Lykke Friis modtager hele landets klimaopråb

OPRÅB: Klima- og energiminister Lykke Friis (V) får i dag, torsdag, overdraget en række meget konkrete klimaanbefalinger fra Danmarks Naturfredningsforening. Ros fra Concito og Dansk Energi.
Regeringen og Folketinget bør stille krav til kommunerne om regnvandshåndtering, lyder en af opfordringerne fra det danske lokalsamfund.
Regeringen og Folketinget bør stille krav til kommunerne om regnvandshåndtering, lyder en af opfordringerne fra det danske lokalsamfund.Foto: www.colourbox.com
Ida Skytte

Regnvandshåndtering, bedre cykelforhold og flere vindmøller.

Det er blandt de anbefalinger fra det danske lokalsamfund, som energi- og klimaminister Lykke Friis (V) får overleveret i dag, torsdag.

Anbefalingerne er et sammendrag af ni lokale "klimatopmøder", som Danmarks Naturfredningsforening (DN) holdt gennem sommeren i år, hvor lokale virksomheder, organisationer, eksperter, kommunens miljøfolk og borgere deltog.

Nu håber direktør René la Cour Sell, at den nye minister tager de lokale anbefalinger, "hele Danmarks klimaopråb", med til videre til resten af regeringen og til Folketinget.

Fakta
De overordnede anbefalinger til regeringen og Folketinget på basis af Danmarks Naturfredningsforenings de ni lokale klimatopmøder er følgende:

 

  • De vigtigste klimaindsatsområder for danske politikere bør være mere vedvarende energi, CO2-reduktion fra byggeri og transport samt at bruge naturen aktivt til at løse klimaudfordringerne.

  • Statslige og kommunale tiltag i form af lovændringer, øgede krav, økonomiske tilskud og ændrede afgifter er afgørende, hvis vores adfærd skal blive mindre CO2 forbrugende.

  • En styrkelse af utraditionelle samarbejder på tværs af virksomheder, kommunale institutioner og organisationer kan medvirke til at skabe CO2-reduktioner, som ellers ikke ville blive gennemført.

  • Der er et stort folkeligt engagement og ønske om, at klimaudfordringerne skal løses. Derfor er det vigtigt, at staten og kommunerne fokuserer på borgerinvolvering i klimaløsningerne.


Kilde: Danmarks Naturfredningsforening

"De lokale klimatopmøder har vist, at lokalt folkeligt engagement i klimasagen skaber håndterbare og konkrete klimaløsninger. Anbefalingerne kræver national handling, hvis de skal gennemføres lokalt. Med klimaanbefalingerne opfordrer vi derfor regeringen og folketinget til at støtte de lokale klimaløsninger," siger han.

Ros fra Concito
Ifølge tænketanken Concito bærer idéerne tydeligt præg af, at de er udsprunget lokalt. Formand Martin Lidegaard mener, at forslagenes styrke er, at de kan implementeres nu.

"Det her er et udtryk for sund folkelig fornuft," siger han og uddyber:

Det her er et udtryk for sund folkelig fornuft.

Martin Lidegaard
Formand for Concito

"Det er på et niveau, hvor alle kan være med, alt sammen kan ske i morgen og vil give en meget hurtig virkning på klimaet. Der er ellers en tendens til, at alle har mest travlt med, hvad der skal ske i 2050. Det her handler om, hvad der gør det umiddelbart lettere for danskerne at gøre noget hurtigt," siger han.

Regnvandshåndtering i byerne
Martin Lidegaard roser blandt andet det lokale fokus på teknologiske løsninger på den korte bane, og han fremhæver anbefalingen om bedre regnvandshåndtering i byerne som "sjov og kreativ".

Idéen går ud på at satse på naturlig regnvandshåndtering i stedet for udbygning af kloakker - såsom at stille bindende krav til kommunerne om at skabe grønne kiler i byerne, nedsivningssteder og oversvømmelsesområder.

"Når nu vi skal til at tilpasse os, er det sjovt tænkt, at man kan bruge det til noget positivt, at der kommer mere regn," siger Martin Lidegaard, som vurderer anbefalingerne som politisk spiselige og lette at gå til.

Enighed fra Dansk Energi
Der kommer også rosende ord fra brancheforeningen Dansk Energi. Direktør Lars Aagaard kunne godt savne lidt mere grundighed i substansen, men de overordnede temaer er fornuftige, siger han.

"Det er noget nyttige problemstillinger, så lad os prøve at finde nogle løsninger på dem, der økonomisk og markedsmæssigt hænger nogenlunde sammen. Det tyder på, at der er et godt engagement derude lokalt," siger direktør Lars Aagaard.

"Danmarks Naturfredningsforening og energisektoren står ikke i to forskellige verdener. Det virker, som om vi og naturfrederne har nemmere ved at blive enige, end man har i Folketinget."

Overleveringen til ministeren sker som led i åbningen af DN's klimamesse i Øksnehallen. I løbet af messen fire dage udarbejder foreningen yderligere anbefalinger, som alle besøgende inviteres til at deltage i.

De endelig anbefalinger, Calls for Climate Action, bliver overdraget til COP15-forhandlerne ved en særlig event.

Dokumentation
 De tre mest populære anbefalinger:

 

  1. Bedre cykelforhold

Anbefaling: Cykelforholdene i de enkelte kommuner skal forbedres. Anbefalingerne på topmøderne pegede på en stærkere generel cykelpolitik i kommunen samt en lang række mindre forslag, som en cykelpolitik skal sikre. Det drejede sig bl.a. om en by-cykelordning, etablering af grønbølge og cykelservicestationer, bedre medarbejderparkeringsforhold, gratis firmacykelordning og forsøgsordninger med elcykler.

Det er i høj grad muligt for regering og Folketing at fremme, at der i alle kommuner kommer en stærkere cykelpolitik, der gerne skulle få endnu flere danskere op på cyklen. Derfor opfordres regering og Folketing til:

  • at opstille specifikke nationale krav til alle landets kommuner om at lægge ekstra vægt på cykelpolitik, som en del af kommunens Agenda 21-arbejde.

  • at få udarbejdet en national cykelplan, der udpeger et samlet cykelstinet for hele Danmark, der går på tværs af kommunegrænser. Den skal efterfølges af et realiseringskrav til landets kommuner.

  • at sikre udvikling af 'ruteplan' for cykler, der på en enkelt måde viser sikre cykelruter på lokalt, regionalt og nationalt plan.

  • at stille krav til udbyderne af den offentlige transport om plads til cykler.

  • at arbejde videre med smarte cykelløsninger, som fx overdækkede cykelstier og gratis cykelservice.

 

  1. Vindmøller

Anbefaling: Der skal etableres flere vindmøller i Danmark. Topmødedeltagerne udpegede vindkraft til at være helt central, når mængden af vedvarende energi skal øges, og CO2-udslippet skal nedbringes.

For at skabe det bedst mulige ejerskab lokalt, foreslog deltagerne, er det yderst vigtigt at styrke andelsejerskabsmodellen for vindmøller yderligere. Erfaringer har vist, at lokalt økonomisk engagement fremmer interessen for opsætning af og ejerskabet til vindmøllerne.

For at fremme anbefalingen om at etablere flere vindmøller opfordres regering og Folketing til:

  • at sikre en bedre afregningspris på el fra vindmøller.

  • at øge prisen på den variable del af elprisen og samtidig sænke etableringsprisen. Det vil give et stærkere økonomisk incitament til, at borgere, virksomheder og organisationer medvirker til etableringen af vindmøller.

  • at indlægge krav i vindmølleudbygningen til andelsmodellen. Lige nu skal naboer til kommende landmøller spørges, men der er ikke egentlige krav til andelshaveres andele i vindmølleudbygningen.

  • at sikre, at de store spillere på vindmøllemarkedet ikke på forhånd opkøber alle de mulige opstillingsarealer og skaber monopoldannelse.

  • at sikre, at alle vindmøller, der bygges - også i åbne udbudsrunder - får samme markedsmæssige vilkår, herunder tilslutningsstøtte til energinettet samt prisstøtte.

  • at gøre det muligt at have andel i vindmøller, der står i en anden kommune end den, hvor andelshaver har bopæl.

  • at fremme udviklingen og udbredelsen af husstandsmøller, så de kan indgå som en del af den vedvarende energiforsyning.

  • at mindske afstandskravene til trafikanlæg, så vindmøller kan opstilles langs fx motorveje.

 

  1. Regnvandshåndtering i byerne

Anbefaling: Der skal gøres en stor indsats for at håndtere den øgede mængde af regnvand i Danmarks byer, mente topmødedeltagerne. Kommunerne skal aktivt arbejde med og satse på naturlig regnvandshåndtering frem for udbygning af kloakker.

Anbefalingerne fra topmøderne pegede på løsninger som lokale nedsivningssteder til regnvand, oversvømmelsesområder og grønne kiler i byerne. Ydermere blev det anbefalet, at der skal være færre befæstede områder, dvs. færre asfalterede parkeringspladser ved fx indkøbscentre og kommunale bygninger, og der skal sættes forsøgsprojekter i søen på særligt kritiske steder i de enkelte kommuner, hvor grus, græsser og særlige græsarmeringssten tillader nedsivning af nedbør.

Naturlig regnvandshåndtering i byerne vil betyde flere grønne områder til glæde for borgerne samt økonomiske besparelser, da der skal foretages tilsvarende færre kloakudvidelser.

Der kan på nationalt plan i høj grad gøres noget for, at kommunerne har et stærkt fokus på naturlig regnvandshåndtering i byerne. Derfor opfordres regering og Folketing til:

  • at investere i en naturligt forebyggende klimatilpasningsindsats imod øgede regnmængder i byerne.

  • at stille bindende krav til kommunerne om lokal regnvandshåndtering som en fast integreret del af kommuneplanerne.

  • at lave en national naturplan, der peger på de steder, hvor der skal laves grønne kiler i og omkring byerne.

  • at stille bindende krav til landets kommuner om at reducere antallet og størrelsen af befæstede områder i byområder med tæt bebyggelse.

 

 

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

René la Cour Sell

Direktør, Roskilde Kongres- og Idrætscenter, formand for Parkinsonforeningen, for De Erhvervsøkonomiske Censorkorps og Foreningen for Universitetscensorerne (Censorforeningen)
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 1990)

Lykke Friis

Direktør, Tænketanken Europa, præsident, Kræftens Bekæmpelse, formand, Det Europæiske Råd for Udenrigsrelationer (ECFR)
master i europæiske studier (London. 1992), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1993), ph.d. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00