Kongeriget vokser: Danmark og Canada slutter fred efter 50 års ø-strid
En ny aftale mellem Danmark og Canada gør hovedparten af en lille ø tæt på Nordpolen til dansk territorium efter fem årtiers strid. Samtidig bliver det danske kongerige udvidet med et stort havområde syd for Grønland. De to lande vil med aftalen sende et signal til resten af verden om, at man godt kan løse territorialkonflikter gennem forhandlinger.
Andreas Krog
RedaktørDen danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S), hans canadiske kollega Mélanie Joly og den grønlandske landsstyreformand Múte B. Egede sætter tirsdag aften dansk tid deres underskrifter på en historisk aftale.
Den betyder, at mere end halvdelen af den lille Hans Ø i farvandet mellem det nordlige Canada og Grønland nu er dansk jord.
Fredsaftalen mellem Danmark og Canada indeholder også en opdeling af et stort område i Labradorhavet sydvest for Grønland. Også her har Danmark fået mere end halvdelen af området. Dermed er kongeriget Danmark blevet udvidet med 40.000 kvadratkilometer, hvilket svarer til arealet af Jylland, Sjælland og Fyn tilsammen.
Aftalen fastlægger den samlede maritime grænse mellem Canada og Kongeriget Danmark fra Lincoln Havet nord for Grønland til Labrador Havet sydvest for Grønland på i alt 3.882 kilometer, hvilket gør den til verdens længste maritime grænse.
Generalprøve i miniformat
I både Danmark og Canadas øjne sender aftalen et vigtigt signal til omverdenen om, at det godt kan lykkes at nå til enighed om territorialkrav gennem fredelige forhandlinger. Man behøver ikke bruge våbenmagt eller anlægge voldgiftsager.
Samtidig har forhandlingerne været en form for generalprøve i miniformat forud for de kommende forhandlinger mellem Danmark, Rusland og Canada om de overlappende krav til havbunden ved Nordpolen. Her står striden om flere hundredetusind kvadratkilometer.
Seks gange større end Slotsholmen
Med den aktuelle aftale sættes der punktum for en knap 50 år lang strid om delingen af den 1,2 kvadratkilometer golde og ubeboede Hans Ø i Kennedystrædet omkring 350 kilometer fra nærmeste beboelse, som er den grønlandske bygd Siorapaluk.
Delingen af Hans Ø, der har et areal svarende til 168 fodboldbaner og er omkring seks gange større end Slotsholmen, har været et stridspunkt mellem Danmark og Canada siden 1973, da man fastlagde søgrænserne mellem Canada og Grønland. Dengang hoppede man ganske enkelt hen over Hans Ø, da stregerne skulle trækkes.
Pillede Dannebrog ned
Gennem flere årtier skiftedes den danske og den canadiske flåde til at gå i land på øen og hejse de respektive landes flag og i nogle tilfælde efterlade en flaske whiskey.
Gennem årene blev situationen dog stadig mere tilspidset og kulminerede i 2005, da den daværende canadiske forsvarsminister Bill Graham under et besøg på øen pillede et vejrbidt Dannebrog ned. Canadas ambassadør i København blev kaldt til samtale i Udenrigsministeriet, og et dansk krigsskib satte kursen mod nord, før festen blev stoppet.
Danmark og Canada blev efterfølgende enige om at være uenige om øens tilhørsforhold, og at der skulle forhandles en løsning på plads.
Maratonforhandlinger på neutral grund
I 2018 blev der nedsat en arbejdsgruppe mellem Canada og Danmark og Grønland for at finde løsninger på de udestående forhold i farvandet mellem Canada og Grønland. Udenrigsministeriet, Grønlands Selvstyre, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, Geodatastyrelsen, GEUS og DTU Space deltog i gruppen for Kongeriget Danmark
Efter tre års intensiv mødeaktivitet og forhandlinger lykkedes det i november sidste år danske og canadiske embedsmænd at forhandle en samlet løsning på plads, der omfatter både deling af Hans Ø og deling af et havbundsområde i Labradorhavet, hvor parterne har indgivet overlappende krav.
De afsluttende forhandlinger blev gennemført på maratonmøder over tre dage på neutral grund i koncerthuset Harpa i den islandske hovedstad Reykjavik.
Schengen-ydergrænse
Med fredsaftalen deles Hans Ø i syd-nordgående retning gennem en naturlig kløft, som giver mere end halvdelen af øen til Kongeriget Danmark. Det er ikke forventningen, at der opsættes et grænsehegn, men landegrænsen vil sandsynligvis blive markeret med en plade på øens nordlige side.
Da Danmark er medlem af Schengen-grænsesamarbejdet er grænsen på Hans Ø teknisk set en Schengen-ydergrænse, som Danmark er forpligtiget til at bevogte. Det har EU-Kommissionen dog givet dispensation for, og øen vil fortsat være ubeboet.
Den danske udenrigsminister skal nu indhente Folketingets samtykke til aftalen.