Nu vil EU gøre op med ”falske” selvstændige – men effekten af nyt direktiv er usikker

Et nyt EU-direktiv om såkaldte platformsvirksomheder som Wolt og Uber er næsten i mål. Fagbevægelsen ser direktivet som vigtigt skridt på vejen mod at få flere af dem overenskomstdækket, men arbejdsmarkedsforsker peger på, at effekten indtil videre er usikker.   

I to år har EU forhandlet om et nyt direktiv om såkaldt platformsarbejde, der nu kun mangler at blive godkendt af Rådet. Fagbevægelsen forventer, at flere eksempelvis Wolt-bude vil blive klassificeret som lønmodtagere, men det er endnu for tidligt at spå om, vurderer forsker.
I to år har EU forhandlet om et nyt direktiv om såkaldt platformsarbejde, der nu kun mangler at blive godkendt af Rådet. Fagbevægelsen forventer, at flere eksempelvis Wolt-bude vil blive klassificeret som lønmodtagere, men det er endnu for tidligt at spå om, vurderer forsker.Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

Efter to års forhandlinger nåede EU-Parlamentet og Kommissionen i sidste uge til foreløbig enighed om et nyt direktiv, der skal regulere app-virksomheder som Wolt, Happy Helper, Uber og Hilfr.

Direktivet, som endnu mangler at blive godkendt af Rådet, lægger op til en ny regel om, at selvstændige, der udfører opgaver for virksomhederne, skal anses som lønmodtagere, hvis de lever op til to ud af fem indikatorer.

Det kan eksempelvis være, hvis de har en øvre grænse for, hvor meget de kan tjene, eller hvis der er særlige krav om uniformer.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00