Debat

Russisk ambassadør: USA udfordrer stabiliteten i Arktis ved egenrådigt at udvide sin kontinentalsokkel

Amerikanernes udvidelse af sin kontinentalsokkel er blot endnu et eksempel på, at USA agerer ud fra sine egne synspunkter og ønsker, uden at tage hensyn til andre staters legitime rettigheder og interesser, skriver den russiske ambassadør i Danmark, Vladimir Barbin.

Rusland kan ikke acceptere denne tilgang til international lov og anerkender ikke de ydre grænser for kontinentalsoklen, som USA egenrådigt har fastlagt, skriver Vladimir Barbin.
Rusland kan ikke acceptere denne tilgang til international lov og anerkender ikke de ydre grænser for kontinentalsoklen, som USA egenrådigt har fastlagt, skriver Vladimir Barbin.Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Vladimir V. Barbin
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

19. december 2023 annoncerede USA – uden henvendelse til Kommissionen for Kontinentalsoklens Grænser – etableringen af de ydre grænser for USA's kontinentalsokkel ud over 200 sømil i syv områder af verdenshavene, herunder Arktis.

Sådanne egenrådige handlinger er i strid med FN's havretskonvention fra 1982 og truer integriteten og balancen i de juridiske ordninger, den etablerer.

I overensstemmelse med artikel 76 i konventionen indgiver en kyststat en ansøgning om en udvidet kontinentalsokkel til Kommissionen for Kontinentalsoklens Grænser, som kommer med sine anbefalinger. De grænser for kontinentalsoklen, som staten fastlægger på grundlag af disse anbefalinger, er endelige og bindende.

Det er den eneste internationalt anerkendte procedure. Det er den procedure, som alle arktiske kyststater tidligere var forpligtet til at følge. USA har nu sat sig op imod andre arktiske stater, der har brugt mange år og betydelige ressourcer på at forberede og videnskabeligt underbygge ansøgninger til Kommissionen for Kontinentalsoklens Grænser.

Ved at handle egenrådigt har USA taget betydelige områder fra det globale samfund og begrænset andre staters ret til at få adgang til ressourcerne.

Vladimir Barbin
Ruslands ambassadør i Danmark

Havbunden uden for soklen er et internationalt havbundsområde, der i henhold til artikel 136 i konventionen er erklæret for at være "menneskehedens fælles arv".

Ved at handle egenrådigt har USA taget betydelige områder fra det globale samfund og begrænset andre staters ret til at få adgang til ressourcerne i det internationale havbundsområde.

Ved ikke at være part i konventionen fritager USA også sig selv fra at skulle betale royalties for brugen af kontinentalsoklens ressourcer ud over 200 sømil.

Udfordrer stabiliteten i Arktis

USA's unilaterale handlinger er et eksempel på en "regelbaseret orden", hvor USA bestemmer "reglerne" hver gang ud fra sine egne synspunkter og ønsker, men uden at tage hensyn til andre staters legitime rettigheder og interesser.

Rusland kan ikke acceptere denne tilgang til international ret og anerkender ikke de ydre grænser for kontinentalsoklen, som USA egenrådigt har fastlagt.

Den 18. marts 2024 ved Den Internationale Havbundsmyndigheds 29. session, opfordrede Rusland USA til at ratificere konventionen og implementere de normer, der er indeholdt i den, både hvad angår rettigheder og forpligtelser.

Læs også

Rusland tager udgangspunkt i behovet for at opretholde en ensartet fremgangsmåde for alle stater og undgå undtagelser. Hvis det internationale samfund ikke modsætter sig egenrådige foranstaltninger, vil det betyde en godkendelse af den amerikanske adfærdsmodel.

Det vil igen skabe præcedens for, at andre stater kan omgå Kommissionen for Kontinentalsoklens Grænser. Der vil opstå yderligere risici og udfordringer for stabiliteten i Arktis.

De arktiske kyststaters aftaler i Ilulissat-erklæringen fra 2008 om at overholde de eksisterende juridiske rammer vil blive angrebet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Vladimir V. Barbin

Ruslands ambassadør til Danmark
Moskvas Statslige Institut for Internationale Relationer (MGIMO)

0:000:00