Analyse af 
Andreas Krog

Formandsvalg kan få afgørende betydning for Grønland og rigsfællesskabet  

Tre personer ønsker at være formand for Grønlands socialdemokrater. Det kan få store konsekvenser for Grønlands regeringskoalition og grønlandsk politik generelt samt for rigsfællesskabet. 

Siumuts nuværende formand Erik Jensen i partilederdebat forud for Inatsisartut-valget i april 2021.
Siumuts nuværende formand Erik Jensen i partilederdebat forud for Inatsisartut-valget i april 2021.Foto: Christian Klindt Sølbeck / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Det er værd at holde et vågent øje med hvad der sker i Grønland i den sidste weekend af juli. Her holder det store socialdemokratiske parti Siumut nemlig landsmøde. Og der er lagt op til et kampvalg om formandsposten, som kan få stor betydning for grønlandsk politik, det grønlandske samfund og i sidste ende rigsfællesskabet.

Siumut og det venstreorienterede parti IA udgør tilsammen Grønlands nuværende landsstyrekoalition. Men det er langt fra sikkert, at det fortsætter sådan efter landsmødet. Ingen af de tre formandskandidater vil nemlig svare klart på, om de går ind for at fortsætte samarbejdet med IA eller ej.

Siumuts nuværende formand Erik Jensen er landsstyremedlem for boliger og infrastruktur. Samarbejdet med IA blev indledt med Erik Jensen i spidsen. Det vil derfor være mest oplagt at antage, at Erik Jensen går ind for at videreføre samarbejdet med IA. Men det er langt fra givet. For hvis Erik Jensen vinder formandsvalget, så kan han meget vel blive tvunget til at give nogle indrømmelser til taberne og til baglandet.

0:000:00