Debat

Anna Falkenberg og EP-kandidat: Lad os styrke samarbejdet mellem EU, Færøerne og Grønland

Med det kommende danske EU-formandskab har Færøerne, Grønland og Danmark en unik mulighed for at sætte Nordatlanten øverst på dagsordenen, skriver Anna Falkenberg (SP) og Torsten Laksafoss Holbek (V).

Lad os bruge det politiske momentum man har opnået til at løfte færøske og grønlandske interesser i Bruxelles, skriver Anna Falkenberg (SP) og Torsten Laksafoss Holbek (V).
Lad os bruge det politiske momentum man har opnået til at løfte færøske og grønlandske interesser i Bruxelles, skriver Anna Falkenberg (SP) og Torsten Laksafoss Holbek (V).Foto: Britta Pedersen/AP/Ritzau Scanpix
Anna Falkenberg
Torsten Laksafoss Holbek
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ursula, jeg tror dette er begyndelsen på et smukt venskab.

Den berømte replik fra filmklassikeren Casablanca kunne have været afskedsreplikken fra Færøernes lagmand, Aksel V. Johannesen, til Ursula von der Leyen, da hun for nylig lagde vejen forbi Tórshavn.

For det var et historisk øjeblik, da formanden for Europa-Kommissionen besøgte Færøerne og indgik ny aftale om forstærket samarbejde. Det er nemlig første gang, at formanden for Europa-Kommissionen aflægger Færøerne et officielt besøg.

Signalværdien er ganske massiv. Og man må rose skiftende færøske regeringer og det færøske embedsværks lange seje træk for at komme på dagsordenen i Bruxelles. Ligeså den danske regering, som har arbejdet hårdt for at få de nordatlantiske ønsker om et tættere samarbejde med Europa på dagsordenen.

Sikkerhedspolitikken er det centrale tema i det kommende valg til Europa-Parlamentet.

Anna Falkenberg (SP) og Torsten Laksafoss Holbek (V)
Hhv. medlem af Folketinget, Sambandsflokkurin og kandidat til Europa-Parlamentet, Venstre.

Samtidig er det ikke tilfældigt, at det øverste politiske niveau i Bruxelles rejser til Færøerne og Grønland netop nu, hvor Ruslands uprovokerede overfald på Ukraine fortsat står på.

Sikkerhedspolitikken er det centrale tema i det kommende valg til Europa-Parlamentet. Og her spiller Nordatlanten også en rolle, hvor Færøerne ligger strategisk placeret som indgangsporten til det arktiske, mens Grønland, udover sin geografiske position, også har et stort potentiale, når det drejer sig om adgang til sjældne jordarter.

Det skriger Europa på i kampen for at blive mere selvforsynende, hvad angår råstoffer og sjældne jordarter, som er altafgørende i den grønne omstilling, men også kan bruges til at producere komponenter til for eksempel forsvarsindustrien, mobiltelefoner, vindmøller og meget mere.

Dansk EU-formandskab

Med det kommende danske EU-formandskab in mente har Færøerne, Grønland og Danmark en unik mulighed for at sætte Nordatlanten øverst på dagsordenen.

Timingen er yderst relevant i forhold til de to emner, som i særdeleshed optager borgerne i Europa, nemlig sikkerhed og håndteringen af klimakrisen. Og hvorfor ikke bruge den mulighed til at invitere EU-toppen til Tórshavn og Nuuk som optakt til EU-formandskabet?

Læs også

Der er rigeligt at tage fat på. Sikkerheden i Nordatlanten, hvor både Kina og Rusland lurer i kulissen. Klimakrisen som er foruroligende synlig med den smeltende indlandsis i Grønland, som medfører varmere have og ændrede fiskebestande.

Og helt konkret behovet for at gøre det mere attraktivt for Færøerne og Grønland at handle med EU ved at fjerne toldmure gennem nye forbedrede handelsaftaler.

Lad os derfor bruge det politiske momentum, man har opnået, til at løfte færøske og grønlandske interesser i Bruxelles. Og samtidig forankre og styrke samarbejdet mellem EU, Færøerne og Grønland.

Timingen har sjældent været bedre med et kommende valg til Europa-Parlamentet og udsigten til et dansk EU-formandskab i 2025.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anna Falkenberg

MF (SP)
cand.scient.pol.

Torsten Laksafoss Holbek

Direktør, Nordic Logistics Association
cand.mag. i medievidenskab (Københavns Uni.)

Aksel Vilhelmson Johannesen

Lagmand, Færøernes Landsstyre, partileder (Javnaðarflokkurin)
cand.jur. (Københavns Uni. 2004)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024