Debat

EL i Kalundborg til Lars Olsen: Du glemmer arbejdsmiljøet, når du forsvarer Mette Frederiksens arbejdsmantra

Arbejdet har skabt mennesket. Men det betyder ikke, at man skal slides ned på arbejdsmarkedet. Derfor skal politikerne huske arbejdsmiljøet, for der er både økonomi og arbejdsudbud i det, skriver Niels Erik Danielsen til Lars Olsens indlæg i Altinget.

SAS-medarbejdere demonstrerer for bedre arbejdsmiljø foran Christiansborg.
SAS-medarbejdere demonstrerer for bedre arbejdsmiljø foran Christiansborg.Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Niels Erik Danielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lars Olsen forsvarer Mette Frederiksen og Kaare Dybvad Bek, som siger vi skal arbejde mere.

Forsvaret består blandt andet i en række citater fra arbejdsbevægelsens start, som jeg er enig med Lars Olsen i. Jeg vil endda gå så vidt til at skrive, at arbejdet har skabt mennesket.

I 1876 skrev Friedrich Engels bogen "Arbejdets rolle i abens forvandling til menneske". Bogen handler om menneskelignende aber med særlig høj udvikling, som begyndte en mere og mere oprejst gang.

Dermed var det afgørende skridt i abens overgang til menneske gjort. Hånden blev frigjort og kunne nu klare nye og atter nye færdigheder, og denne større smidighed nedarves og er øget fra slægt til slægt. 

Læs også

Mette Frederiksen og Kaare Dybvad skal huske arbejdsmiljøet

Der er dog et men, fordi Lars Olsen glemmer arbejdsmiljøet. Det gør Mette Frederiksen og Kaare Dybvad Bæk ligeledes.

Tag nu eksempelvis folketingsmedlemmerne, alle partier har MF’ere, der er gået ned med stress.

Niels Erik Danielsen (EL)
Kommunalbestyrelsesmedlem i Kalundborg Kommune

Selvom arbejdet har skabt mennesket, skal arbejdet ikke slå os ihjel eller slide os så meget, at der stort set ikke er meget liv tilbage i otiummet. Mennesker, som har et godt arbejde, elsker ofte deres arbejde. Selv folk der arbejder med arbejdsmiljø, kan arbejde solen sort så meget at de går ned med stress.

Tag nu eksempelvis folketingsmedlemmerne, alle partier har MF’ere, der er gået ned med stress, uden det dog har medført skrappere arbejdsmiljølovgivning. Der er ellers et stort arbejdsudbud at hente ved et forbedret arbejdsmiljø. 

Læs også

Dårligt arbejdsmiljø koster 100 milliarder kroner

Sundhedsstyrelsen udgav en rapport i 2016, hvor den skriver, at der er 350.000 ekstra dage med langvarigt sygefravær blandt personer med et psykisk belastende arbejdsmiljø.

Beskæftigelsesministeriet har for nylig fremlagt en undersøgelse af arbejdsulykker, som viser et manglende arbejdsudbud på cirka 26.000 fuldtidspersoner.

Der er også mange penge at spare. Dårligt arbejdsmiljø koster tæt på 100 milliarder kroner årligt.

Lars Olsens citater er før arbejdsmiljøet for alvor kom på dagsordenen i 1970'erne. Også dengang var der socialdemokrater, der forsvarede, at der bare skulle arbejdes igennem. Dengang foregik debatten også imellem socialdemokrater.

Selvom arbejdet har skabt mennesket, skal arbejdet ikke slå os ihjel eller slide os så meget, at der stort set ikke er meget liv tilbage i otiummet.

Niels Erik Danielsen (EL)
Kommunalbestyrelsesmedlem i Kalundborg Kommune

Henning Tjørnehøj arbejdede som socialrådgiver i Århus, hvor han mødte nedslidte og udstødte arbejdere. Han anklagede LO for at ligge under for en "kroner og øre-filosofi" og anbefalede, at de krævede afskaffelse af akkordarbejde og tvunget overarbejde.

Den såkaldt stærke smed Hans Rasmussen, der også var folketingsmedlem for Socialdemokratiet, svarede igen.

For fagbevægelsen handlede det nemlig om at "skaffe flere penge hjem til medlemmerne og flere penge til at sikre sig velfærd". Hvis fagbevægelsen fulgte Henning Tjørnehøjs anbefalinger, ville det "simpelthen betyde standsning af effektivitet og økonomisk fremgang".

En argumentation, der i høj grad ligner Mette Fredriksens mantra "arbejd – arbejd".

Så kære Lars Olsen, glem ikke arbejdsmiljøet, det er der et stort arbejdsudbud i, og samtidig sænker et godt arbejdsmiljø presset på sundhedsvæsenet. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Erik Danielsen

Kommunalbestyrelsesmedlem (EL), Kalundborg Kommune
Ufaglært

Lars Olsen

Journalist, forfatter, foredragsholder
cand.phil. i samfundsfag (Københavns Uni. 1983)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00