Ny strid viser, hvad der venter ved Nordpolen

ANALYSE: Danmark har klaget til Canada over mineplaner på den omstridte Hans Ø langt mod nord. Ved Nordpolen vil indsatsen være mange gange større.

Danmark og Canada har ligget i strid om ejerskabet til Hans Ø siden 1970’erne.
Danmark og Canada har ligget i strid om ejerskabet til Hans Ø siden 1970’erne.Foto: Toubletap / Wikimedia Commons

Sagen mere end antyder, hvor store diplomatiske anstrengelser, der i årene fremover skal til for at undgå genvordigheder i forhandlingerne med Rusland og Canada om de overlappende krav til havbunden ved Nordpolen.

Det danske kongerige ligger som bekendt i strid med Rusland om flere hundrede tusinde kvadratkilometer af havbunden ved Nordpolen, og inden længe vil Canada helt efter planen meddele sit krav til samme område. Mens vi venter, illustrerer endnu en konflikt om den langt mindre betydningsfulde Hans Ø længst mod nord, hvor vanskelige, de forhandlinger, der forestår om den arktiske havbund, kan blive.

Den danske regering har for få uger siden formelt protesteret - demarcheret hedder det i diplomatiet - over for den canadiske regering i Ottawa, fordi de canadiske myndigheder i januar i år udstedte licens til mineralefterforskning til en privat canadisk entreprenør, som angiveligt ville lede efter mineraler på Hans Ø i det smalle Kennedystræde mellem Nordvestgrønland og Canada.

Kursen mod nord
Danmark og Canada har ligget i strid om ejerskabet til Hans Ø siden 1970’erne, og der er stadig ingen udsigt til en løsning. I 2005 lod Canadas forsvarsminister under et besøg på øen et vejrbidt Dannebrog pille ned, Canadas ambassadør i København blev kaldt til samtale i Udenrigsministeriet, og et dansk krigsskib satte kursen mod nord, før festen blev stoppet.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024