Borgerlig begejstring for udsigt til venstreorienterede ved magten i Grønland

Dansk Folkeparti og Venstre håber på bedre dansk-grønlandsk samarbejde med IA ved roret i Nuuk.

Dansk Folkepartis grønlandsordfører Søren Espersen glæder sig over udsigten til at IA afløser Siumut i spidsen for Grønland. 
Dansk Folkepartis grønlandsordfører Søren Espersen glæder sig over udsigten til at IA afløser Siumut i spidsen for Grønland. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Det er ikke hver dag, at man i den borgerlige lejr på Christiansborg glæder sig over et venstreorienteret partis valgsejr. Men det er tilfældet i kølvandet på valget til det grønlandske parlament Inatsisartut tirsdag i sidste uge.

Her blev det venstreorienterede parti IA valgets store vinder med knap 37 procent af stemmerne og 12 ud af 31 mandater i parlamentet. Derfor er partiets formand Múte B. Egede nu i fuld gang med at undersøge, om et eller flere andre partier vil danne en koalition, der kan lede Grønland de næste op til fire år.

Siumut har siddet alt for længe. Det hele er blevet institutionaliseret. Og det er en meget stærk sammenslutning af mennesker, som styrer landet. På det seneste er de blevet mere og mere populistiske i forhold til at få tingene løst.

Søren Espersen, MF, Grønlandsordfører, Dansk Folkeparti
Det håber både Venstre og Dansk Folkeparti at den grønlandske partiformand lykkes med. For det vil være godt for det dansk-grønlandske samarbejde, mener partierne.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00