21. december: Martin Lidegaard

JULEKALENDER: I dagens julekalender fortæller Martin Lidegaard om sine evner i et køkken og om et motto, han har hugget fra Churchill. Det har han brugt, når politik var allermest vanskeligt.

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg ville gerne prøve at skubbe verden en lille smule i den rigtige retning, set fra mit perspektiv. Jeg var fascineret af den politiske verden og den indflydelse, den kan give.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Både Nelson Mandela og Václav Havel har altid stået for mig som superstjerner. Václav Havel sagde, at de bedste mennesker ved magten er dem, der ikke vil have den. Mens Nelson Mandela siger, at du får ikke magten, hvis ikke du vil have den.

Det helt usentimentale forhold til politik og indflydelse er noget af det, jeg elsker Mandela for. Også selvom det er nogle meget store sko at forsøge at liste efter.

Hvilken politiske modstander har du mest respekt for?

Søren Pind synes jeg på mange måder er en vild politiker. Men jeg kan godt lide, at man ved, hvor man har ham. What you see is what you get.

Jeg opfatter ham som en meget ærlig politiker. Også selvom jeg er blodigt uenig med ham på mange områder.

Han var udenrigsordfører, da jeg var udenrigsminister. Vi startede med ikke at bryde os særligt om hinanden, men undervejs fik vi stadig mere respekt for hinanden. Han er en mand, man kan lave en aftale med, og som jeg deler en del værdier med. Men der er også nogle områder, hvor jeg synes, han er helt på månen.

Er du stadig i politik om fem år?

Det håber jeg. Jeg synes, det er vigtigt.

Det er med politik som med mange andre job, at man bliver bedre til at håndtere det, og den erfaring, man får, kan man forhåbentlig bruge i vælgernes tjeneste.

Men det er klart, det er et opslidende job. For at citere Margrethe Vestager, så er magt en langsomt virkende gift. Så jeg skal ikke være der hele livet.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

I år er det aftalen om retsforbeholdet, som jeg forhandlede sammen med Mette Frederiksen, der var justitsminister på det tidspunkt.

Det at få taget livtag med det forbehold, som har skadet Danmark meget, er det vigtigste, jeg har gjort i år.

Overordnet set er det uden sammenligning den energiaftale, vi lavede i 2012. Det er den mest ambitiøse energiaftale i danmarkshistorien, og den havde 95 procent af Folketinget bag sig plus Dansk Industri og de grønne organisationer.

Det opfatter jeg selv som min hidtil største politiske bedrift.

Hvad gør du for at koble af?

Jeg laver mad og cykler. Det gør jeg næsten hver dag, og det får mig til at koble helt af.

At kaste sig over små og store retter i køkkenet med et glas vin er det, jeg slapper allerbedst af ved.

Er du god til det?

Det vil jeg sige i al beskedenhed. Jeg gør det i hvert fald meget og har altid gjort det. Det tror jeg også, min hustru vil sige.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Jeg har mest lyst til at nævne Bogtyven skrevet af Markus Zusak. Det er måske en af det bedste romaner, jeg nogensinde har læst.

Den behandler et dybt alvorligt og tragisk tema, men gør det på en varm og humoristisk måde. Den eneste måde, man kan håndtere verdens ulykker på, er ved hele tiden at hive blik for varmen og humoren, som driver mennesket videre. Og som i mine øjne trods alt ender med at besejre mørket.

Har du en yndlings tv-serie?

Det er House of Cards. Den har jeg haft meget glæde af.

Nu er amerikansk politik anderledes end dansk politik og trods alt mere kynisk og med flere store penge i. Men der er noget af det spil, der hele tiden foregår, som jeg godt kan genkende. Det er klart de mere ucharmerende dele af det, vi laver til dagligt, som kommer til udtryk der.

Der er heldigvis også mere idealistiske motiver og folk i den branche, jeg lever i. Men jeg kan godt lide humoren i den og det usentimentale.

Har du et motto?

Det har jeg hugget fra Churchill: If you are walking through hell, keep walking.

Det har jeg brugt adskillige gange i min tid. I solcellesagen og i hele Ukraine-krisen, som jeg har brugt utrolig meget tid på. Det var også svært.

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2015?

Jeg er blevet gift under valgkampen. Det var dejligt, og det er klart det bedste, der er sket indtil nu.

Hvad ser du mest frem til i 2016?

Jeg håber og beder til, at vi får en slutning på krigen i Syrien. Det tror jeg, der er en reel mulighed for for første gang i mange år.

Det kommer ikke af sig selv, men der er en reel mulighed, hvis vi får lagt det rigtige pres på de regionale stormagter i området, som skal levere. Det ville være den største gave, som verden kunne få i 2016.

Forrige artikel Blixt: Jeg er tryg ved det danske system Blixt: Jeg er tryg ved det danske system Næste artikel Rohde efter radikal velkomst: Det føles rigtig godt Rohde efter radikal velkomst: Det føles rigtig godt