Le Pens EU-tropper har politisk modvind og folkelig medvind

PARLAMENTARISK: Flere af partierne i den højrenationale ENF-gruppe i EU-Parlamentet står solidt i meningsmålingerne, men en analyse af deres første år som gruppe konkluderer, at deres politiske indflydelse ”næppe kunne være ringere”.

Marine Le Pen fra franske Front National leder ENF-gruppen i Europa-Parlamentet.
Marine Le Pen fra franske Front National leder ENF-gruppen i Europa-Parlamentet.Foto: Europa-Parlamentet
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: EU-Parlamentets højrenationale ENF-gruppe kan onsdag fejre et-årsdag. Dermed modbeviser gruppeformand Marine Le Pen fra Front National de sortseere, der mente, at den skrøbelige alliance hurtigt ville implodere, sådan som det før er set, når partier yderst til højre i det politiske spektrum har forsøgt at finde sammen i Parlamentet.

Nationernes og Frihedens Europa består i dag af 38 medlemmer fra ni lande. Heraf er halvdelen repræsenteret ved løsgængere eller enmandsdelegationer for deres respektive partier (se boks).

Men tre af gruppens partier er en betydelig magtfaktor i deres hjemlige politiske arenaer.

Gruppeformand Marine Le Pen trækker for tiden 28 procent i meningsmålingerne forud for næste års franske præsidentvalg. Dobbelt så mange peger på hende som på den siddende socialistiske præsident, Franҫois Hollande. Geert Wilders’ Frihedsparti, PVV, har længe ligget nummer et i det hollandske politiske spektrum. Det samme gælder partiets østrigske navnesøster, FPÖ, der derudover for få uger siden var kun 30.000 stemmer fra at løbe med landets præsidentpost.

Vi kollapser ikke
Gruppens generalsekretær, Ludovic de Danne, beskriver selv ENF som ”Parlamentets mindste gruppe, men med det største potentiale”, hvis meningsmålingerne kan omsættes til succes ved stemmeurnerne.

“At have en gruppe giver os en identitet på europæisk og internationalt plan. Det sender også et signal til EU og resten af verden om, at der er millioner af mennesker, der mener, at EU er en katastrofe i sin aktuelle form, at eurozonen er en fiasko, og som vil ændre på det,” siger gruppens generalsekretær og fortsætter:

”Og med ni nationaliteter nu, ser det ud til, at vi kommer til at være her i et stykke tid og ikke bare kollapser efter seks måneder”.

Ingen indflydelse
Med status som politisk gruppe kommer millioner i partistøtte, øget taletid ved Parlamentets samlinger, en plads i den såkaldte Formandskonference, der samler lederne af de otte politiske grupper i Parlamentet med mere.

Men i en undersøgelse, som analyseenheden VoteWatch i Bruxelles har gennemført for Altinget af gruppens indflydelse på den politik, som udarbejdes i EU-Parlamentet, er konklusionen, at den ”næppe kunne være ringere”.

Gruppen har i sit første år fremlagt 92 ændringsforslag, som EU’s folkevalgte har haft til elektronisk afstemning. Heraf blev et rungende nul af dem vedtaget. ENF har ingen udvalgsposter af betydning i Parlamentets forskellige fagudvalg. Og på et helt år er det kun lykkedes gruppen at hente to ordførerskaber for politikker, der skal gelejdes gennem forsamlingen – ingen af dem på områder, hvor Parlamentet har lovgivende magt. 

 

 

Ifølge VoteWatch var ENF-gruppen kun på det vindende hold i 32 procent af de afstemninger, der blev gennemført elektronisk i Parlamentet siden august sidste år. Kun den EU-skeptiske EFDD-gruppe fik mindre af deres politik igennem.

Direktør i VoteWatch Doru Frantescu peger på, at de øvrige grupper i vid udstrækning bevidst undgår at støtte noget, som er groet i ENF’s have.

”Det lykkedes ikke for dem at få deres forslag igennem eller få ordførerskaber på grund af den politiske isolation, som de andre har sat dem i. Men de kan være tungen på vægtskålen, når der er splittelse mellem socialdemokraterne og de konservative, hvilket gør det mere kompliceret bare at ignorere dem,” siger Doru Frantescu.

Læs hele artiklen på Altinget: EU (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

 

Dokumentation

Hvem er ENF-gruppen
Den såkaldte Nationernes og frihedens Europa-gruppe (ENF) blev dannet 15. juni 2015. I spidsen står Marine Le Pen fra franske Front National.

Den består på nuværende tidspunkt af 38 parlamentarikere fra ni lande. Ud over franske Front National, der leverer over halvdelen af gruppemedlemmerne, er det østrigske Frihedsparti (FPÖ), det hollandske Frihedsparti (PVV), italienske Lega Nord, flamske Vlaams Belang, polske Nye Højre-kongres (KNP), den britiske løsgænger Janice Atkinson og rumænske Laurentiu Rebega repræsenteret. Seneste nye medlem af gruppen er Marcus Pretzell fra tyske Alternative für Deutschland.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets maritime netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

Christel Schaldemose

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (S), MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

0:000:00