S-ordfører om lavere dimittendsats: "Det er ikke en farbar vej"

Socialdemokratiets erhvervsordfører, Orla Hav, mener, at unge arbejdsløse skal hjælpes i job frem for at blive tvunget. Gulerod skal altid vægtes over pisk, er hovedbudskabet, og derfor er det ikke en mulighed at sænke den omdiskuterede dimittendsats, lyder det.

"En lavere dimittendsats hører til piskesegmentet. Mange har haft en gældsætningsperiode, mens de tager en uddannelse, og de skal så yderligere presses ved en lavere dimittendsats. Så det er ikke en farbar vej."  Sådan lyder det fra Orla Hav (S) i et interview med Altinget 31. august.
"En lavere dimittendsats hører til piskesegmentet. Mange har haft en gældsætningsperiode, mens de tager en uddannelse, og de skal så yderligere presses ved en lavere dimittendsats. Så det er ikke en farbar vej."  Sådan lyder det fra Orla Hav (S) i et interview med Altinget 31. august.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Statsminister Mette Frederiksen (S) har sagt det klart: Flere arbejdsløse danskere skal i arbejde.

Tirsdag holder regeringens sit første pressemøde om reformudspillet 'Danmark kan mere', og erhvervslivet venter derfor i spænding på, hvordan regeringen har tænkt sig at løse udfordringen med at sikre mere kvalificeret arbejdskraft. 

Socialdemokratiets erhvervsordfører, Orla Hav, anerkender, at mangel på arbejdskraft er en af tidens store udfordringer.

Han mener, at en af løsningerne er at fokusere på de unge arbejdsløse.

”Det er et potentiale, som samfundet skal gøre brug af, at der går nogle velbegavede unge mennesker rundt derude, som bare mangler et skub til at se sig selv i en plads på arbejdsmarkedet,” siger Orla Hav, da Altinget interviewer ham på erhvervsordførerens kontor tirsdag 31. august.

S-ordfører: Lavere dimittendsats ikke en farbar vej

DI har præsenteret tre forslag til at øge arbejdsudbuddet, og ét af de forslag fokuserer netop på at få flere unge i arbejde.

Det drejer sig om at sænke dimittendsatsen for nyuddannede. Et forslag som blandt andre Venstre også støtter op om.

Den vej ønsker Orla Hav dog ikke at gå.

"En lavere dimittendsats hører til piskesegmentet. Mange har haft en gældsætningsperiode, mens de tager en uddannelse, og de skal så yderligere presses ved en lavere dimittendsats. Så det er ikke en farbar vej," siger han.

Men er unge ikke for krævende, når det kommer til at tage et arbejde?

Mange har haft en gældsætningsperiode, mens de tager en uddannelse, og de skal så yderligere presses ved en lavere dimittendsats. Så det er ikke en farbar vej.

Orla Hav
Erhvervsordfører, Socialdemokratiet

"Hvis der er et job, skal man tage det, hvis der er en overensstemmelse mellem jobbets beskaffenhed og ens kvalifikationer. Men jeg synes ikke, at pisken til dimittender er klog (at bruge, red)."

Orla Hav foreslår i stedet, at flere gymnasieuddannede unge skal blive faglærte.

”Der skal skabes en forståelse for, at vi også gerne vil have dem med gymnasieuddannelser i lære. Kravene til nutidens metalarbejdere er teknologisk høje, så vi har brug for den gruppe af unge. Det kan godt være, at drømmen var at blive advokat, men virkelighedens verden er måske at ende som succesrig entreprenør,” siger han.

Den erhvervspolitiske kampplads

Regeringen har signaleret, at vi er på vej ud af coronakrisen, som har sat sine spor i dansk erhvervsliv.

Danmarks BNP faldt med 2,1 procent i 2020, og eksporten faldt i samme periode med 7 procent.

Derfor skal væksten genskabes.

Regeringen er i gang med at fremlægge et reformspor med ”klassisk socialdemokratisk politik,” som skal give svarene på, hvordan Danmark kommer tilbage på vækstsporet.

Derfor spørger Altinget alle Folketingets erhvervsordførere om, hvad deres erhvervspolitiske topprioriteter er i det kommende folketingsår.


Kilde: Danmarks Statistik

Pisk fremfor gulerod

Orla Hav pointerer igen og igen, at han vil bruge gulerod frem for pisk.

For det nordjyske folketingsmedlem er det nemlig et vigtigt budskab, at den manglende arbejdskraft bør findes ved hjælp af arbejdsglæde, vejledning og en forbedring af systemet.

Vi skal have arbejdsglæde og totaloplevelsen ved at være en del af samfundet. Det gør man bedre med gulerod end pisk.

Orla Hav
Erhvervsordfører, Socialdemokratiet

Skattelettelser og sænkning af ydelser er ifølge Orla Hav eksempler på en unødvendig pisk, der ikke skal svinges.

”Arbejdskraftssituationen skal ikke ende med, at vi tager den store pisk frem. Vi vil gerne pushe og give gode eksempler og gøre systemet bedre for at lukke folk ind i det. Jeg vil hellere gøre det positivt frem for at sulte folk,” siger Orla Hav.

Men er pisk ikke mere effektiv end gulerod?

"Jamen er den det? Det, du får i tilgift med guleroden, er motivationen til at være med til at skabe noget nyt og engagere dig i tingene frem for bare at være skubbet ind i et job for at få brød på bordet," siger han og fortsætter:

"Vi skal have arbejdsglæde og totaloplevelsen ved at være en del af samfundet. Det gør man bedre med gulerod end pisk."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Orla Hav

Fhv. MF (S)
lærer (Aalborg Seminarium 1976)

0:000:00