Genoplev debat om finanslov: Krav om penge til ældre, klima og skattelettelser

FINANSLOV: Flere af Folketingets partier langede ud efter regeringens udspil til finanslov, mens den var gennem første behandlingen i Folketingssalen. Her er nogle vigtige nedslag fra debatten.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Andreas WindThor Stefansson Hiis

Partiernes finansordførere debatterede tirsdag regeringens udspil til finanslov.

Christian Rabjerg Madsen (S) indledte førstebehandlingen af finanslovsudspillet med at forsvare regeringens udspil.

”Coronaens konsekvenser er arbejdsløshed. Det skal vi bekæmpe nu, og det er den vigtigste ledetråd i årets finanslovsforslag,” sagde finansordføreren.

Både Enhedslisten og Radikale kritiserede dog regeringen for at sænke ambitionerne på det grønne område i forhold til sidste års finanslov. Men ifølge Rabjerg Madsen betyder coronasituationen, at der skal prioriteres hårdere i år. 

V er bekymret for fremtiden
Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, mener, at regeringen låner penge fra råderummet. Derfor spurgte han på talerstolen til, hvem der skal betale regningen.

”Intet skal efterlades til de kommende generationer. De kommer til at betale prisen for den økonomi, regeringen lægger op til. Finanslovsudspillet er fuldstændig blottet for svar på, hvordan vi får gang i væksten. Intet står der om, hvordan vi bliver rigere.”

Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, afviste dog den kritik: 

”Man kritiserer regeringen for at gå til kanten af budgetloven for at holde hånden under beskæftigelsen, men samtidig siger man, at regeringen låner for mange penge og gør for lidt at bekæmpe arbejdsløsheden. Det hænger overhovedet ikke sammen.”

DF: For få penge til miljø og ældre 
”Socialdemokratiet viser tydeligt, at det med miljø og klima åbenbart ikke er dét, der betyder noget.”

DF’s finansordfører, René Christensen, kritiserer regeringen for at droppe skrotningsordningen for gamle dieselbiler og brændeovne.

Han mener også, at udspillet har for få nye penge til ældreområdet og foreslår at indføre minimumsnormeringer i ældreplejen. 

Radikale: Vi regner med, at regeringen lever op til forståelsespapiret
Radikale Venstres finansordfører, Sofie Carsten Nielsen, lagde ligeledes ud med at sætte spørgsmålstegn ved regeringens klimatiltag i finanslovsudspillet. Hun huskede samtidig regeringen på, at når man låner af fremtiden, har man også pligt til at investere i fremtiden. Og de investeringer skal være grønne, ifølge partiet.

Derudover vil partiet kæmpe for at få kultur- og ligestillingsområdet på finansloven samt sikre, at forskningsbidraget permanent bliver 130 procent. Og så har Carsten Nielsen tiltro til, at regeringen vil levere på det de forpligtede sig på i forståelsespapiret fra sidste år.

”Tager man mennesker ud af beskæftigelse, skal der mennesker ind. Det har regeringen forpligtet sig på i forståelsespapiret, og det regner vi med, de lever op til”.

SF: Fremryk minimumsnormeringer og grønne investeringer
Også SF's finansordfører, Lisbeth Bech-Nielsen, meldte sig i koret, der kritiserer regeringen for manglen på grønne elementer i finanslovsudspillet. Hun mener ikke, at udspillet afspejler den klimakrise, vi står i:

”Vi kan ikke sætte coronakrisen over klimakrisen,” sagde SF’eren, der vil fremrykke grønne investeringer og afsætte midler til oprydning af de såkaldte generationsforureninger.

Hun kunne dog også rose regeringen for, at man nu økonomisk dækker det demografiske træk på velfærdsområdet én til én, når der kommer flere ældre og børn.

SF ønsker at fremrykke den fulde implementering af minimumsnormeringerne i daginstitutionerne fra 2025 til 2024. Desuden er partiet ikke afvisende over for at indføre en lignende model på ældreområdet.

Enhedslisten kalder regeringens udspil for "ambitiøst og skrabet"
Hos Enhedslisten mener man, at regeringens finanslovsforslag er uambitiøst. Både i forhold til de grønne initiativer og det samlede løft af velfærden. Partiets finansordfører, Rune Lund, kalder finanslovsudspillet for skrabet og understreger, at der er meget stor økonomisk fornuft i at investere sig ud af en krise som den vi står i.

”Regeringen griber ikke den mulighed der ligger for fødderne af dem, når det handler om at genstarte Danmarks økonomi på en grøn måde," mener ordføreren.

Det vil Rune Lund og Enhedslisten forsøge at rette op på i de kommende finanslovsforhandlinger.

Enhedslisten vil investere yderligere i velfærd. Man vil finansiere velfærdsløftet ved at rulle en række af de skatte- og afgiftslettelser, der i sidste regeringsperiode blev stemt igennem. Enhedslisten vil også styrke skattekontrollen og straffe virksomheder som benytter sig af skattely.

K: Drop 'jantelovsbeskatningen' og giv virksomhederne bedre vilkår
Den konservative finansordfører Marcus Knuth havde ikke mange rosende ord til overs for regeringens udspil og kaldte det for en ”bekymrende drejning mod socialismen.”

Knuth satte store spørgsmålstegn ved ’den ultimative jantelovsbeskatning’, som han kaldte den beskatning der er lagt på at arve en familievirksomhed.

Konservative ønsker at sænke skatten generelt for både virksomheder og på privatindkomster. Det vil ifølge Marcus Knuth skabe en sund og konkurrencedygtig økonomi som sikrer, at Danmark kommer bedst muligt ud af coronakrisen.

Du kan se hele debatten på Folketingets hjemmeside.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Rabjerg Madsen

MF (S), politisk ordfører, fhv. indenrigs- og boligminister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

0:000:00