DN: Flyt svinefarmene til industrikvartererne

LANDBRUG: Både Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Landbrug er parate med nye vidtgående krav til fremtidens svineproduktion.
Foto: colourbox
Anders Jerking
Hvis landbruget skal have lov til at oprette gigantiske svinefarme, så må politikerne stille samme krav til landbruget, som de stiller til den øvrige industri, mener Danmarks Naturfredningsforening (DN), der også foreslår at flytte svineproduktionen til industrikvartererne.

DN's melding kommer, fordi Dansk Landbrug foreslår at afskaffe kravene om, at svineproducenter skal eje jord. Det kan åbne for gigantiske svinefarme uden tilhørende marker. Dansk Landbrug kalder forslaget epokegørende, mens DN vender tommelfingeren nedad.

Samme krav som til industrien 
"Vi synes ikke, at det er den vej, at Danmark skal gå. Men forslaget er en erkendelse af, at landbruget er en industriproduktion, og så bør politikerne stille samme krav, som de gør til den øvrige industri," siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

"Der er ingen industrivirksomheder, der får lov til at overtræde reglerne på samme måde, som landbruget gør i dag. Det tror jeg ikke, at de har gjort sig klart i landbruget," fortsætter hun.

Ella Maria Bisschop-Larsen peger på, at landbruget skal have styr på pesticider, gødning og gylle, før DN kan acceptere større svinefarme.

Der er ingen industrivirksomheder, der får lov til at overtræde reglerne på samme måde, som landbruget gør i dag.

Ella Maria Bisschop-Larsen
Præsident i Danmarks Naturfredningsforening (DN)

"Det er et skrækscenario, at man giver lov til en større produktion på de nuværende betingelser. Det vil belaste naturen og miljøet yderligere," siger hun.

Ud i industrikvarteret 
Landbrugets forslag rejser også spørgsmålet om, hvor de nye kæmpestalde skal ligge, påpeger DN, der selv foreslår at flytte staldene fra det åbne land til industrikvartererne, hvor man kan udnytte biogassen til varme.

"Der er brug for mere planlægning, hvor man enten placerer produktionen i industriområder eller steder i det åbne land, hvor de ikke ødelægger landskabet. Landmændene forstiller sig sikkert, at de bare kan bygge ud, der hvor staldene ligger i dag, men der vil jo blive tale om enorme bygninger, der vil ødelægge landskabet og genere naboerne," siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Landbrug skifter holdning 
I 2006 foreslog et regeringsudvalg at fjerne jordkravet. Dengang var Dansk Landbrug imod, men nu har bestyrelsen skiftet holdning. Viceformand Niels Jørgen Pedersen kalder det epokegørende.

Han peger på, at ændrede regler vil gøre det nemmere at udvide produktionen.

"Det er en hæmsko for unge mennesker, der vil udvide deres produktion, at de er nødt til at købe dyr jord først," siger han og understreger, at der af hensyn til effektiviteten er brug for større enheder.

Dansk Landbrug mener ikke, at større produktion skader miljøet.

"Der er så mange regler, blandt andet miljøgodkendelsesordningen, der tager hånd om naturen og miljøet, så om der er jord eller ej til landbruget, det har ikke nogen betydning for miljøet. Det er ikke landbrugsloven, der skal regulere det," siger han.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra miljøminister Troels Lund Poulsen (V).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ella Maria Bisschop-Larsen

Fhv. præsident, Danmarks Naturfredningsforening
cand.scient. i biologi (Københavns Uni. 1978)

Niels Jørgen Toft Pedersen

Borgmester (V), Thisted Kommune, formand, Erhvervs-, Arbejdsmarkeds- og Kulturudvalget
landbruger (Kongensgård Landbrugsskole, Hammerum Landbrugsskole 1986)

0:000:00