hvis ikke nogen ånder dem i nakken.

I dele af fagbevægelsen hersker der tilsyneladende en idé om, at det er tilsyn, der skaber et godt arbejdsmiljø. En idé om, at hvis ikke Arbejdstilsynet konstant holder øje med virksomhederne, falder det gode arbejdsmiljø fra hinanden.

Hvis ikke der er kontrol, forsvinder både sikkerhed og arbejdsglæde som dug for solen. Sådan er virkeligheden selvfølgelig ikke. Uden besøg fra Arbejdstilsynet sker der nemlig det, der sker hver eneste dag ude på virksomhederne:

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Arbejdet med arbejdsmiljø går sin vante gang. Medarbejdere og ledere taler sammen. De finder løsninger på de udfordringer, der er. Det gjorde de før coronakrisen. Det gør de stadig.

Mistænkeliggørelse er ikke i orden
Her under coronakrisen handler det blandt andet om at skabe tryghed via fælles retningslinjer, holde afstand, sikre hyppig håndvask og afspritning og alle de andre ting, som myndighederne anbefaler.

Der er steder, hvor arbejdsmiljøet kunne være bedre. Steder, hvor det ikke er godt nok. De steder har brug for tilsyn og vejledning. Men det er et meget lille mindretal.

Christina Sode Haslund
Arbejdsmiljøchef, Dansk Arbejdsgiverforening

DA og FH har sammen skabt enkle og generelle gode råd til virksomhederne, som de kan tage med i det daglige arbejde med et godt arbejdsmiljø. Der er også lavet en lang række vejledninger til specifikke brancher.

Alt dette – og meget andet – bruger virksomhederne aktivt til at sikre sunde arbejdspladser, hvor risikoen for coronasmitte er så lav som mulig.

De steder, hvor Arbejdstilsynet har været ude og lave tilsyn under nedlukningen, har også kun i meget få tilfælde resulteret i en afgørelse fra Arbejdstilsynet i forbindelse med coronareglerne. Det, skulle man synes, var positivt, men selv dét bliver hurtigt italesat, som om der må være overset noget.

Den mistænkeliggørelse af landets virksomheder er ikke i orden. Danske virksomheder er i front med arbejdsmiljøet, når man sammenligner os med resten af verden. Og aldrig er der blevet arbejdet så intensivt og omhyggeligt med hygiejne og arbejdsmiljø som i disse dage og måneder.

Mindretal ligger mange virksomheder til last
Det betyder ikke, at vi er i land og kan slappe af. Der er steder, hvor arbejdsmiljøet kunne være bedre. Steder, hvor det ikke er godt nok. De steder har brug for tilsyn og vejledning. Men det er et meget lille mindretal.

Det skal ikke ligge de mange tusinde virksomheder, der gør et godt stykke arbejde, til last. Og det er ærgerligt, når de få får lov at udgøre en fejlagtig grundpræmis i debatten om de mange.  

Arbejdstilsynet kommer helt op i gear i begyndelsen af juni måned. Det sker, efter at tilsynsdelen har kørt på lavt blus i forbindelse med coronakrisen. Det er naturligvis positivt, at det nu er sundhedsmæssigt forsvarligt at skrue helt op for blusset i Arbejdstilsynet.

Vi er alle enige om, at det er virksomhedernes ansvar at sørge for, at medarbejderne kan gå trygt på arbejde. Men alle er – forhåbentlig – også enige om, at det ikke kan lade sig gøre uden ordentligt samarbejde og dialog. Det er dét, der skal til for at skabe et sundt og sikkert arbejdsmiljø. Og det er dét, der sker hver dag ude på virksomhederne.

Uanset om Arbejdstilsynet kommer forbi eller ej.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Sode Haslund

Politisk chef for arbejdsmiljø og sundhed, Dansk Arbejdsgiverforening
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00