Her er de ministerier, der skal spare mest på konsulenter

ØKONOMI: Regeringen har fordelt sit sparekrav på konsulentydelser på de enkelte ministerier. Se her, hvordan ministerierne rammes.

I forbindelse med finansloven for 2020 meldte regeringen et sparekrav på konsulenter ud for staten for de næste fire år.
I forbindelse med finansloven for 2020 meldte regeringen et sparekrav på konsulenter ud for staten for de næste fire år.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Det er en af regeringens store slagnumre fra valgkampen, der skal stå sin første alvorlige prøve, når opgøret med det offentliges konsulentforbrug over de kommende år skal tages. 

Ministerierne skal allerede fra i år finde sparekniven frem, da regeringen har bebudet en besparelse på 327 millioner kroner i ministerierne i 2020 stigende til omkring 800 millioner kroner fra år 2021.

Det skal ses i lyset af, at ministerierne i 2018 havde et samlet forbrug af eksterne konsulenter og juridisk bistand på omkring 5,3 milliarder kroner.

Rammer Skatte- og Justitsministeriet hårdest
I kroner og øre kommer besparelserne til at gå hårdest ud over de to ministerier Skatteministeriet og Justitsministeriet, der var de to ministerier, der i 2017 og 2018 havde det klart højeste forbrug af konsulenter, og det er netop de to år, Finansministeriet har brugt til at beregne besparelserne ud fra.

Skatteministeriet skal i år spare 58,6 millioner kroner i forhold til forbruget i 2017 og 2018, og næste år lyder sparekravet på 144 millioner kroner, viser en oversigt fra Finansministeriet.

Justitsministeriet skal i 2020 finde 30 millioner kroner i forhold til deres konsulentforbrug i 2017 og 2018. Et sparekrav, der stiger til 75 millioner kroner næste år.

Artiklen fortsætter under grafikken. 

 

 

Risiko for en grønthøster
Ministerierne har rammestyring, og derfor kan de i princippet selv vælge, om de vil skære ned på konsulenter eller føre sparekniven på helt andre områder.

Finansministeriet lægger dog ikke skjul på, hvordan ministerierne forventes at løse opgaven.

“Det er en klar forudsætning, at rammereduktionerne på de enkelte ministerområder omsættes til lavere konsulentudgifter. Det vil være de enkelte ministeriers ansvar at udmønte besparelsen på konsulentforbruget. Finansministeriet vil følge op herpå,” skriver Finansministeriet. 

Læs også

En måde at afløse de færre konsulenthænder er at ansætte nye folk internt til at klare opgaver, der hidtil er blevet løst af konsulenter.

Blandt udfordringerne kan dog være, at man ikke er i stand til at rekruttere de rette kompetencer, eller at man kun med års mellemrum har brug for en specifik kompetence, fordi der er tale om højt specialiseret arbejdskraft.

Artiklen er et uddrag af en længere artikel fra Altinget Embedsværk. Du kan tegne et prøveabonnement her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00