Ulykkeshelikopter favorit som ny redningshelikopter i Grønland

SIKKERHED: Hvis Air Greenland fortsat skal operere Grønlands redningshelikoptere, så planlægger selskabet at gøre det med en helikoptertype, som har flere styrt i England og Norge på samvittigheden og boykottes af Statoil.

Illustration af EC225-helikopter, som Air Greenland bestilte i 2011, men siden afbestilte.
Illustration af EC225-helikopter, som Air Greenland bestilte i 2011, men siden afbestilte.Foto: Air Greenland
Andreas Krog
Fakta
Udvalgte ulykker med Super Puma-helikoptere:

1. april 2009 En AS332L2 Super Puma-helikopter fra Bond Offshore Helicopters styrter ned i Nordsøen 20 kilometer nordøst for Skotland. 16 personer bliver dræbt. De britiske havarimyndigheder konkluderer, at en fejl i gearkassen fik rotoren til at ryge af.

10. maj 2012 En EC225LP Super Puma-helikopter gennemfører en kontrolleret nødlanding i Nordsøen 60 kilometer nordøst for Aberdeen i Skotland.

22. oktober 2012 En EC225LP Super Puma-helikopter nødlander i Nordsøen omkring 60 kilometer sydvest for Shetlandsøerne. Alle 19 ombord bliver reddet.

Ulykkerne 10. maj og 22. oktober udløser et verdensomspændende flyveforbud for helikoptertypen.

26. april 2016 En EC225LP Super Puma-helikopter styrter ned nær øen Turøy i Vestnorge. 13 personer bliver dræbt. De norske havarimyndigheder konkluderer, at metaltræthed i helikopterens gearkasse var årsag til ulykken. Myndighederne anbefaler, at producenten af helikopteren revurderer designet af gearkassen for at forbedre robustheden, pålideligheden og sikkerheden.

Kilder:

https://www.gov.uk/aaib-reports/2-2011-aerospatiale-eurocopter-as332-l2-super-puma-g-redl-1-april-20...

https://www.gov.uk/aaib-reports/aar-2-2014-g-redw-and-g-chcn-10-may-2012

https://www.aibn.no/Aviation/Published-reports/2018-04

I 2009 blev 16 personer dræbt, da en britisk Super Puma-helikopter styrtede ned i Nordsøen. I 2016 blev 13 personer dræbt, da en norsk Super Puma-helikopter styrtede ned i Nordsøen. To ulykker, der har fået Statoil til ikke at ville flyve med helikoptertypen, der også har været omdrejningspunkt for en række andre lignende ulykker og hændelser uden dødelig udgang.

Nødstedte grønlændere og turister i Grønland kan ende med at skulle reddes af netop Super Puma-helikoptere i fremtiden. Opgaven med at operere to redningshelikoptere på Grønland de næste op til 10 år er netop nu i udbud, og en vinder forventes udpeget i slutningen af oktober. Altinget: arktis erfarer, at Air Greenland har budt på opgaven og agter at anvende netop Super Puma-helikopteren.

Kilder vurderer, at Air Greenland er favorit til at vinde kontrakten på i alt op til 500 mio. kroner. Selskabet har opgaven i dag og har som den eneste byder allerede baser med hangarer og vedligeholdelsesfaciliteter på Grønland. Air Greenland har derfor ikke de samme etableringsomkostninger, som et andet selskab vil have, hvis de vinder opgaven. Mindst to andre selskaber har også budt ind på opgaven.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00