2. december: Pernille Schnoor

JULEKALENDER: Altinget bringer hver dag frem mod juleaften et interview med en folketingspolitiker. Det andet interview er med nyvalgte Pernille Schnoor (S), der ikke spiser risalamande juleaften, og hun peger på en minister i V-regeringen som den modstander, hun har mest respekt for. 

Det både mærkeligste og bedste, som er sket for socialdemokraten Pernille Schnoor i 2015, er, at hun blev valgt til Folketinget. 
Det både mærkeligste og bedste, som er sket for socialdemokraten Pernille Schnoor i 2015, er, at hun blev valgt til Folketinget. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Cecilie Gormsen

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg har altid haft svært med at se igennem fingre med børn, der har det dårligt. På et tidspunkt tænkte jeg, at jeg ikke kunne blive ved med bare at se til uden selv at være med til at ændre på det. Og så var jeg træt af den egofest, som havde været der rigtig længe, hvor man kun kunne tale om friværdi, og hvad man skulle bruge sine penge på.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Jeg vil sige Mette Frederiksen. Jeg kunne rigtig godt lide den gamle Mette Frederiksens direkte facon, og at hun havde en medfølelse og indlevelse i nogle grupper i vores samfund. Jeg synes, at hun havde det autentiske socialdemokratiske og den sociale indignation.

Rent retorisk synes jeg, at en som Obama har sat en høj standard i forhold til taler og hele den retoriske del af at være politiker.

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?

Jeg synes, Ellen Trane Nørby gør det rigtig godt. Hun kan sine ting, hun er reel og har sine ting i orden.

Er du stadig i politik om fem år?

Ja, det er jeg ret sikker på jeg er. Men der er jo ikke noget, som er sikkert i politik.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Nu er jeg nyvalgt i Folketinget, så det er begrænset, hvad jeg har været med til af aftaler der. Men jeg har været i kommunalpolitik, og der har jeg fået en del igennem på børneområdet. I Folketinget er jeg glad for, at det lykkedes at finde de 150 millioner kroner til nyt udstyr på erhvervsskolerne.

Hvad gør du for at koble af?

Jeg hygger mig med mine børn. Jeg har to sønner på 21 og otte år, så det er forskellige ting. Jeg går ud og spiser og i biografen med den ældste, og med den yngste hører vi blandt andet musik og spiller spil.

Hvad er din bedste juletradition?

Vi går altid i kirke til jul. Og så skal der være risengrød – ikke alt det der risalamande, som de fine får. Det skal være risengrød, som de fattige får. Det fik jeg hos min farmor og farfar, som ikke havde ret mange penge. Og det får vi stadig.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Jeg har for en gangs skyld haft tid til at læse i sommerferien. Den bedste er ”Analfabeten der kunne regne” af Jonas Jonassen, der handler om en afrikansk pige fra slummen, som ikke kan læse, men hun klarer sig ved at være god til at regne.

Hvad er din yndlings tv-serie?

Jeg kan godt lide den norske Frikendt. Den er meget stille og rolig, og er filmet et utroligt smukt sted i Norge. Og så vil jeg nævne Borgen. Jeg har undervist og brugt Borgen med mine elever. Den er rigtig god, og man lærer også noget om politik.

Har du et motto?

Jeg siger nogle gange, at man kan dø af at have ret. Hvis man tror, at det altid er den, som har ret, der vinder, tager man fejl. Hvis man tænker på en sag som Carl Holsts, så kan han sagtens have holdt sig indenfor lovens rammer, men alligevel kan man blive fældet på det.

Og så bruger jeg også sætningen ”hvis man ingen fjender har, så har man ikke udrettet noget.” Den er rigtig god, hvis man skal overleve i politik.

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2015?

At jeg er blevet valgt ind i Folketinget. Dagen efter valget, da jeg fik mit personlige stemmetal og listestemmer, er den mest mærkelige og hårdeste - men også bedste - dag, jeg har oplevet længe. Det er jo en underlig dag, fordi man kæmper mod en fra sit eget parti.

Hvad ser du mest frem til i 2016?

Jeg ser frem til, at jeg kommer rigtig godt og grundigt ind i arbejdet i de udvalg, jeg er med i, og at jeg får nogle sager, jeg skal bære hele vejen igennem. Og så håber jeg, at jeg får et ordførerskab.

Dokumentation

Pernille Schnoor er født 20. januar 1967 i Århus.

Hun blev valgt til Folketinget i 2015 i Nordsjællands Storkreds. Det var første gang, hun stillede op til Folketinget. 

Pernille Schnoor er uddannet cand.comm. fra RUC og ph.d. fra Copenhagen Business School. Indtil hun blev valgt ind i Folketinget i juni, var hun gymnasielærer og uddannelseskonsulent. Hun har desuden været medlem af kommunalbestyrelsen i Hørsholm Kommune fra 2010 til 2015, hvor hun også var formand for børne- og skoleudvalget.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Schnoor

Udviklingschef, Headspace, stifter, tænketanken Talk, fhv. MF (ALT)
ph.d. i marketing (Copenhagen Business School 2004), cand.comm. (Roskilde Uni. 1994)

0:000:00