Naturstyrelsen nedlægger hver syvende stilling

BESPARELSER: Frem mod 2021 skal Naturstyrelsen af med 100 medarbejdere. Det er blandt andet en konsekvens af regeringens udlicitering af skovdriften.

Foto: /ritzau/Raimund Linke
Hjalte T. H. Kragesteen

Der er store ændringer på vej i Naturstyrelsen.

Inden udgangen af 2021 skal medarbejderstaben reduceres med 100. Og allerede i år skal der skæres 37 ansatte.

Naturstyrelsens direktør Peter Ilsøe peger på, at han vil sikre en ordentlig proces for medarbejderne, og at man derfor vil tilbyde frivillige fratrædelsesordninger.

Han nedtoner dog konsekvenserne for Naturstyrelsens arbejde.

Over tid får vi en mere effektiv drift af de statslige skove og naturområder gennem udlicitering.

Carsten Bach (LA)
Miljøordfører

”Ved at justere vores organisation og ved at udlicitere en række afgrænsede opgaveklumper tror jeg på, at vi på sigt kan sikre, at hverken borgere eller naturen bliver mærkbart berørt af besparelserne. Det er klart, at der nu og her vil ske et fald i vores aktivitetsniveau, når vi nedlægger 30 skovarbejderstillinger. For eksempel kan der gå længere tid mellem, vi vedligeholder faciliteter, eller vi kan nedsætte hyppigheden med at slå græs på skovvejene i nogle områder,” lyder det fra Peter Ilsøe i en skriftlig kommentar.

Reduktionen på 37 ansatte sker som en del af en decideret spareøvelse, som handler om, at Naturstyrelsen de næste år skal finde 20 millioner kroner om året for at få økonomien til at hænge sammen. Det problem er opstået som følge af generelt faldende bevillinger, og at styrelsen ikke er lykkedes med at høste et forventet afkast fra tidligere sparerunder. Inden udgangen af 2018 bliver der nedlagt 30 ud af 250 skovarbejderstillinger. Og samtidig slanker Naturstyrelsen organisationen fra 18 til 16 lokale enheder, som betyder farvel til syv administrative medarbejdere – heraf to chefer. Naturstyrelsens afdelinger i Østsjælland og Midtjylland bliver i den forbindelse nedlagt.

Nedskæringen af Naturstyrelsen fortsætter de kommende år. Men her handler det om, at regeringen ønsker at flytte opgaver fra staten til det private erhvervsliv. Regeringen har – som varslet i regeringsgrundlaget – besluttet at udlicitere en del af skovdriften, som svarer til 70 årsværk. Samlet set skæres 100 stillinger frem mod 2021. Dermed er hver syvende af styrelsens i alt 700 medarbejdere væk om få år.

I forhold til udlicitering foregår det dog på den måde, at de relevante medarbejdere flytter med opgaverne til den nye private aktør.

 

Læs hele artiklen på altinget: miljø (kræver abonnement). Tegn et gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Ilsøe

Direktør, Naturstyrelsen
forstkandidat (Landbohøjskolen, 1987)

0:000:00