Debat

FOA: Ambulancebehandlere er sundhedsfagligt personale, og derfor skal uddannelsen også klassificeres sådan

Ambulancebehandleruddannelsen hører i dag til i kategorien for transportuddannelser. Men udviklingen af behandlernes rolle gør, at det for fremtiden bør være en sundhedsfagliguddannelse, skriver sektorformand i FOA.

Ambulanceuddannelsen er en sundhedsfaglig uddannelse.  Uddannelsen og udnyttelsen af ambulancepersonalets kompetencer har udviklet sig meget de sidste 20 år, skriver Thomas Brücker.
Ambulanceuddannelsen er en sundhedsfaglig uddannelse.  Uddannelsen og udnyttelsen af ambulancepersonalets kompetencer har udviklet sig meget de sidste 20 år, skriver Thomas Brücker.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Thomas Brücker
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvis du er så uheldig at blive akut syg, hvad enten det er i dit eget hjem, eller mens du færdes udenfor på gader og stræder, er der en god chance for, at den første af sundhedsvæsenets frontsoldater, du møder, er en ambulancebehandler.

Ambulancepersonalet er i stand til at vurdere og reagere på alle typer af akut opstået sygdom, hvad end det er en blodprop i hjertet, behov for avanceret genoplivning eller at smertedække med morfinlignende præparater. 

En ambulancebehandler modtager borgeren og er tit den første, der grundigt observerer personen. Deres indtryk, overblik og indsigt er ofte helt centralt for patientens videre forløb. 

Læs også

Ambulanceuddannelsen er ikke et transportfag

Hvad vil man egentlig kalde sådan en opgave? Hvordan vil man klassificere den? Det er ikke et særligt vildt bud, at de fleste mennesker vil konkludere, at der er tale om en sundhedsfaglig opgave. Ambulancemedarbejdere er sundhedsarbejdere.

En ambulancebehandler modtager borgeren og er tit den første, der grundigt observerer personen. Deres indtryk, overblik og indsigt er ofte helt centralt for patientens videre forløb.

Thomas Brücker
Sektorformand i FOA

Men nej, sådan er det ikke, hvis man spørger dem, der bestemmer, fastsætter mål og rammer for erhvervsuddannelserne, som ambulancebehandlere hører under. De vil omtale dem som transportarbejdere.

Det svarer til at kalde professionelle håndboldspillere for fodtøjsspecialister. De ved selvfølgelig en masse om, hvad de skal have på fødderne, når de passer deres arbejde, men det er meget langt fra den korrekte beskrivelse af den opgave, de løser til daglig. Det er ikke det væsentlige i opgaven. På samme måde er det en del af ambulancebehandlerens job at køre en bil, men det er meget langt fra en jobbeskrivelse.

Problemet er, at ambulanceuddannelsen historisk er blevet placeret som et transportfag, fordi transport engang var det primære formål. 

Uddannelsen er stadig placeret under Transportuddannelserne Udviklingsråd (TUR), hvor de er i fællesskab med blandt andet turistbuschauffører, kranførere og vejgodstransportører. Det giver ingen mening, at et massivt flertal i rådet bestående af 3F og Dansk Erhverv ønsker at fastholde ambulancebehandleruddannelsen i et sådant arbejdsfællesskab.

For FOA er der ikke nogen tvivl. Ambulanceuddannelsen er en sundhedsfaglig uddannelse.  Uddannelsen og udnyttelsen af ambulancepersonalets kompetencer har udviklet sig meget de sidste 20 år. Mere end man har oplevet på nogen anden uddannelse tilknyttet sundhedsvæsenet. 

Læs også

Træk uddannelse ud af TUR

Vi har foreslået, at der skal udvikles endnu en skole til at uddanne ambulancebehandlere. Det har TUR igen afvist.

Det er en del af ambulancebehandlerens job at køre en bil, men det er meget langt fra en jobbeskrivelse.

Thomas Brücker
Sektorformand i FOA

Behovet er åbenlyst. Der mangler uddannet ambulancepersonale, blandt andet fordi at mange i faget nærmer sig pensionsalderen, og der er store ambitioner om at lade behandlere og paramedicinere løse andre opgaver end dem, der lige knytter sig til at køre primærambulance.

Desværre må vi konstatere, at det endnu engang er Dansk Erhverv og 3F, der har sat en kæp i hjulet for udvikling af faget. Det er synd for de mange ambulancebehandlere, der ønsker faglig udvikling, og problematisk for den bemandingssituation vi står i nu og de kommende år, og ikke mindst for de mange borgere, som har et håb og forventning om en god og tidssvarende behandling i sundhedsvæsenet. 

Vi har behov for, at ambulancebehandleruddannelsen trækkes ud af TUR, så der kan skabes en fremtidssikret udvikling på området til gavn for medarbejderne og til gavn for borgerne 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Brücker

Sektorformand, FOA

0:000:00