Mindsteløn: Dansk retssag mod EU-Kommissionen så godt som umulig

Et søgsmål mod EU-Kommissionen for at stoppe mindstelønsdirektivet vil være særdeles vanskeligt, vurderer lektor. Socialdemokratiet i Europa-Parlamentet erkender, at det kan blive svært at føre en sag, og at direktivet måske ikke er så skadeligt for den danske model, som debatten har givet udtryk for.

Medlem af Europa-Parlamentet Marianne Vind (S) håber, at den endelige direktiv-tekst om mindsteløn vil give Danmark mulighed for at lægge sag an mod Kommissionen for at få direktivet annulleret. Hun erkender dog, at direktivet måske ikke vil skade den danske model.   
Medlem af Europa-Parlamentet Marianne Vind (S) håber, at den endelige direktiv-tekst om mindsteløn vil give Danmark mulighed for at lægge sag an mod Kommissionen for at få direktivet annulleret. Hun erkender dog, at direktivet måske ikke vil skade den danske model.   Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Rikke Brøndum

Står det til både Enhedslisten og Socialdemokratiet i Europa-Parlamentet, skal Danmark om nødvendigt rejse et annulations-søgsmål mod EU-Kommissionen for at få kendt det nye mindstelønsdirektiv ulovligt.

Ifølge Roman Senninger, der er lektor på Aarhus Universitet med speciale i EU’s lovgivningsproces, vil det dog blive særdeles svært at rejse et søgsmål og helt urealistisk for Danmark at vinde det.

"Jeg har sjældent set et direktiv, hvor det så klart står, at EU ikke kan påtvinge landene en bestemt løn. Danmark og arbejdsmarkedets parter får også et råderum, når de skal implementere det i dansk lov og mulighed for at tilpasse det yderligere til vores model. Så jeg anser mest de meldinger som lidt spil for galleriet," siger han.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00