Debat

FSD: Ledigheden skal få os til at tænke i brancheskift og kompetenceløft

DEBAT: Det vil kræve kompetenceløft, fleksible løsninger og kreativ tænkning i firmaer, a-kasser og jobcentre at få de ledige tilbage på arbejdsmarkedet, skriver FSD-formand Helle Linnet.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) bør opbløde proceskravene, som vil kunne kickstarte indsatsen efter coronanedlukningen, skriver FSD-formand Helle Linnet.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) bør opbløde proceskravene, som vil kunne kickstarte indsatsen efter coronanedlukningen, skriver FSD-formand Helle Linnet.Foto: Pressefoto/FSD
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Helle Linnet
Landsformand, Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark (FSD)

Efter flere års fokus på at få de svageste ind på arbejdsmarkedet og derved tilgodese virksomhedernes efterspørgsel efter arbejdskraft, har virkeligheden med coronakrisen forandret sig brat og drastisk.

Nu skal vi navigere på et beskæftigelsesområde, der bærer præg af, at adskillige arbejdsfunktioner er sat på stand by, og køen af ledige derfor vokser.  

Der er store forskelle på, hvem der er ledige, afhængig af hvor i landet man befinder sig. I de store byer ses en gruppe af unge nyuddannede, nogen er måske lige kommer i job, og som nu også er de første til at forlade arbejdsmarkedet igen. I andre områder er det mennesker uden uddannelse eller med de korteste uddannelser, der bliver sagt op.

Vi skal som aldrig før tænke i brancheskift.

Helle Linnet
Landsformand, Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark (FSD)

Ingen enkle løsninger
Der er også stor forskel på, hvilke virksomheder der klarer sig godt i denne tid, og hvilke virksomheder som ikke har økonomisk grundlag for at kunne holde på medarbejderne og måske endda ikke overlever krisen. Det betyder, at der ikke er en enkel løsning på, hvordan vi får de job igen.

Vi skal have mange og forskellige løsningsmodeller, og vi skal som hidtil også have individuelle og håndholdte forløb. Det gælder ikke mindst fortsat for de ledige, som har sværest ved at komme i gang igen, fordi de har flere barrierer at forcere, udover ledighed. 

Vi skal måske have mulighed for, at de unge debutanter kan forlænge deres studietid eventuelt med en overbygning eller tillægsuddannelse.

Det kunne tilmed være en mulighed for de unge, der har haft et kort bekendtskab med et ansættelsesforhold – også for at undgå, at vi får tabte ungeårgange som efter finanskrisen.

Tænk i kompetenceløft
Vi skal meget hurtigt understøtte, at virksomheder, som forsøger at holde på medarbejderne, selvom de ikke har en tilstrækkelig stor omsætning, kan give uddannelsestilbud via VEU eller puljemidler.

Generelt skal vi på alle niveauer tænke kompetenceløft til de ledige. En del har fortsat brug for Forberedende Voksen Uddannelse (FVU), da de er for læse- og skrivesvage. 

Vi skal som aldrig før tænke i brancheskift. Nogle jobs kommer måske aldrig igen i samme omfang som før coronakrisen, og samtidig opstår nye muligheder. Dette kan tilgodeses ved at den enkelte får nye kompetencer.

Alle tiltag skal foregå i tæt samarbejde med arbejdsmarkedets parter og på den præmis, at det jo er virksomhederne, som skaber efterspørgslen på arbejdskraft, ikke os som offentlig instans. Vores opgave er sikre arbejdskraften i det omfang, som den efterspørges.

Virksomheden skal forsøge at se i krystalkuglen. Vil denne pandemi betyde, at de ændrer på deres produktion eller drift, og betyder det, at deres arbejdskraft efterspørgsel vil ændre sig? 

Læs også

Brug erfaringer fra virtuel kontakt
A-kasserne er nødvendige, når der skal planlægges uddannelse, da de sammen med jobcentrene kender de forsikredes behov.

Virksomhedspraktikker er de sidste år blevet kortere, men der er brug for, at de i en periode forlænges, så ikke mindst debutanterne får mulighed for at få virksomhedserfaring, når virksomhederne ruller i gang igen. 

Endelig skal vi bruge den meget værdifulde erfaring, som vi har fået, med digital kontakt. Den skal vi tage med og bruge til dem, der er tæt på arbejdsmarkedet, så vi har tid til den håndholdte indsats overfor dem med behov.

Og fra FSD's side kan vi kun bakke op om KL's opfordring til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) om at opbløde proceskravene, så vi kan kickstarte indsatsen efter coronanedlukningen.

Kommunerne er vant til hurtigt at omstille sig til ny lovgivning eller nye arbejdsgange. Så denne nye udfordring kan vi også klare.

Dokumentation

Temadebat: Fra jobfest til krise – hvad gør vi nu?

Coronakrisen har sendt tusindvis af borgere ud i arbejdsløshed. 

For at undgå fyringer og virksomhedslukninger har regeringen med udgangspunkt i trepartsaftaler lanceret hjælpepakker for op mod 285 milliarder kroner. 150.000 har indtil videre gjort brug af lønkompensationen, som hjælpepakkerne blandt andet giver mulighed for.

Hvordan vi håndterer udfordringerne og arbejdsløsheden i kølvandet på coronakrisen? Hvad kan hårdt ramte brancher selv gøre for at håndtere ledigheden? Hvilke yderligere initiativer skal politikerne, der har givet håndslag på hjælpepakkerne, iværksætte? Og kan vi grundlæggende reformere værdikæden for at undgå, at kriser rammer de mindst uddannede og svageste grupper hårdest?

Her er aktørerne:
  • Camilla Gregersen, formand, Dansk Magisterforening
  • Erik E. Simonsen, underdirektør, Dansk Arbejdsgiverforening (DA)
  • Hans Andersen (V), medlem af Folketinget og beskæftigelsesordfører
  • Helle Linnet, landsformand, Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark (FSD)
  • Henrik Bach Mortensen, direktør, Ledernes Hovedorganisation
  • Karsten Hønge (SF), medlem af Folketinget, politisk ordfører, arbejdsmarked- og beskæftigelsesordfører
  • Karsten Mølgaard Jensen, direktør, Ase
  • Kim Simonsen, forbundsformand, HK Danmark
  • Lars Qvistgaard, formand, Akademikerne
  • Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
  • Mia Amalie Holstein, cheføkonom, SMVdanmark
  • Per Christensen, forbundsformand, 3F
  • Peter Halkjær, arbejdsmarkedschef, Dansk Erhverv
  • Peter Hummelgaard (S), medlem af Folketinget og beskæftigelsesminister
  • Samira Nawa (R), medlem af Folketinget og beskæftigelsesordfører
  • Steen Nielsen, underdirektør, Dansk Industri
  • Torben Poulsen, formand, Danske A-kasser
  • Thomas Kastrup-Larsen (S), formand, KL's Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Linnet

Formand for foreningen af social, sundheds og arbejdsmarkedschefer i Danmark ( FSD), formand for Social Udviklingscenter (SUS)
sygeplejerske (Sankt Lukas Stiftelsen 1982), merkonom i ledelse og samarbejde (Næstved Handelsskole 1988), KIOL (Metropol 2013)

0:000:00