Debat

Krifa: Regeringen bør leve op til løftet om en ny trepartsinstitution – i stedet for at lade sig tryne af "vennerne"

Lad os sammen skabe en ny trepartsinstitution, som afspejler et moderne, dansk arbejdsmarked og ikke en støvet, gammel "dansk model", skriver Jane Heitmann, formand for Krifa.

Nu må regeringen vise, hvilket stof den er gjort af, og ikke lade sig hensynsløst køre over og tryne af "vennerne" i den anden del af fagbevægelsen, skriver Jane Heitmann.
Nu må regeringen vise, hvilket stof den er gjort af, og ikke lade sig hensynsløst køre over og tryne af "vennerne" i den anden del af fagbevægelsen, skriver Jane Heitmann.
Jane Heitmann
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Siden regeringen i 2022 præsenterede idéen om en permanent trepartsinstitution som en del af regeringsgrundlaget, har vi ventet på næste skridt.

Men nu slap katten ud af sækken: Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening vil "ikke være en del af regeringsapparatet", og afviser derfor at deltage i forhandlinger i en ny permanent trepartsinstitution. 

Nu må regeringen vise, hvilket stof den er gjort af, og ikke lade sig hensynsløst køre over og tryne af "vennerne" i den anden del af fagbevægelsen.

Læs også

Det kommer ikke som nogen overraskelse, at særligt Fagbevægelsens Hovedorganisation holder fast i "plejer" med det yderste af neglene, i en tid hvor organisationsgraden er faldet til under 50 procent, og Den Danske Model er blevet til "Den Danske Mindretalsmodel."

For fagbevægelsen er i dén grad præget af manglende nytænkning og mod på at se muligheder i nye veje.

En moderniseret trepartsinstitution
I september sidste år sendte Krifa, sammen med Det Faglige Hus, Frie Funktionærer og ASE, et brev til beskæftigelsesministeren, hvor vi påpegede, at regeringen bør inddrage lønmodtagerorganisationer uden for hovedorganisationerne, for at sikre bredere lønmodtagerrepræsentation i Den Danske Model, når den nye permanente trepartsinstitution ser dagens lys.

Vi ser en ny permanent trepartsinstitution som en kærkommen mulighed for, at vi i fællesskab kan sikre bedre vilkår for de tusindvis af danskere som mistrives.

Jane Heitmann
Formand for Krifa

Vi ser et dansk arbejdsmarked under hastig udvikling, og som i dag ser fundamentalt anderledes ud, end da trepartsforhandlinger så dagens lys for første gang.

I dag har Danmark et af verdens mest moderne og fleksible arbejdsmarkeder med nye ansættelses- og arbejdsformer, nye organiseringsformer og nye aflønningssystemer, der i højere grad har et individuelt lønmodtagerperspektiv frem for et kollektivistisk.

Vi ser en ny permanent trepartsinstitution som en kærkommen mulighed for, at vi i fællesskab for eksempel kan sikre bedre vilkår for de tusindvis af danskere, som mistrives og hver dag går på arbejde med en stressdiagnose hængende over hovedet.

Det er en alvorlig samfundsopgave, der skal løses – og det kan vi kun gøre i et tillidsfuldt samarbejde mellem regering, lønmodtagere og arbejdsgivere.

Læs også

Opdatér arbejdsmarkedsstrukturen
Ifølge de senest registrerede medlemstal i Danmarks Statistik udgør lønmodtagernes hovedorganisationer tilsammen kun 49,7 procent af de samlede tre millioner beskæftigede i Danmark.

Det nuværende trepartssamarbejde bygger på en mindretalsmodel, der mangler et demokratisk mandat og lider af manglende legitimitet.

Jane Heitmann
Formand for Krifa

Lønmodtagere organiseret i lønmodtagerorganisationer uden for hovedorganisationerne udgør 14,1 procent af de beskæftigede. Og flere end hver tredje beskæftigede lønmodtager har fravalgt et medlemskab af en lønmodtagerorganisation.

Med næsten en halv million medlemmer i den frie og uafhængige del af fagbevægelsen, er vi et kæmpe talerør for de mange, som har valgt en anden vej. Og deres stemmer skal naturligvis høres – også på Christiansborg.   

Det nuværende trepartssamarbejde bygger på en mindretalsmodel, der mangler et demokratisk mandat og lider af manglende legitimitet, fordi lønmodtagerrepræsentanterne repræsenterer mindre end halvdelen af de beskæftigede i Danmark.

Det kunne en ny permanent trepartsinstitution rette op på.

Regeringsansvar og modernisering af arbejdsmarkedet
Forslaget om en ny permanent trepartsinstitution er en del af regeringsgrundlaget. Det er ikke bare en enkelt fagministers projekt.

Det er den samlede regeringstop, som har lagt alle kræfter og personlig troværdighed i dette forslag og udpenslet behovet for denne institution flere gange både i regeringsgrundlaget og i en fælles kronik i Politiken.  

Det kan godt være, at FH og DA ikke vil lege med, fordi de godt kan lide "plejer".

Men så synes jeg da, at regeringen skal indfri sit eget regeringsgrundlag og etablere en permanent trepartsinstitution, hvor de fagforeninger, der ønsker at bidrage, bliver inviteret med.   

Lad os sammen skabe en ny trepartsinstitution, som afspejler et moderne, dansk arbejdsmarked og ikke en støvet, gammel "dansk model", som så dagens lys tilbage i 1899, og som nogle dele af fagbevægelse stædigt holder fast i. 

Regeringen må træde i karakter.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jane Heitmann

Formand, Krifa, Sclerosehospitalerne og Vælg Klogt, fhv. MF (V)
cand.mag. i dansk

Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00