23. december: Jane Heitmann

JULEKALENDER: Selvom Jane Heitmann (V) plejer at læse en bog hver sommerferie, blev årets bog erstattet af en tur til Nicaragua med hendes tre børn. Her var de frivillige på et aktivitetscenter for børn af enlige mødre. Det fortæller hun blandt andet i dagens kalenderinterview. 

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg tror faktisk, jeg har vidst i mange år, at jeg skulle ind i politik. Det var ikke sådan, at jeg vågende op en morgen og tænkte “Jeg skal være politiker”.

I folkeskolen stillede jeg op til elevrådet på Hornbæk Skole, og jeg kan huske glæden ved at opdage, at der var nogen, der stemte på mig. I 2005 stillede jeg så op ved kommunalvalget, fordi jeg kunne se, at der ville komme nogle udfordringer med kommunalreformen, som jeg gerne ville være med til at løse. 

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Mariann Fischer Boel (V) har været en enorm inspirationskilde. Politisk er hun målorienteret og vil se resultater, og samtidig er hun et meget venligt og favnende menneske. Hvis man beder om hendes hjælp eller et godt råd, siger hun aldrig nej. Sådan vil jeg gerne selv være.

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?

Jeg arbejder meget sammen med Flemming Møller Mortensen (S). Han har et enormt overskud og er altid venlig. Og så er han en politiker, der går efter bolden og ikke efter manden. Sådan synes jeg, politik skal være. Flemmings ordentlighed og hans måde at være imødekommende på – også selvom han står fast på sit – er en enorm gevinst for det politiske miljø. 

Er du stadig i politik om fem år?

Om fem år har vi jo haft et valg i mellemtiden, så jeg ved ikke, om jeg sidder på Christiansborg. Men jeg vil stadig være i politik på den måde, at jeg er medlem af Venstre. For uanset hvad banker der et lille blåt hjerte i mig.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Der er godt nok mange, men i sidste periode stod jeg i spidsen for en vedtagelse om, at vi skal styrke det psykiske arbejdsmiljø på arbejdspladserne og udbrede kendskabet til psykisk førstehjælp. Alle partier var med, og for mig var det virkelig en milepæl og en god måde at runde fire års politisk arbejde af.

Hvad gør du for at koble af?

Jeg er langdistanceløber og har løbet i mange år. Jeg har også cyklet til Paris et par gange. Så hvis jeg skal koble af, er det med fysisk aktivitet. 

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Jeg har i mange år haft en aftale med mig selv om, at jeg i sommerferien skal læse en bog, da det kan være svært at finde tid i hverdagen. Men i sommer var jeg frivillig på et aktivitetscenter for fattige børn af enlige mødre i Nicaragua med mine tre børn. Så der måtte jeg lægge min sommerferiebog på hylden.

Ellers er jeg glad for digte – særligt Pia Tafdrup og Tom Kristensen. Det er en lise for sjælen at dykke ned i en digtsamling og være der et øjeblik.

Har du en yndlings tv-serie?

Jeg ser næsten aldrig tv. Jeg har for eksempel ikke set Borgen eller Vild med dans. Det er faktisk nogle gange et socialt handicap. Når jeg endelig ser fjernsyn, kan jeg godt lide historiske film. Og så er jeg helt pjattet med Ringenes Herre og Harry Potter.

Jeg har læst alle Harry Potter-bøgerne højt for mine børn, og i flere år kom der en film hver jul. Så det er lige så meget al den hygge og de fælles oplevelser, som er knyttet til filmene.

Hvad er din bedste juletradition?

Jeg elsker at købe adventsgaver til børnene. Når jeg køber dem i november, er det ligesom om, at så starter julen.

Har du et motto?

Nej. Men jeg har det sådan, at man altid skal prøve at få det bedste ud af alting. Det kan godt være, at der sker nogle ting omkring en, der er træls, men prøv alligevel at vende det en gang og se, hvad du kan få ud af det.

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2015?

Det var fantastisk efter fire års arbejde herinde at få vælgernes anerkendelse og blive genvalgt. På det personlige plan var det turen til Nicaragua og at opleve, at man faktisk kan gøre en forskel ved at rejse ud i verden og gøre andre mennesker glade og give dem nogle oplevelser. Det var enormt livsbekræftende.

Hvad ser du mest frem til i 2016?

Vi har jo lige lavet en finanslovsaftale, og nu skal alle pengene ud og arbejde, og initiativerne skal igangsættes og realiseres. Det glæder jeg mig virkelig til. Derudover bliver min datter student til sommer. Hun har arbejdet hårdt for det, og jeg håber sådan for hende, at det kommer til at gå, som hun har drømt om.

Forrige artikel Holstein: Corydons farvel er en fordel for S Holstein: Corydons farvel er en fordel for S Næste artikel Her er politikernes bedste bøger og tv-serier Her er politikernes bedste bøger og tv-serier