Debat

Sygeplejerske og regionsrådsmedlem: Tro ikke at alle problemer er løst, hvis bare vi går op i tid

Sygeplejerskerne har ikke brug for ekstra penge til ekstra vagter. Vi har brug for et reelt opgør med uligeløn, og en grundlæggende anerkendelse af omsorg og arbejdet med mennesker, skriver Emilie Haug Rasch. 

Trepartsforhandlingerne om løn til offentligt ansatte fejler, når den lægger fokus på ekstra penge for ekstra arbejde. For hvis ikke arbejdsvilkårene er i orden i det system, vi rekrutterer ind i, så kan det hele være lige meget. For så bliver medarbejderne ikke, skriver Emilie Haug Rasch. 
Trepartsforhandlingerne om løn til offentligt ansatte fejler, når den lægger fokus på ekstra penge for ekstra arbejde. For hvis ikke arbejdsvilkårene er i orden i det system, vi rekrutterer ind i, så kan det hele være lige meget. For så bliver medarbejderne ikke, skriver Emilie Haug Rasch. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Emilie Haug Rasch
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg troede måske, at vores kampråb var blevet hørt, at nu ville regeringen med Socialdemokratiet i spidsen, gøre det modsatte af, hvad de har sagt, de ville.

At sygeplejerskerne nu kunne skifte kamprådet ud med hurraråb efter at være blevet udpeget som en af de faggrupper, der skal have mere i lønningsposen ved trepartsforhandlingerne.

Temadebat

Hvem skal have et lønløft i trepartsforhandlingerne om løn til offentligt ansatte?

Forhandlingerne om et løft til offentlige ansattes løn er på trapperne. Til næste år er der afsat en milliard, og frem mod 2030 vokser det beløb til tre milliarder.

Altinget Arbejdsmarked har derfor inviteret til debat i marginen af trepartsforhandlingerne og bringer de kommende uger indlæg fra eksperter og nogle af de aktører, hvis løn og arbejdsvilkår er til forhandling.

Vil du deltage i debatten? Så er du mere end velkommen til at henvende dig på [email protected].

Udsigten til det lønløft har da også været rigtig længe undervejs, og vi er stadig mærkede af den 10 uger lange strejke ved seneste OK-forhandling, hvor der ingen penge kom, men vi tværtimod blev spist af med en lønstrukturkomite.

Og selvom Mette Frederiksen har taget ordet sygeplejerske i sin mund efter at have undgået det i nogle år, så er det alt andet end liv og glade dage at være en af de udpegede.

For et lønløft til de kvindedominerede fag, som vi har kæmpet for i mange år, er ikke det regeringen lægger op til.

Tværtimod lægger de op til at ingen skal løftes, men flere skal løfte endnu mere. Og samtidig har regeringen så smidt en bombe direkte ind blandt alle os, som holder sammen på velfærdsstaten – og så endda lige op til overenskomstforhandlingerne næste år.

Pisket til at løbe hurtigere 

Vi har set konsekvenserne af effektiviseringer af sundhedsvæsenet år efter år. At sygeplejersker nu skal løbe hurtigere, have flere patienter igennem møllen og overtage flere opgaver.

De her penge er ikke en anerkendelse af det, vi allerede løfter, eller at vi har løftet vores fælles velfærd de sidste mange år. Nej, det er ren og skær pisk, så vi kan løbe lidt hurtigere.

Nu ser vi så, at de store administrative besparelser i regioner og kommuner er dét, der skal finansiere et lønløft. Og der er ikke nogen politiker, som kan garantere, at de besparelser ikke betyder, at det kliniske personale, som er helt tæt på patienter og borgere, skal have flere administrative opgaver på grund af netop de besparelser.

Vi får altså ikke et lønløft, vi får bare lidt ekstra for at arbejde mere.

Så vi skal løfte mere, vi skal tage afsked med kollegaer, vi skal yde, vi skal give lidt mere (mere-mere, mindre-mere eller er det top-top-indsats, vi leder efter?). 

For de her penge er ikke en anerkendelse af det, vi allerede løfter, eller at vi har løftet vores fælles velfærd de sidste mange år – nej, det er ren og skær pisk, så vi kan løbe lidt hurtigere.

Læs også

Men hvor mange flere vagter skal vi tage, Mette?

Hvor slidte skal vi være i kanterne, før du og din regering forstår, at vi ikke kan mere?

For at være på deltid er hårdt nok. For mig betyder det blandt andet op til otte nattevagter på en måned, og alle på deltid skal naturligvis også være med til at tage vagterne jul, nytår, påske, pinse – you name it.

Og det gør vi, men lad være at fortælle mig, at vi bare skal op i tid og så løser det alle vores problemer.

Ikke et ord om ligeløn

For det er ikke ekstra penge til ekstra vagter, vi har brug for. Vi har brug for et reelt opgør med uligeløn. Og vi har brug for at se på, hvordan vi anerkender omsorg og arbejdet med mennesker helt tæt på i det her land.

For gør vi overhovedet det? Anerkender vi pædagoger, social- og sundhedsassistenter, fængselsbetjente og sygeplejersker med de her ekstra penge?

Hvis ikke arbejdsvilkårene er i orden i det system, vi rekrutterer ind i, så kan det hele være lige meget. For så bliver medarbejderne ikke.

Nej. Endnu en gang skal de pressede presses mere. De her penge handler nemlig ikke om at anerkende vigtige faggrupper – det anerkender højest, at vi er på røven, hvis vi ikke får rekrutteret nogle flere mennesker ind i de fag.

Men jeg er ked af at sige det: At presse os endnu mere, får os ikke til at blive. Og hvis ikke arbejdsvilkårene er i orden i det system, vi rekrutterer ind i, så kan det hele være lige meget. For så bliver medarbejderne ikke.

Den danske model?

Hvis der er noget Socialdemokraterne, stod fast på under hele den lange strejke i sommer, så var det, at man absolut ikke ville pille ved den danske model. Altså ikke blande sig i, hvem der skulle have mere i løn – og hvor meget.

Nu har man imidlertid skiftet mening og peger direkte på fire grupper. Det er dybt problematisk for solidariteten blandt især de kvindedominerede grupper, som har stået skulder ved skulder i kampen mod Tjenestemandsreformen. Især op til en overenskomstforhandling.

Læs også

Jeg nægter at tro på, at regeringen ikke ved, hvad den gør, men jeg havde alligevel ikke troet, at en socialdemokratisk statsminister ville kaste den bombe ind i fagbevægelsen op til en forhandling.

Vi skal se et ordentligt løft og en ordentlig anerkendelse, hvis vi skal redde velfærdsstaten.

Et løft af alle de kvindedominerede grupper, et ligelønsløft og et løfte om reel anerkendelse af vigtigheden af omsorg, nærvær og høj faglig kvalitet i arbejdet med mennesker i vores velfærdssamfund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Emilie Haug Rasch

Regionsrådsmedlem (Ø), Region Hovedstaden, sygeplejerske, Bispebjerg Hospital
sygeplejerske (Københavns Professionshøjskole 2020)

0:000:00