Analyse af 
Andreas Krog

Danmark i klemme mellem grønlandske og amerikanske ønsker

Den nye grønlandske regering vil arbejde for en demilitarisering af Grønland. USA har på den anden side et ønske om øget militær tilstedeværelse i Grønland. Det sætter den danske regering i en klemme.

Foto: 2. Eskadre / Forsvarsgalleriet
Andreas Krog

Fredag den 16. april blev to vidt forskellige aftaler indgået. Den ene var en aftale mellem de to grønlandske partier IA og Naleraq om at danne en ny grønlandsk regeringskoalition, som blandt andet vil arbejde for en demilitarisering af Grønland. Den anden var en aftale mellem den norske og den amerikanske regering om øget amerikansk militær tilstedeværelse på norsk jord.

Førstnævnte aftale er resultatet af, at der står to partier med stærke holdninger bag den nye grønlandske regering. Lavspænding og mindre militær tilstedeværelse i Grønland har altid været en af hjørnestenene i IA's politik. Naleraq er det parti i Grønland, der vil vente kortest tid med at rive landet mere eller mindre løs fra Danmark.

Derfor er man eksempelvis meget skeptisk over for den nye forsvarsuddannelse, som skal etableres i Grønland. Den rekruttering af grønlændere til det danske forsvar, som startede for nogle år siden og nu øges.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00